Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Ο (τσαλακωμένος) Κουτρουμάνης ανακάλυψε τώρα τη διαπραγμάτευση

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα, όπως αποτυπώθηκαν στο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο, προβλέπουν σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι έως τις 15 Ιανουαρίου -δηλαδή μία ημέρα πριν από την άφιξη της τρόικας- θα πρέπει να έχει έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την περικοπή, τρίτη κατά σειράν, των επικουρικών συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, σε μια προφανή προσπάθεια να δικαιολογήσει την άτακτη υποχώρησή του στο θέμα της κατάθεσης νομοσχεδίου για τη νέα περικοπή των επικουρικών, έλεγε χθες ότι ουδέποτε είχε προγραμματιστεί η παρουσίαση νομοσχεδίου στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού και ότι απλώς θα προχωρούσε σε ενημέρωση των υπουργών για το θέμα. Επίσης, στο ίδιο κλίμα αναδίπλωσης ήταν και οι επισημάνσεις του ότι τελικά η περικοπή των επικουρικών μπορεί να γίνει αναδρομικά από 1ης Φεβρουαρίου 2012 αντί για την 1η Ιανουαρίου που έλεγε έως πρόσφατα. Ακόμη και στο θέμα των συνενώσεων των επικουρικών ταμείων άνοιξε χθες παράθυρο για να γίνουν έως τον Ιούλιο και όχι άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τελικές αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση παίρνουν μια παράταση χρόνου και, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, θα αποφασιστούν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης και ότι «το θέμα ξεφεύγει από το επίπεδο αποφάσεων του υπουργείου Εργασίας». Για να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα των περικοπών και της ενοποίησης των ταμείων, ο κ. Κουτρουμάνης παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι η αναλογία συνταξιούχων – ασφαλισμένων από 1 προς 4,32 που ήταν το 1995 έχει υποχωρήσει στο 1 προς 2,53 το 2010. Παραδέχεται όμως ότι, ακόμα και έτσι, μια σειρά από ταμεία δεν χρειάζονται περικοπή συντάξεων, όπως είναι το ταμείο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ή το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Ειδικά για το τελευταίο, οι αναλογιστικές μελέτες εμφανίζουν πρόβλημα σε βάθος 10ετίας, λόγω της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης που επέβαλλε καθεστώς μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αρχικά, και στη συνέχεια κάθε δέκα αποχωρήσεις στο Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, πηγές από το υπουργείο Εργασίας τόνιζαν ότι πριν από το τέλος της χρονιάς θα υπάρχει συνάντηση αρχικά με τη ΓΣΕΕ και στη συνέχεια με όλους τους κοινωνικούς εταίρους μαζί. Στις συναντήσεις αυτές, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, δεν θα συζητηθεί θέμα μείωσης των κατώτατων μισθών.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ