Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2020

Ο τρίτος… «πυροβολεί» τον υπαρχο

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη… δόξα τραβά ο β’ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος.

Χθες βρήκε τον γνώριμο εαυτό του στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» και επιτέθηκε με υπαινικτικά λογοπαίγνια στον α’ αντιπρόεδρο και πρωθυπουργεύοντα Ευάγγελο Βενιζέλο, από τη μια, και στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, από την άλλη, με αγοραία μάλιστα φρασεολογία.

Χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής ο κ. Πάγκαλος, λες και προέρχεται από πολιτική παρθενογένεση, με λεκτικούς ακροβατισμούς, παραποιώντας απόψεις και θέσεις των άλλων κομμάτων και βλέποντας πάλι ότι είναι στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων και της επόμενης μέρας στο ΠΑΣΟΚ, θυμήθηκε τα εσωκομματικά «μαχαιρώματα». Ταύτισε τον κ. Βενιζέλο με τον κ. Παπακωνσταντίνου «αδειάζοντάς τον» παράλληλα και λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «κάνει περισσότερα από τον καθένα για να βρει λύση», ενώ φόρεσε το κοινωνικό του προσωπείο με τη δήλωση ότι «τα φοροδοτικά όρια της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί».

Συνεχίζοντας την απαξίωση προς τον κ. Βενιζέλο και τα μέτρα που παίρνει έκανε δήθεν λογοπαίγνιο και ισχυρίστηκε: «Εχω ήδη πληρώσει φόρο ακινήτων 10.000 και κάτι και υπολογίζω άλλα 7.500. Ο λόγος είναι ότι έχω μια περιουσία σε ακίνητα που είναι καθαρά κληρονομική. Εγώ ο ίδιος δεν έχω αγοράσει τίποτα. Επειδή δεν έχω 17.500, θα αναγκαστώ να πουλήσω κάτι από αυτά». Ακόμη, σε ένα κρεσέντο παγκαλικού διαμετρήματος και επιπέδου, πρόσθεσε: «Αν δεν βρω μπορεί να με συλλάβει ο Βενιζέλος και να με βάλει φυλακή». Οσο για το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν» είπε το αμίμητο ότι ήταν «ατυχής η έκφραση» και ότι ο πρωθυπουργός εννοούσε ότι υπάρχουν λεφτά σε κάποιους που είναι πλούσιοι!

Κατεβαίνοντας ακόμη πιο πολύ τα σκαλοπάτια της της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο κ. Πάγκαλος επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, επειδή επιμένει στην αλλαγή της συνταγής και είναι υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης: «Αυτό το καλαμπούρι θα ήθελα να μην το δω. Ο κ. Σαμαράς θα πάει να επαναδιαπραγματευτεί, και τότε θα είμαστε εδώ όλοι και εύχομαι να μην τη ζήσω αυτή τη στιγμή. Ο κ. Σαμαράς το έχει πει στους εταίρους μας, όλοι τον έχουν φτύσει και τον έχουν αποδοκιμάσει. Του είπαν “σήκω φεύγα γιατί δεν σηκώνει τέτοιου είδους συζητήσεις”».

Το ωραίο είναι ότι τα λέει αυτά ο άνθρωπος που ως υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τον ναύαρχο Λυμπέρη, είχε ζητήσει να πουν ότι την ελληνική σημαία την πήρε ο αέρας στα Ιμια. Μάλλον έτσι εννοεί τη διαπραγμάτευση ο κ. Πάγκαλος.

Ο β’ αντιπρόεδρος δεν σταμάτησε εκεί. Κατάφερε να διαψεύσει ακόμη και τον εαυτό του λέγοντας ότι «δεν μίλησα για συγκυβέρνηση, μίλησα για συναίνεση γύρω από τους βασικούς στόχους της οικονομίας». Λίγο αργότερα ο κ. Πάγκαλος είπε: «Θεωρώ ότι η χώρα χρειάζεται συναίνεση – αν φτάσει μέχρι τη δυνατότητα συγκυβέρνησης από περισσότερες παρατάξεις αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς». Οσοι κατάλαβαν κατάλαβαν τι ακριβώς θέλει να πει ο (και παραγωγός οίνου) στην Τζια αντιπρόεδρος…

Τέλος ο κ. Πάγκαλος, αφού ζητά απολύσεις στο Δημόσιο, επιτέθηκε ως συνήθως σε όλες τις ομάδες εργαζομένων, μια και ο ίδιος έχει κολλήσει πολλά ένσημα και μπορεί να κρίνει τους πάντες, επιτιθέμενος σε δικηγόρους, μηχανικούς, δημόσιους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, ταξιτζήδες, δημοσιογράφους, στον κ. Τσίπρα κ.ά., για να καταλήξει τελικά στο συμπέρασμα ότι «το ξέρω ότι ο κόσμος υποφέρει» και ότι «αν έτρωγε χαβιάρι με το κουτάλι θα ήταν πετσί και κόκαλο».

Νίκος Ελευθερόγλου


Τρέχουν τώρα οι απολύσεις στο Δημόσιο, αναγκαστική συνταξιοδότηση και με νομοθετική ρύθμιση

Μπορεί το υπουργικό συμβούλιο να ήταν προγραμματισμένο για τις 10 σήμερα το πρωί, ωστόσο οι αποφάσεις που θα λάβει για τους δημοσίους υπαλλήλους (μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία) θα θυμίζουν τη… νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου!

Υπό το βάρος της αποστροφής της Ανγκελα Μέρκελ, κατά την οποία «για να μείνει η χώρα στο ευρώ, πρέπει να κάνει ό,τι έχει συμφωνηθεί», η κυβέρνηση τρέχει να συμμορφωθεί και να πείσει ότι δεν υπάρχει καμιά καθυστέρηση ή αλλοίωση των επιταγών της τρόικας.

Με το ενιαίο μισθολόγιο προβλέπεται δραματική περικοπή αποδοχών, της τάξης του 20% κατά μέσο όρο, κυρίως σε εργαζομένους σε «προνομιακές», έως τώρα, υπηρεσίες, όπως οι εφορίες, τα τελωνεία κ.λπ. Οι ρυθμίσεις κινούνται στη λογική «ίσες αποδοχές για τα ίδια προσόντα, ανεξαρτήτως θέσης και υπηρεσίας», ενώ κυβερνητικές εκτιμήσεις -με τις οποίες διαφωνούν ΑΔΕΔΥ και συνδικάτα- αναφέρουν ότι το 80% των υπαλλήλων δεν θίγεται.

Με τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, για την ένταξη στην οποία θα αξιολογηθεί ουσιαστικά το σύνολο των εργαζομένων, βγαίνουν στη… σέντρα περίπου 30.000 υπάλληλοι, οι οποίοι θα κριθούν ως πλεονάζοντες και θα οδεύσουν προς απόλυση, έπειτα από την κατάργηση των θέσεων στις οποίες εργάζονται. Πάντως, το γεγονός είναι ότι έως την περασμένη Δευτέρα τα στοιχεία που είχαν στείλει οι φορείς, οι υπάλληλοι των οποίων εντάσσονται στην εργασιακή εφεδρεία, δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις της κυβέρνησης και πλέον το θέμα θα αναλάβουν οι υπουργοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα οδηγούνται σε αναγκαστική συνταξιοδότηση όσοι υπάλληλοι του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, αν και έχουν κατοχυρώσει τα συντάξιμα χρόνια και έχουν την ανάλογη ηλικία, παραμένουν στην υπηρεσία. Ολα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο και της χθεσινής σύσκεψης που είχε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


Και επιτηρητές υπουργών για εφαρμογή των νόμων!

Ηλθε, είδε και απήλθε. Ο λόγος για τον Γιώργο Παπανδρέου, που δεν πρόλαβε να γυρίσει από τη Γερμανία χθες και αναχωρεί σήμερα για τη Βαρσοβία. Αφορμή γι’ αυτό το ταξίδι, η… Σύνοδος Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, αφού ως και σε αυτήν αποφάσισε να συμμετάσχει προκειμένου να μη βρίσκεται στην Ελλάδα που καθημερινά βουλιάζει περισσότερο εξαιτίας του. Η επιστροφή του αναμένεται αύριο, Παρασκευή, χωρίς να έχει γίνει γνωστό πότε θα ξαναφύγει και με το γραφείο του να μην είναι σε θέση ως αργά χθες το βράδυ να ενημερώσει για το ακριβές πρόγραμμά του στη Βαρσοβία. Στη συνέχεια ενδέχεται πάντως να πάει στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Ν. Σαρκοζί.

Προεδρεύοντας χθες σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, ο κ. Παπανδρέου έδωσε το στίγμα των εντολών που πήρε από την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος (δίνοντας πάντως την εντύπωση Πόντιου Πιλάτου) για το γεγονός ότι πολλοί νόμοι ψηφίζονται, αλλά δεν εφαρμόζονται, κάτι που του έθεσε επιτακτικά η Γερμανίδα καγκελάριος. Φέρεται, λοιπόν, να κάνει πάλι νέα σχέδια επί χάρτου και να μελετά το «καπέλωμα» των υπουργών, πέραν από τους Ευρωπαίους «μπάστακες», και από ομάδα παρακολούθησης εφαρμογής των νόμων υπό την εποπτεία της επικεφαλής της Γ.Γ. του πρωθυπουργού Ρεγγίνας Βάρτζελη, που αναδεικνύεται σε «σιδηρά κυρία» της κυβέρνησης.

Αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι σήμερα «κλειδώνουν» στο υπουργικό συμβούλιο σημαντικές διατάξεις, όπως το βαθμολόγιο και το ενιαίο μισθολόγιο, η εργασιακή εφεδρεία, οι δημοσιονομικές – φορολογικές – συνταξιοδοτικές – ασφαλιστικές ρυθμίσεις που συνδέονται με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011 και τη διαμόρφωση του Προϋπολογισμού του 2012 κ.ά. Ειδικά για το περιεχόμενο του Προϋπολογισμού του 2012, θα υπάρξει νέα συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου, την Κυριακή ή τη Δευτέρα, εν όψει της κατάθεσής του στη Βουλή.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαύρη προπαγάνδα! Το Μαξίμου δίνει… γραμμή σε ΜΜΕ

Τις κυβερνητικές εντολές δημοσίευσαν (κατά λάθος) ιστοσελίδες, φανερώνοντας τα σκοτεινά μυστικά της ενημέρωσης Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του ώρα»....

Κατάργηση οκταώρου και υπερωρίες χωρίς αμοιβή!

«Βόμβα» στα εργασιακά φέρνει το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη δεκάωρη εργασία. Θα δίνονται γονικές άδειες και στον πατέρα Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση...

Οι παρελάσεις Ελλήνων απαγορεύονται, αλλά οι Ιρακινοί μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα

Απίστευτο! Οι ισλαμιστές μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις τη στιγμή που οι παρελάσεις είναι παράνομες! Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου δεκάδες πολίτες με...

Άνοιξε ο δρόμος για συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στη Μόσχα

Αποκάλυψη του Ν. Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα εθνικά θέματα Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα δρομολογείται για το προσεχές...

Οι ναρκέμποροι του «Noor 1» αποφυλακίζονται – Το Εφετείο «έσπασε» τα ισόβια

Ρεπορτάζ Βασίλης Τζήμτσος Μετέφεραν τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρώπη, συνολικά 2,1 τόνους της λευκής σκόνης που θα σκόρπιζε τον θάνατο, όμως σε λίγο θα...