Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Ο Στουρνάρας στην «ηλεκτρική καρέκλα» των Οικονομικών!

Στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα βρέθηκε τελικά ο νέος υπουργός Οικονομικών, ύστερα από την άρνηση του Βασίλη Ράπανου, ο οποίος πήρε χθες εξιτήριο από το ιδιωτικό θεραπευτήριο που νοσηλευόταν!

Προηγήθηκαν πολύωρες διαβουλεύσεις και αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του, αλλά και μεταξύ του ιδίου και των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς είχε θέσει μάλιστα βέτο σε ενδεχόμενη τοποθέτηση στελέχους προερχόμενου από τη Ν.Δ. στη θέση αυτή, περιορίζοντας τα περιθώρια επιλογών στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας. Αλλωστε, παρά τις φραστικές διακηρύξεις «προσφοράς» στην πατρίδα από διαφόρους, δεν φαινόταν και να θέλουν να επωμιστούν στην πραγματικότητα ένα τέτοιο βάρος…

Ο κ. Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πληροφορήθηκε λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι από τον κ. Σαμαρά για την επιλογή αυτή. Την ώρα, μάλιστα, που ο πρωθυπουργός τον κάλεσε στο κινητό του και του ζήτησε να αποδεχθεί τη θέση, ο κ. Στουρνάρας, που απάντησε αμέσως θετικά, βρισκόταν στο πάνελ των ομιλητών παρουσίασης βιβλίου σε κεντρικό βιβλιοπωλείο των Αθηνών! «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, έχουμε ανηφορικό δρόμο, αλλά η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες» είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Εξερχόμενος χθες το βράδυ από το σπίτι του Αντώνη Σαμαρά μετά τη σύσκεψη με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, ευχαρίστησε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για την εμπιστοσύνη να του αναθέσουν «αυτό το κρίσιμο πόστο», όπως είπε, αλλά απέφυγε να εκφράσει την παραμικρή αισιοδοξία για τη δυνατότητα επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας. Τόνισε δε ότι η εντολή που πήρε από τον πρωθυπουργό ήταν «σκληρή δουλειά».

Νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ονόματα του Κωστή Χατζηδάκη (που θα μετακινείτο από το υπουργείο Ανάπτυξης), του Τάσου Γιαννίτση και του νυν διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρου Τουρκολιά. Προτιμήθηκε, τελικά, να μην τοποθετηθεί εκ νέου ένας τραπεζικός.

Το ΠΑΣΟΚ, αν και αποδέχθηκε την επιλογή του κ. Στουρνάρα, με διαρροές προς τον Τύπο ακολούθησε υποκριτική τακτική και προσπάθησε να κάνει παιχνίδια εντυπώσεων. Ετσι, πηγές της Ιπποκράτους εμφάνιζαν τον κ. Βενιζέλο δήθεν να απορεί με το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκε στέλεχος της Ν.Δ. και ότι «αναζητούνται λύσεις σε στελέχη που είχαν θητεία σε προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

Δημοσίως πάντως ο κ. Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, είπε ότι η επιλογή ανήκει στον πρωθυπουργό και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να αποδεχθεί οποιοδήποτε πρόσωπο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις της καταλληλότητας.

Η Δημοκρατική Αριστερά επίσης συμφώνησε στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα, αν και ο γραμματέας του κόμματος κ. Σπ. Λυκούδης δήλωσε χθες το πρωί -με αρκετή δόση υποκρισίας κι αυτός- ότι θα προτιμούσε «να είναι κάποιος που να μην έχει θετική στάση απέναντι στα Μνημόνια».

Κώστας Παπαχλιμίντζος


Το ρήγμα με Παπαντωνίου και οι ευρωφιλίες του

Ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε από χθες το τιμόνι της ελληνικής οικονομίας στη θέση του παραιτηθέντος Βασίλη Ράπανου, ο οποίος δεν πρόλαβε να αναλάβει επίσημα καθήκοντα. Ο Γ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου. Στις συζητήσεις των κομμάτων για την επόμενη κυβέρνηση (αυτή που έχουμε στην ουσία σήμερα) λέγεται ότι η συμμετοχή του βρήκε σθεναρή αντίσταση στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το 1994 ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με υπουργό τον Γιάννο Παπαντωνίου. Στη θέση εκείνη έμεινε μέχρι το 2000. Διαπραγματεύτηκε την είσοδο της χώρας στο ευρώ και δημιούργησε πολλές φιλίες στην Ε.Ε., που θα του φανούν χρήσιμες στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, που θα λάβει χώρα και η αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Εκεί, στις αρχές του 2000, οι σχέσεις του με τον Γ. Παπαντωνίου διερράγησαν, με αφορμή ζητήματα χειρισμού πολιτικής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Κατόπιν επιλέχθηκε προσωπικά από τον Κώστα Σημίτη για να τοποθετηθεί επικεφαλής της Εμπορικής Τράπεζας, στη διοίκηση της οποίας έμεινε μέχρι την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία το 2004.

Διετέλεσε μέλος του ΟΠΕΚ (Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας) που ίδρυσε ο Κώστας Σημίτης. Μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό και τον Βασίλη Ράπανο συνυπέγραψαν οι τρεις τους άρθρο στους «Financial Times», με το οποίο απέκρουαν τα περί δημιουργικής λογιστικής που χρεωνόταν η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

Πριν από την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του ο Γ. Στουρνάρας ήταν γενικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Αίσθηση προκάλεσαν παλαιότερα οι δηλώσεις του σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Flash τον Δεκέμβριο του 2009, όπου τόνισε ότι «τα διαρθρωτικά μέτρα, ιδιαίτερα τα φορολογικά, είναι στη σωστή κατεύθυνση». Υπογράμμισε μάλιστα: «Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις ότι το 2010 από πλευράς ύφεσης θα είναι χειρότερο από το 2009. Θα είναι καλύτερο, θα πάμε σε θετικό πρόσημο».

Ο Γιάννης Στουρνάρας κατάγεται από τη Γλύφα Λαμίας και στα νιάτα του ήταν οργανωμένος στην ΚΝΕ. Τελείωσε το δημόσιο γυμνάσιο Φιλοθέης το 1974 και αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από το οποίο απέκτησε master και διδακτορικό, με ειδικότητα στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1989. Παράλληλα εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου, με ειδικότητα στην αγορά πετρελαίου και στις επιπτώσεις των πετρελαϊκών κρίσεων στην παγκόσμια οικονομία.


Το βιβλίο Homo Economicus, το τηλεφώνημα από τον Σαμαρά και η Ελλάδα ως «συμπιεσμένο ελατήριο»

«Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, μολονότι υπάρχει ένα τείχος συμφερόντων που δεν πιστεύει κάτι τέτοιο και δεν επιθυμεί αλλαγές» υποστήριξε χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Οπως είπε, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, μόνο και μόνο επειδή υπάρχει νέα κυβέρνηση, επέστρεψαν στις τράπεζες περί τα δύο δισ. ευρώ, εξέλιξη που δείχνει ότι το κλίμα μπορεί εύκολα να βελτιωθεί προς το θετικότερο.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου Γ. Παπαδογιάννη «Η άνοδος και η πτώση του Homo Economicus», ο Γ. Στουρνάρας αναγκάστηκε να σηκωθεί από το πάνελ ώστε να μιλήσει με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο οποίος του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τον τοποθετήσει στο υπουργείο Οικονομικών. Μετά τη συνομιλία, και παρά το γεγονός ότι κάποιοι αναρωτήθηκαν φωναχτά με ποιον μιλούσε, ο κ. Στουρνάρας επανήλθε στο πάνελ χωρίς να πει κουβέντα, μολονότι είχε συμφωνήσει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στις 7.30 το βράδυ.

Μόνο στο τέλος της εκδήλωσης, και όταν πλέον ήταν ευρέως γνωστή η απόφαση του κ. Σαμαρά, ο νέος υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος, παρά το βάρος που αναλαμβάνει. Ηταν υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Π. Πικραμμένου και πολλοί περίμεναν ότι θα τον προτείνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος και για τη νέα κυβέρνηση, πράγμα που δεν συνέβη. Τελικά η μη αποδοχή της θέσης του υπουργού Οικονομικών από τον Βασ. Ράπανο οδήγησε τον κ. Στουρνάρα στην πλατεία Συντάγματος.

Ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι «για την Ελλάδα εντός του ευρώ το ελατήριο έχει συμπιεστεί μέχρι τέρμα και από εδώ και στο εξής μπορούμε να πάμε μόνο προς τα πάνω», αρκεί να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές. Οπως είπε, «ο δρόμος θα είναι ανηφορικός και πολύ δύσκολος», αλλά η Ελλάδα έχει δυνατότητες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η τύχη της χώρας μας συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της ευρωζώνης και έφερε ως παράδειγμα τη στάση της Γερμανίας. «Ενώ γνωρίζει ότι τα ευρωομόλογα είναι μια λύση, αρνείται την υιοθέτησή τους, προσδοκώντας ανταλλάγματα σε άλλους τομείς» υποστήριξε.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ