Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

«Ο τουρισμός θα αντέξει παρά τα δύσκολα μέτρα»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Η αναπληρώτρια υπουργός Ελενα Κουντουρά δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία των αφίξεων, ενώ έχει πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη του κλάδου

Συνέντευξη στον
Φίλιππο Πανταζή

Αισιόδοξη για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, παρά τα δύσκολα μέτρα που συνοδεύουν τη συμφωνία με τους εταίρους, δηλώνει η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. Σε συνέντευξή της στη «δημοκρατία», η κυρία Κουντουρά διαψεύδει ότι υπάρχει μείωση των αφίξεων τουριστών στη χώρα μας, παραθέτει τις παρεμβάσεις του υπουργείου για την αντιμετώπιση της δύσκολης σημερινής συγκυρίας και προσδιορίζει τις προτεραιότητές της για το επόμενο διάστημα.

Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει μετά την επιβολή των capital controls για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού;

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού πήραμε άμεσα μέτρα σε συνεργασία με το Οικονομικών και το υπουργείο Πολιτισμού και πετύχαμε τα εξής:

  • Να εκτελούνται κανονικά οι τραπεζικές συναλλαγές ή οι αναλήψεις μέσω ΑΤΜ όλων των ξένων επισκεπτών της χώρας μας και να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χωρίς κανένα πρόβλημα.
  • Επιτύχαμε να δοθεί προτεραιότητα στα εμβάσματα παραγγελιών στο εξωτερικό για την απρόσκοπτη τροφοδοσία των επιχειρήσεων του τουρισμού (ξενοδοχεία – εστίαση), ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις. Επίσης, ήδη έχει δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης φορέων τουρισμού, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]
  • Δώσαμε λύση ώστε τα οργανωμένα γκρουπ και οι μεμονωμένοι τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας να αποπληρώνουν τα εισιτήρια τους με πιστωτικές κάρτες.
  • Είμαστε σε άμεση επαφή με τα γραφεία του ΕΟΤ και τις πρεσβείες μας και ενημερώνουμε σε καθημερινή βάση για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι ξένοι επισκέπτες μας θα απολαύσουν τις διακοπές τους απρόσκοπτα. Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για να επιλύσουμε όποια προβλήματα προκύψουν. Σε ό,τι με αφορά, παραχώρησα σειρά συνεντεύξεων σε ξένα ΜΜΕ προκειμένου να ενημερώσω τη διεθνή κοινή γνώμη αλλά και όσους σχεδιάζουν τις επόμενες διακοπές τους ότι η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα εξελίσσεται ομαλά και χωρίς προβλήματα και οι τουρίστες εδώ μπορούν να γευτούν την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία.

Ποια εικόνα υπάρχει αναφορικά με τις αφίξεις σήμερα, γιατί πολλά έχουν ακουστεί.

Το πρόσημο στον ελληνικό τουρισμό παραμένει θετικό. Τα στοιχεία του «Ελ. Βενιζέλος» δείχνουν ότι οι αφίξεις τον Ιούνιο έχουν αυξηθεί κατά 21,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το πρώτο εξάμηνο φέτος διακινήθηκαν 8.000.000 επιβάτες, έναντι 6.400.000 το 2014, σημειώνοντας αύξηση κατά 23,2%. Μάλιστα, οι μεγάλοι διεθνείς tour operators και οι ενώσεις τους, όπως η βρετανική ΑΒΤΑ, η ευρωπαϊκή TUI και η γερμανική DRV, με επίσημες δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία μείωση στα προγραμματισμένα πακέτα και όποιες λίγες μεμονωμένες ακυρώσεις υπήρξαν τώρα που η χώρα μας επιστρέφει στην ομαλότητα τα επίσημα στοιχεία που έρχονται δείχνουν μεγάλη ζήτηση και αύξηση. Μάλιστα, οι ίδιοι οι tour operators με επίσημες δηλώσεις τους αναφέρουν ότι στηρίζουν και εμπιστεύονται την Ελλάδα και προτρέπουν τους τουρίστες να επισκεφθούν την πατρίδα μας και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες. Επίσης, η Ενωση των Ρώσων tour operators (ATOR) δηλώνει ότι υπάρχουν ζήτηση και αύξηση στις κρατήσεις για την Ελλάδα. Επιβάλλεται, λοιπόν, όλοι μας να μην υιοθετούμε και να αναπαράγουμε αναληθείς πληροφορίες, απαιτείται να λειτουργούμε με ψυχραιμία και υπευθυνότητα και να μην τραυματίζουμε τον τουρισμό μας, ο οποίος σηκώνει το κύριο βάρος για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ποια είναι η πολιτική σας για την αύξηση του τουρισμού;

Προτεραιότητά μας με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής μας είναι η επιμήκυνση της περιόδου, με στόχο τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο.
Ανοίγουμε νέες αγορές, όπως η Κίνα, η Κορέα, η Βραζιλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Μέση Ανατολή.
Συμμετέχουμε στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού που πραγματοποιούνται σε αυτές τις χώρες και έχουμε πετύχει την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων με τις πρωτεύουσες των χωρών αυτών, γεγονός που θα ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα.
Αναπτύσσουμε τον πολυθεματικό και εναλλακτικό τουρισμό και τον συνδέουμε με την ιστορία και τον πολιτισμό μας, δημιουργώντας νέα τουριστικά προϊόντα.
Προβάλλουμε τα ξεχωριστά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος μας και επιδιώκουμε τη βελτίωση της ποιότητας και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μέσω του νέου ΕΣΠΑ.
Θέτουμε υψηλά στάνταρ στο νέο Σύστημα Κατηγοριοποίησης και Πιστοποίησης των υπηρεσιών και υποδομών των ελληνικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων.
Δίνουμε έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα με τη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση, την ολοκληρωμένη τουριστική εκπαίδευση.
Κωδικοποιούμε την τουριστική νομοθεσία και προσελκύουμε επενδύσεις.

Πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά και ποιες οι προτεραιότητές σας;

Το στοίχημα για μας είναι η ποιότητα. Ποιότητα και σύγχρονες υποδομές και υψηλές υπηρεσίες παντού. Προϊόν ελκυστικό και ανταγωνιστικό τόσο στην πρώτη εικόνα του επισκέπτη στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι όσο και στο υψηλό επίπεδο τουριστικών υπηρεσιών στο ξενοδοχείο του, στη διασκέδαση και την αναψυχή. Ηδη υλοποιούμε το εθνικό στρατηγικό μας σχέδιο για να φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα και με στοχευμένες ειδικές ψηφιακές δράσεις προβολής βίντεο εικόνων και θετικών μηνυμάτων προωθούμε παγκοσμίως τον ελληνικό τουρισμό. Κρατάμε ό,τι θετικό υπάρχει και διορθώνουμε όλα εκείνα που πρέπει να αλλάξουμε, με στόχο να αυξήσουμε τόσο τον αριθμό των τουριστών όσο και τα έσοδα, να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί.

«Να γίνουμε κορυφαίος προορισμός»

Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά τονίζει επίσης ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τουρισμός έχει άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 20%, δημιουργεί πάνω από 800.000 θέσεις εργασίας, στηρίζει τα ασφαλιστικά ταμεία και διαχέει τα οφέλη στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.
Η Ελλάδα είναι μια ανταγωνιστική, σύγχρονη και υπολογίσιμη δύναμη, διότι είναι από τους ασφαλέστερους και ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς. Η χώρα μας αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος και επιδίωξή μας είναι να γίνει κορυφαίος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ανίκανη πολιτική ηγεσία οδηγεί σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αδυνατούν να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα, την ώρα που τουρκικά σκάφη αλωνίζουν έξω από τις ακτές των νησιών Η Ελλάδα, στην πιο...

Γελοίες δικαιολογίες από τον Πέτσα: Το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» δεν πραγματοποιεί έρευνες

Κάθε όριο ξεπερνά η προπαγάνδα και η γελοιότητα στην κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση και την επιχειρηματολογία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Χθες ο κυβερνητικός...

Κρεσέντο προδοσίας από τον Νίκο Μαραντζίδη

Με επαίσχυντο άρθρο του προτείνει «φινλανδοποίηση» της Ελλάδας και επί της ουσίας να δώσουμε γην και ύδωρ στην Τουρκία Σε ρεσιτάλ προδοσίας εις βάρος της...

Απειλούν και με γεωτρήσεις απέναντι από το Καστελόριζο

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία διά στόματος του υπ. Ενέργειας, εάν εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου Αμετανόητοι οι Τούρκοι, επιμένουν καθημερινά πια στις προκλήσεις τους, με...

Βεντέτα μεταξύ σπείρας Ρομά και αλλοδαπών στην Αγίου Μελετίου

Πιστολίδι μέρα μεσημέρι Οι ζωές αθώων περαστικών κινδύνεψαν μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, όταν βρέθηκαν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά των επιβατών τεσσάρων αυτοκινήτων που...