Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Ο Σημίτης βάζει τον «αγαπητό Λουκά» στο… κάδρο των ευθυνών

«Μαζί τα… κάναμε». Αυτό το μήνυμα στέλνει μέσω Παρισίων και άρθρου του στην εφημερίδα «Le Monde» ο Κώστας Σημίτης στον «συνεταίρο» του στην παραποίηση των στοιχείων της οικονομίας την περίοδο του 2000, όπως είχε πει και ο Νικολά Σαρκοζί, σημερινό «μεταβατικό» πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Ουσιαστικά ο κ. Σημίτης θυμίζει στον «αγαπητό Λουκά», όπως τον προσφωνούσε, το αμαρτωλό ομόλογο (swaps) που συνδέεται με το «μαγείρεμα» των οικονομικών στοιχείων και το οποίο ο σημερινός πρωθυπουργός πολύ θα ήθελε, λόγω της δικής του εμπλοκής, να ξεχάσει. Ο κ. Σημίτης επιχειρεί, εκτός από το να προστατεύσει την υστεροφημία του, να προλάβει και το «ανάθεμα» από τον Λουκά Παπαδήμο, που στη Βουλή άφησε αρκετές αιχμές για όλους τους άλλους (…) που φταίνε για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

Πίσω από το κάλυμμα της απάντησης στις κατηγορίες περί εξαπάτησης των Βρυξελλών από την Ελλάδα για την είσοδό της στην ευρωζώνη, ο κ. Σημίτης -που οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού- επιδιώκει με άρθρο γνώμης στη γαλλική εφημερίδα, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα δεν εξαπάτησε», να προλάβει τον κ. Παπαδήμο από το να υποστηρίξει κάποτε ότι ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά ήταν αδύνατο να σώσει την κατάσταση έτσι όπως «τα είχαν κάνει» έως τώρα οι πολιτικοί. Ο κ. Παπαδήμος, που τότε ήταν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ύστερα από αυτή την κίνηση του κ. Σημίτη είναι υποχρεωμένος πλέον να πάρει θέση και έτσι να μπει στο κάδρο των ευθυνών από το οποίο προσπαθούσε να βγει!

Παράλληλα, ο κ. Σημίτης, σε μια μάλιστα κρίσιμη στιγμή, που η Ελλάδα αναζητεί συμμάχους, επιτίθεται στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενώ δεν διστάζει να στραφεί εκ νέου εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, γιατί αποκάλυψε το «μαγείρεμα» που είχε κάνει η κυβέρνηση Σημίτη σε συνεργασία με τον κ. Παπαδήμο για να πιάσει η χώρα τους στόχους της ΟΝΕ.

«Είναι σημαντικό να αποσαφηνιστούν τα πραγματικά περιστατικά που αφορούν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) και να καταστεί έτσι δυνατή η καλύτερη κατανόηση του ελληνικού προβλήματος σε μία κρίσιμη στιγμή, όταν οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ε.Ε. έχουν διαταραχθεί» γράφει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Σημίτης, μάλιστα, αφήνει υπονοούμενα και για τη συμμετοχή της Γαλλίας στην ΟΝΕ λέγοντας: ‘Ο κ. Σαρκοζί δεν υπογράμμισε μια λεπτομέρεια αποκαλυπτική της κακοπιστίας που χαρακτηρίζει αυτή την συζήτηση: Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας κατά την ένταξή της στην ΟΝΕ το 1997 (υπολογισμένο στο 3,3% του ΑΕΠ) ήταν υψηλότερο από εκείνο της Ελλάδας (3,1%)».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ