Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Ο Τσίπρας με… πυρετό! «Δεν θέλω σπατάλες και αλαζονεία»

Με παραινέσεις προς τους υπουργούς και τα γνωστά «ωραία» λόγια περί ενότητας (που αποτελούν «μείξη» όσων είχαν πει παλαιότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής), ο Αλέξης Τσίπρας προήδρευσε χθες το πρωί στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, επιχειρώντας να δώσει το στίγμα της νέας διακυβέρνησης. Με εμφανή την κούραση από την ένταση των ημερών και μιλώντας με πυρετό, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να περιορίσουν τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις, και να περιμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Οι συστάσεις προς τους υπουργούς του εστιάστηκαν στο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κάθε είδους παροχολογία, ιδιαίτερα κατά την πρώτη κυβερνητική περίοδο, για να αποφευχθούν αστοχίες. Καλό είναι, τους είπε, να περιμένουν τις κυβερνητικές προτεραιότητες. Ωστόσο, δεν κατάφερε να αποφύγει τα γνωστά «κλισέ» των πρώτων ημερών, τη γενικολογία προθέσεων και τις αοριστίες στα χρονοδιαγράμματα. Εντύπωση προκάλεσε, για παράδειγμα, το ότι το μέχρι πρότινος «κούρεμα» του χρέους μετατράπηκε μέσα σε 24 ώρες σε «απομείωση».

«Θέλω να έχετε στο μυαλό σας», είπε ο πρωθυπουργός στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, «ότι η εξουσία που μας ανατέθηκε ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν, δηλαδή στον ελληνικό λαό», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας, στις σπατάλες και τη διαφθορά. «Να μην ξεχάσουμε ότι ο λαός υποφέρει. Ο λαός απαιτεί να ματώσουμε για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να ξεκινήσει αμέσως το κυβερνητικό έργο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν η ανθρωπιστική κρίση και η ανεργία, αλλά κυρίως για να στηριχθούν οι αδύναμοι. Επανέλαβε δε τη θέση ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ότι θα επιχειρηθούν ευρύτερες συναινέσεις και ότι θα εργαστεί για την εμπέδωση ενός πολιτισμένου πολιτικού κλίματος.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της διαπλοκής, αναφέροντας ότι θα έρθει σε σύγκρουση με το «κατεστημένο δεκαετιών», και επεσήμανε την ανάγκη «θεσμικής θωράκισης» με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και τη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών. Αναφερόμενος σε θέματα διοίκησης, ζήτησε από τους υπουργούς του να είναι προσεκτικοί σε κάθε είδους σπατάλη (συνέστησε σε μετακινήσεις να χρησιμοποιούν στα αεροπορικά ταξίδια την οικονομική θέση, αντί της business, εκτός εάν η πτήση είναι πάνω από τέσσερις ώρες και περιορισμό σε αστυνομικούς, μετακλητούς αλλά και αυτοκινήτων ).

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είχε ισχυρό διεθνή αντίκτυπο, εκτίμησε ότι το διεθνές κλίμα αλλάζει, ότι η χώρα «σηκώνει κεφάλι», αποκτά διεθνή υπόσταση, ανακτά την αυτοπεποίθησή της και «χτίζει» τις συμμαχίες της. Μίλησε, μάλιστα, περί ετοιμότητας διαπραγμάτευσης με όλους. Ειδικότερα, ανέφερε ότι καλωσορίζει τον Μάρτιν Σουλτς και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας: «Θα βαδίσουμε στη νέα εποχή με σταθερότητα και σιγουριά, και θα κάνουμε όσα πρέπει με διάλογο, κοινωνική συναίνεση, αλλά χωρίς συμβιβασμούς». Τέλος, τόνισε ότι θα εργαστεί για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, χωρίς ελλείμματα, αλλά και χωρίς εξοντωτικά πλεονάσματα.

Νίκος Σταυρουλάκης

Δραγασάκης: Ετρεχε να μαζέψει τους νεοφώτιστους

Να μαζέψει όσα είπαν οι νεοφώτιστοι υπουργοί το πρωί και προκάλεσαν κραχ στο Χρηματιστήριο και αντιδράσεις στην αγορά επιχείρησε -μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα χθες το απόγευμα στο Μαξίμου- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Αφού αρχικά επισήμανε ότι σε κάθε πολιτική αλλαγή υπάρχει κλίμα αναταράξεων, ο κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν μακρύ κατάλογο έργων και επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα, αφού -όπως είπε- «εκτός από την Ελλάδα της φτώχειας υπάρχει και η Ελλάδα των ευκαιριών». Πρόσθεσε δε ότι οι δύο υπουργοί Οικονομικών είναι στη διάθεση των επενδυτών, προκειμένου να τους δώσουν τη σωστή ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης και όχι αυτή που ίσως ηθελημένα τους δίνουν άλλοι, τους οποίους ωστόσο δεν κατονόμασε.

Οταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις περί ακύρωσης ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Δραγασάκης «άδειασε» κομψά όσους τα ισχυρίστηκαν, λέγοντας: «Εχουμε υπουργούς που για πρώτη φορά αναλαμβάνουν τέτοια καθήκοντα, ας δούμε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων».

Οσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Ευρώπη πρόσθεσε: «Ούτε ρήξη αλλά ούτε και συνέχιση μιας πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή θα ακολουθήσουμε. Εχουμε σχέδιο. Η Ελλάδα από την Κυριακή έχει τη δική της άποψη, τις δικές της προτάσεις. Κατανοούμε ότι και οι άλλες χώρες έχουν τα δικά τους Κοινοβούλια. Γι’ αυτό μιλάμε για διάλογο και όχι για τσαμπουκάδες».

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία τους και η άνοδος της μετοχικής αξίας τους, προσθέτοντας: «Θα ασκήσουμε τα μετοχικά μας δικαιώματα αλλά δεν θα θίξουμε τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων. Είμαστε ανοιχτοί για να ακούσουμε τις προτάσεις τους». Μιλώντας για το ενδεχόμενο αλλαγών στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών, είπε ότι αυτό θα γίνει με δημόσια διαβούλευση υπογραμμίζοντας ότι θα γίνουν σεβαστοί οι ιδιώτες μέτοχοι όπου υπάρχουν. Ανακοίνωσε ακόμη ότι την Παρασκευή θα υπάρξει μια πρώτη συνάντηση με τους ιδιώτες μετόχους της Eurobank.

Ο Σουλτς στην Αθήνα με άγριες (διαθέσεις)

Ως επίσκεψη «αναγνωριστική» των προθέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης για τα οικονομικά θέματα με την Ε.Ε. ερμηνεύεται το ταξίδι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που θα συναντηθεί με τον νέο Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σήμερα, στις 14.30, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σουλτς, στην πρώτη επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη του, τόνισε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση», ενώ η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ότι «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξέρει πως πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων στην Ε.Ε.». Οι πρώτες δηλώσεις τους δείχνουν και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι συνομιλίες των δύο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά (στις 16.30, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος), τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο (στις 19.00, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (18.00).
Αύριο, ο κ. Σουλτς θα μεταβεί στο Στρασβούργο για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, προφανώς μεταφέροντας όσα θα ειπωθούν στις συνομιλίες που θα έχει στην Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ