Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Ο Τρίπρας συνεχίζει το αντιπολιτευτικό αντάρτικο από το Περιστέρι και κάνει στροφή 180° για τις απειλές φυλάκισης

Με όχημα τη διοργάνωση των προσυνεδριακών λαϊκών συνελεύσεων και με μπροστάρηδες τους «πράσινους» συνδικαλιστές που αλληθωρίζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να ναρκοθετήσει τη νωπή εντολή της κυβέρνησης Σαμαρά και να επωφεληθεί από την όξυνση της κοινωνικής έντασης.

Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας κρίθηκε στις 17 Ιουνίου, εντούτοις για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο «πόλεμος με τις δυνάμεις του Μνημονίου» συνεχίζεται.

Με τον ίδιο να τοποθετείται με όρους προεκλογικής φρασεολογίας, κινώντας τα νήματα εμπρηστικών συμπεριφορών με την ελπίδα ότι αργά ή γρήγορα θα επιβάλει την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά. Στο πλαίσιο αυτού του ιδιότυπου αντιπολιτευτικού αντάρτικου και πολιτικού κλεφτοπόλεμου σε κοινωνικό πεδίο δράσης, εντός της ημέρας διοργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση στο Περιστέρι. Βεβαίως δημοσίως δεν θέλει να χρεωθεί αυτό που υπογείως σιγοντάρει, και όταν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ρωτήθηκε εάν ζητά εκλογές ή εάν αμφισβητεί τη δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να υιοθετήσει την τακτική της προπαγάνδας του καθρέπτη.

Δηλαδή να καταλογίζει στους άλλους αυτό που ο ίδιος κάνει. Ετσι λοιπόν, εξέλαβε ως «προεκλογική» την ομιλία Σαμαρά στις προγραμματικές δηλώσεις, λέγοντας ότι επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, και ο ίδιος δήλωσε: «Δεν ζητάμε εκλογές, ζητάμε ειλικρίνεια και όχι παραλήρημα σαν αυτό του Σαμαρά στη Βουλή». Εν συνεχεία, ναι μεν παραδέχτηκε ότι η «κυβέρνηση έχει δημοκρατική νομιμοποίηση», αλλά πέρασε και τη γραμμή ότι «υπάρχει ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης και ηθικής τάξης» επειδή «υπέκλεψε τη λαϊκή εντολή με το σύνθημα της επαναδιαπραγμάτευσης».

Και όλα αυτά ενώ νωρίτερα είχε δώσει στους πάντες να καταλάβουν πως η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση είναι ένας σύντομος σταθμός, ομολογώντας ότι η «αντίσταση» θα γίνει και εκτός Βουλής, απέναντι σε μια κυβέρνηση που, όπως είπε, είναι έτοιμη να εφαρμόσει πιστά το Μνημόνιο, να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία στη λογική του «πάρ’ τα όλα και μπάτε, σκύλοι, αλέστε και αλεστικά μη δίνεται» και η οποία θυμίζει τους «Μοιραίους» του Βάρναλη, που «δειλοί και άβουλοι αντάμα προσμένουν ίσως κάποιο θάμα».

Ακόμη και τις φοβέρες για φυλάκιση που εκτοξεύτηκαν εναντίον της κυβέρνησης, από τη μία τις «μάζεψε», λέγοντας ότι δεν απειλούμε κανέναν με φυλάκιση, και από την άλλη είπε για τον Α. Σαμαρά: «Οποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται». Πάντως, με αφορμή και τις απειλές του «πράσινου» συνδικαλιστή της ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλου -τον οποίο κανακεύει ο Α. Τσίπρας- για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, έντονη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου: «Βάζει το άλτερ έγκο του να απειλήσει εν μέσω καύσωνα τον ελληνικό λαό με απεργίες και μπλακάουτ. Φυσικά δεν περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να τον αποδοκιμάσει, άλλωστε αυτός τον υποκινεί» ανέφερε.


Μήνυμα αποστασίας (και… ασυνέπειας) έστειλε η Κουμουνδούρου

Προσκλητήριο… αποστασίας απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ στους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ή μετέχουν σε αυτή, με αφορμή την παραίτηση του Νίκου Νικολόπουλου από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας. Το εντυπωσιακό στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι βρέθηκε στον αντίποδα των απόψεων που είχε διατυπώσει μία ώρα νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου, γεγονός που καταδεικνύει την ευκαιριακή έως τυχοδιωκτική αντιπολιτευτική τακτική της Κουμουνδούρου. «Η στάση του κ. Νικολόπουλου αναδεικνύει το αυτονόητο που θα έπρεπε να πράξουν όσα στελέχη της κυβέρνησης σέβονται τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις έναντι των ψηφοφόρων τους. Αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η επαναδιαπραγμάτευση εγκαταλείφθηκε την ημέρα των εκλογών» ήταν το περιεχόμενο της προτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για αποστασία, ενώ νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας, που είχε ερωτηθεί για το εάν συμβουλεύει στελέχη των άλλων κομμάτων να υιοθετήσουν την επιχειρηματολογία του κόμματος τους και να προσχωρήσουν στο αντιμνημονιακό μπλοκ, απαντούσε: «Εμείς δεν απευθυνόμαστε στους βουλευτές, αλλά στους πολίτες. Ο καθένας έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα.

Εμείς πάντως δεν πρόκειται να προκαλέσουμε αποστασίες…

Στο μέτωπο άνοιξε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΔΗΜ.ΑΡ. με αφορμή τις σκληρές αναφορές του Αλ. Τσίπρα κατά του Φ. Κουβέλη. «Το έργο “υπεύθυνη αντιπολίτευση” κατέβηκε. Πήγε στα προσεχώς…» σχολίασε ο γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ. Σπ. Λυκούδης.

Εντονη αντίδραση υπήρξε και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που ήταν στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα συνέβη το αδιανόητο. Υπουργός της κυβέρνησης ψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της και αμέσως μετά παραιτείται ισχυριζόμενος την αδυναμία του να υπηρετήσει άλλα από αυτά που διακήρυττε ως τομεάρχης υπουργείου Εργασίας. Ετσι επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ότι η διαπραγμάτευση ήταν προεκλογικό παραμύθι που εγκαταλείπεται από την 1η ημέρα λειτουργίας της κυβέρνησης» ανέφεραν.


Ο cool Αλέξης δίνει τα κλειδιά τ’ωρα και στους πράσινους!

Στις πασοκογενείς δυνάμεις έδωσε τον πρώτο ρόλο ο Αλέξης Τσίπρας για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο κόμμα, ορίζοντας επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των διαδικασιών τη Σοφία Σακοράφα. Η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ βουλευτής θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των προσυνεδριακών διαδικασιών, αρχής γενομένης από τη διεξαγωγή της Εθνικής Συνδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτωβρη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Α. Τσίπρας έδειξε ότι υπολογίζει λιγότερο στη νέα προσπάθεια τις περίφημες Συνιστώσες της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, λέγοντας στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου: «Ξεκινάμε τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ένα άθροισμα συνιστωσών, αλλά η συνισταμένη της ελπίδας… Θέλουμε μια ανοιχτή πλουραλιστική παράταξη. Οχι κλειστή και σεχταριστική».

Περιγράφοντας το νέο κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν απευθύνεται μόνο στους αριστερούς ψηφοφόρους», αλλά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, που βιώνει τις συνέπειες του Μνημονίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όροι όπως «Αριστερά, Δεξιά, Κέντρο» είναι παρωχημένοι και ότι αυτό που χρειάζεται είναι η οικοδόμηση του Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα.

Προς το παρόν διέψευσε ότι υπάρχει σχέδιο για αλλαγή των συμβόλων και του ονόματος, ενώ δεν έκρυψε το όραμά του να ηγηθεί του συνόλου «των κοινωνικών αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, που συγκροτούν τον αντίπαλο πόλο απέναντι στα κόμματα του Μνημονίου». Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό αμφισβήτησε ευθέως και το «δικαίωμα» της ΔΗΜ.ΑΡ. και του ΠΑΣΟΚ να προβάλλονται ως «αριστερές δυνάμεις» και, ειρωνευόμενος, προεξόφλησε το τέλος τους. «Θα έχουν πρόβλημα εκπροσώπησης, αργά ή γρήγορα θα έρθουν σε σάρκα μία. Δεν τους ευχόμαστε καλούς απογόνους» είπε.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ