Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Ο Τσίπρας υποσχέθηκε λίγο απ’ όλα σε όλους

Εκλογές εδώ και τώρα ζήτησε από τη βήμα της 79ης ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έταξε σχεδόν τα πάντα στους πάντες παρουσιάζοντας το Σάββατο το βράδυ ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με το οποίο -όπως είπε- ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης».

Για το χρέος: «Δεν υποσχόμαστε, αλλά δεσμευόμαστε. Γιατί είναι αυτό που μπορούμε και όχι αυτό που θέλουμε» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. «Εγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014» τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό.

Για τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση: Το σχέδιο ανασυγκρότησης περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ και το οποίο προβλέπει:

– Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
– Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες, σε συνεργασία και με την Εκκλησία της Ελλάδος.
– Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους.
– Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, με στόχο την εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων.
– Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων με την επαναφορά 13ης σύνταξης, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.
– Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Για την επανεκκίνηση της οικονομίας: Προτείνονται, μεταξύ άλλων:

– Σύσταση ειδικών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού σε κάθε Περιφέρεια, για την άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων έως τις 31/12/2014.

Τα ποσά ρυθμίζονται σε 84 μηνιαίες δόσεις και σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι έως το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

– Αμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας και μισθών, καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης, κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασία για οφειλές προς το Δημόσιο και άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Αντ’ αυτού προτείνεται ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έως 35%.

Για τα «κόκκινα» δάνεια: Επίσης θεσμοθετείται η «νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων.

Θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

Επίσης, στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι το Δημόσιο ανακτά τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ασκεί πλήρως τα δικαιώματά του στις  ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, ενώ δεσμεύτηκε για  επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Για την απασχόληση: Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα επανέρχεται ο θεσμός της μετενέργειας και των συλλογικών συμβάσεων, καταργούνται οι ρυθμίσεις για τις μαζικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, ενώ μπαίνει σε εφαρμογή πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο τομέα, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία.

Για την ανασυγκρότηση του κράτους: Επίσης, ξεκινά ο διάλογος για τη συνολική αντικατάσταση του Καλλικράτη, αυξάνονται σταδιακά οι πόροι της Αυτοδιοίκησης, ενώ επαναχαράσσεται ο χάρτης λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα και προτείνεται η επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση.

Για το λαθρεμπόριο: Το σχέδιο δράσης προβλέπει την αναβάθμιση και τη ραγδαία επίσπευση της εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών και μοριακών ιχνηθετών σε κάθε πρατήριο και δεξαμενή, ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα.

Νίκος Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ