Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Ο τρόμος επιστρέφει τον Σεπτέμβριο

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Σχέδια τρόμου για κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, για επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, για πλειστηριασμούς-εξπρές ακινήτων, για νέο και επαχθές μισθολόγιο στο Δημόσιο και ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ επεξεργάζεται η κυβέρνηση με την τρόικα. Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι έχει θέσει ως προτεραιότητα την προσπάθεια να πείσει τους δανειστές να δεχθούν την προώθηση σχεδίου φοροελαφρύνσεων, κάτι τέτοιο δεν προέκυψε σε καμία περίπτωση από τις συζητήσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας κ. Γκ. Χαρδούβελης, Ν. Δένδιας και Ι. Βρούτσης, αντίστοιχα, με εκπροσώπους της τρόικας άνοιξαν πρόσφατα τον δρόμο για την προώθηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα προβλέπουν:

1) «Απλοποίηση» της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ με την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19%-21% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Η επιβολή του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, η οποία προωθείται προς εφαρμογή από την 1/1/2015, θα έχει τις εξής συνέπειες:

α) Αύξηση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα, τις πάσης φύσεως υπηρεσίες μεταφορών (κόμιστρα αστικών, υπεραστικών συγκοινωνιών και ταξί, εισιτήρια αερομεταφορών, εισιτήρια ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και σιδηροδρόμων), για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου και για τις επισκευές παλαιών κατοικιών από το 13% στο 19% ή 21%, με συνέπεια να σημειωθούν ανατιμήσεις-σοκ σε όλα αυτά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

β) Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.

2) Παράταση του χρονικού διαστήματος επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% σε όσους εμφανίζουν φορολογητέα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ τον χρόνο. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία κανονικά θα έπρεπε να καταργηθεί για τα εισοδήματα του έτους 2015, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται και για το έτος 2015 και για τα επόμενα έτη. Ισως αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια και οι συντελεστές.

3) Κατάργηση των περισσοτέρων υφιστάμενων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών και ένταξή τους σε ένα ενιαίο επίδομα φτώχειας, που θα ονομαστεί «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και θα καταβάλλεται μόνο σε όσους έχουν ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως 4.800 ευρώ. Τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, τα οποία καταβάλλονται σήμερα σε 750.000 οικογένειες με ετήσια εισοδήματα έως και 45.000 ή 48.000 ή και 51.000 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων), τα επιδόματα ανεργίας, το φοιτητικό επίδομα στέγης των 1.000 ευρώ, το οποίο καταβάλλεται σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως και 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από το δεύτερο και τα επόμενα, το επίδομα θέρμανσης, το οποίο χορηγείται σε όσους έχουν ετήσια εισοδήματα έως και 35.000 ευρώ προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, θα καταργηθούν και στη θέση τους θα δίδεται ένα μόνο κοινωνικό επίδομα σε όσους το ετήσιο εισόδημα -πραγματικό ή τεκμαρτό- δεν υπερβαίνει τα 4.800 ευρώ! Ακόμη, το συνολικό όριο αξίας των ακινήτων που κατέχουν δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ!

Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 90 έως 400 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Για παράδειγμα, ο έγγαμος άνεργος με δύο παιδιά και εισόδημα 2.500 ευρώ θα λαμβάνει 180 ευρώ, η σύζυγος 90 ευρώ και το κάθε παιδί 54 ευρώ. Συνολικά η οικογένεια θα λαμβάνει 378 ευρώ τον μήνα ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

4) Διευκόλυνση των διαδικασιών κατάσχεσης και εκποίησης της ακίνητης περιουσίας όσων πολιτών οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Στο εξής οι πλειστηριασμοί σπιτιών, λοιπών κτισμάτων, αγροτεμαχίων και οικοπέδων θα διενεργούνται με τιμές εκκίνησης στα 2/3 ή στο 1/3 των αντικειμενικών αξιών τους.

5) Ρύθμιση της εξόφλησης των «κόκκινων» δανείων των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των μετόχων των τραπεζών είτε με την εξασφάλιση της αποπληρωμής μεγάλου μέρους των τεράστιων οφειλών που έχουν συσσωρευθεί με τα αυθαίρετα «πανωτόκια» είτε με την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών.

6) Εφαρμογή νέου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο του οποίου οι αποδοχές των εργαζομένων στα υπουργεία και στις λοιπές κρατικές υπηρεσίες θα καθορίζονται με… «ποιοτικά» κριτήρια, που θα αφορούν την αποδοτικότητά τους.

7) ΕΚΑΣ: Δρομολογείται η αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων με στόχο να μειωθούν οι δικαιούχοι. Φέτος υπολογίζεται ότι θα λάβουν το ΕΚΑΣ πάνω από 195.000 συνταξιούχοι με συνέπεια να υπάρξει υπέρβαση του κονδυλίου που είχε εκταμιευθεί, και έτσι η τρόικα ζήτησε να τροποποιηθούν τα εισοδηματικά όρια χορήγησής του.

Ολα τα παραπάνω δημοσιονομικά και… διαρθρωτικά μέτρα συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν από τον Σεπτέμβριο και να νομοθετηθούν το αργότερο έως το τέλος του 2014, ώστε από το επόμενο έτος να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή.

Η συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων και τα άλλα προαπαιτούμενα

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να επισπεύσει τη διευθέτηση των εκκρεμών υποχρεώσεών της, με αιχμή του δόρατος τα πέντε προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει (το έκτο προαπαιτούμενο ήταν η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα) για την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, με στόχο να πάει στο επόμενο Εurogroup του Σεπτεμβρίου όταν θα ξεκινήσει η αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Τα προαπαιτούμενα αυτά είναι:

1. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1/1/2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτήν τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.

2. Ψήφιση του νόμου για τα δάση.

3. Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

4. Κατάργηση από 1/1/2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

5. Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων, με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μας σέρνουν σε διάλογο υποταγής, με όλα πάνω στο τραπέζι!

Ανακοινώθηκε άρον άρον η πρώτη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη Σε εκτός έδρας διάλογο οδηγείται η χώρα, καθώς οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, που ανακοινώθηκαν χθες,...

Αλαλούμ με φόρο αναδρομικών στις συντάξεις

Όπως καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ, στην Α' ΔΟΥ Αθηνών δεν εφαρμόζουν νόμους τους που ψηφίζει το ΥΠΟΙΚ. Aντιμέτωποι με έναν νέο κύκλο ταλαιπωρίας βρίσκονται οι συνταξιούχοι...

Έως τέλος Οκτωβρίου οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Παράταση θα δώσει το υπ. Οικονομικών, καθώς τα φετινά ειδοποιητήρια αναμένεται να αναρτηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο. Τ η δυνατότητα καταβολής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ...

Παραίτηση-χαστούκι στην κυβέρνηση

Αποχώρησε μία εβδομάδα μετά την εκλογή του από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ο Π. Λυμπερόπουλος. Από τη Μαρία Παναγιώτου Εξελέγη την περασμένη εβδομάδα μέλος του...

Αυτόφωρο και πρόστιμο για τους αρνητές της μάσκας

Με εγκύκλιο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητάει διώξεις για όσους αντιδρούν στα μέτρα κατά του Covid-19. Με συλλήψεις, διώξεις και Αυτόφωρο απειλούνται οι αρνητές...