Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

«O τελικός του ευρώ θα παιχτεί στην Ελλάδα!»

Μια πρόβλεψη για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και συνολικά για την ευρωζώνη δημοσίευσε για ακόμη μια φορά στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» o Ελληνας οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας. Στο άρθρο με τίτλο «ο τελικός του ευρώ θα παιχτεί στην Ελλάδα», ο οικονομολόγος αναφέρει ότι μετά τους πανηγυρισμούς για τα όσα αποφασίστηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης τα πράγματα συνεχίζουν να είναι κρίσιμα γιατί επί της ουσίας οι αγορές έριξαν μια πιο προσεχτική ματιά στις αποφάσεις και κατάλαβαν ότι πρόκειται για μικρά επιτεύγματα. Ετσι, τα πράγματα επανήλθαν στα συνηθισμένα… Εν ολίγοις, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας συνεχίζει να είναι απαγορευτικό, ενώ η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε νέα μέτρα λιτότητας. Σύμφωνα με τον Λαπαβίτσα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ευρωζώνη έχει φτάσει σε αυτό το σημείο καμπής, όπου ή θα αρχίσει να διαλύεται ή θα καταρρεύσει μονομιάς. «Στις χώρες της περιφέρειας υπάρχει απόγνωση εξαιτίας της διαρκούς επιδεινούμενης ύφεσης. Στη Γαλλία και στην Ιταλία επικρατεί η πολιτική της αντίθεσης στη μακράς διαρκείας λιτότητα. Στη Γερμανία κυριαρχεί η απογοήτευση για τους άμυαλους νότιους» αναφέρει ο Ελληνας οικονομολόγος που συνεχίζοντας υποστηρίζει ότι ο κατακερματισμός της Ευρώπης θα γίνει ακόμη χειρότερος μέσα στο 2013 εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης. «Οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες και η Βρετανία, θα εισέλθουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας. Η οικονομία των ΗΠΑ ετοιμάζεται να μπει σε αρνητική ζώνη, ενώ η Κίνα θα χρειαστεί να επανεξετάσει την πολιτική ανάπτυξής της. Την ίδια στιγμή το διεθνές πολιτικό σύστημα παραμένει αδύναμο, ενώ εμφανίζει έλλειψη μεταρρυθμίσεων». Ο Λαπαβίτσας υποστηρίζει ότι ύστερα από τρία χρόνια απραξίας τώρα απαιτούνται δραστικά μέτρα.

Οι χώρες της περιφέρειας πρέπει να εγκαταλείψουν τη λιτότητα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να κρατικοποιούνται και το χρέος να διαγραφεί. Ωστόσο, δεν ευελπιστεί ότι οι ηγέτες θα αποφασίσουν και θα πάρουν τόσο δραστικά μέτρα. Για τον λόγο αυτόν, όπως αναφέρει, η καταστροφή είναι αναπόφευκτη και θα ξεκινήσει από τη χώρα μας. «Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας πρωτοφανούς ύφεσης που δημιουργήθηκε κυρίως από τις Βρυξέλλες. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το πρόγραμμα της χώρας είναι και πάλι εκτός στόχων, καθώς λόγω της ύφεσης μειώνονται τα φορολογικά έσοδα. Παρ’ όλα αυτά, η Ε.Ε. επιμένει ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα και να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες έως το 2014. Και αυτό θα αποτελέσει την αιτία μιας μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής».

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ