Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

O τυφώνας κρίση σαρώνει τα media της περιφέρειας

Με τον καλό φίλο Απόστολο Βουλδή ξεκινήσαμε μαζί, εν έτει 1987, το ταξίδι μας, ως επαγγελματίες, στον …θαυμαστό κόσμο της δημοσιογραφίας, από την ημερήσια εφημερίδα «Πελοπόννησος», που είναι μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές εφημερίδες και μία από τις αρχαιότερες της χώρας (έτος ίδρυσης 1886).

Από διπλανά γραφεία… φάγαμε τη μουντζούρα της λινοτυπίας και του τσίγκου, ζήσαμε τη μετάβαση στην νέα εποχή της φωτοσύνθεσης και των ηλεκτρονικών υπολογιστών και «γευτήκαμε» την άνθηση των media, με τα ραδιόφωνα και τα τηλεοπτικά κανάλια να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και στην Αχαΐα.

Σήμερα, ο Απόστολος Βουλδής, ως πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου – Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξουθένωση του περιφερειακού Τύπου, που λίγα χρόνια πριν έδινε δουλειά σε χιλιάδες εργαζομένους, πρωτοστατώντας στην τοπική ενημέρωση.

Συναντηθήκαμε στην Πάτρα, όπου είναι η έδρα της ΕΣΗΕΠΗΝ, και η συζήτηση άρχισε από μια γενική εκτίμηση της κατάστασης του χώρου. Μας είπε χαρακτηριστικά: «Μόνο με μελανά χρώματα μπορεί κανείς να περιγράψει το τοπίο στα περιφερειακά ΜΜΕ. Απολύσεις, μειώσεις μισθών, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, εντατικοποίηση και αύξηση ωρών εργασίας στο εναπομείναν προσωπικό είναι τα θλιβερά φαινόμενα που συνεχώς διογκώνονται με ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αν το τελευταίο οχυρό της δημοκρατίας είναι ο Τύπος, όπως με ιδιαίτερη ζέση και ευκολία ευαγγελίζεται μεγάλη μερίδα του πολιτικού προσωπικού, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε, γιατί η κερκόπορτα κατάληψής του έχει ανοίξει».

Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, «στην Πάτρα η οικονομική κρίση χτύπησε από την πρώτη ώρα τα μέσα ενημέρωσης, καθώς βρέθηκαν ανυπεράσπιστα, και τα λιγοστά πυρομαχικά που διέθεταν δεν στάθηκαν ικανά ούτε για άμυνα μερικών μηνών».

Τα μεγαλύτερα πλήγματα έχουν δεχτεί τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, όπου η απώλεια των θέσεων εργασίας έχει ξεπεράσει το 70%! Τα στοιχεία που παραθέτει ο Α. Βουλδής αποδίδουν τη θλιβερή εικόνα:

«Τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν στην περιοχή. SUPER B, PATRA TV, ΑCHAIA CHANNEL και TELE TIME. Συνολικά διέθεταν περίπου 200 άτομα προσωπικό (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί), έχοντας υπερπλήρες ειδησεογραφικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα, με τοπικές παραγωγές.

Σήμερα ο τυφώνας της κρίσης έχει σαρώσει κάθε προηγούμενη προσπάθεια. Το TELE TIME έχει αναστείλει το τοπικό πρόγραμμα και αναμεταδίδει -παρανόμως- μόνο παιδικό πρόγραμμα, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει δεκάδες απολύσεις.

Τα υπόλοιπα τρία κανάλια έχουν υποτυπωδώς τοπική κάλυψη των γεγονότων. Οταν κάποτε πολυπληθή συνεργεία βρίσκονταν σε κάθε γεγονός, τώρα είναι αμφίβολο αν υπάρχει έστω και μια κάμερα για την κάλυψή τους.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν τερματίσει το ενημερωτικό τους πρόγραμμα και αρκούνται σε ατελείωτη μουσική»!

Αλλά και στις εφημερίδες της Πάτρας τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ μιλάει χωρίς περιστροφές για όσα βιώνουν οι δημοσιογράφοι και το λοιπό προσωπικό των εφημερίδων της Πάτρας: «Προ διετίας κυκλοφορούσαν στην Πάτρα επτά ημερήσιες εφημερίδες. Ισως υπερβολικός αριθμός, ωστόσο ο αναγνώστης είχε πλειάδα επιλογών.

Τα λουκέτα όμως ξεκίνησαν και συνεχίστηκαν με καταιγιστικούς ρυθμούς. Η αρχή έγινε με την “Ημέρα των Πατρών”, ιστορική εφημερίδα που κυκλοφορούσε για περισσότερα από 60 χρόνια. Η αναστολή της έκδοσης έστειλε στην ανεργία περισσότερους από 40 εργαζομένους.

Ακολούθησε η “Σημερινή” και ο “Εθνικός Κήρυκας”, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι εκδίδονται εφημερίδες με έναν ή και δύο συντάκτες, όπως συνέβαινε προ 20ετίας!

Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν τα ΜΜΕ σε όλη την επικράτεια της ΕΣΗΕΠΗΝ. Υπάρχουν έντυπα όπου οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους παρότι μπορεί να παραμένουν απλήρωτοι επί τετράμηνο»!

Τα προβλήματα δεν είναι άγνωστα στην Πολιτεία

Η στάση των εκάστοτε κυβερνώντων εξαντλείται σε ευχολόγια, δηλώσεις συμπαράστασης και ανεφάρμοστες αποφάσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΠΗΝ.

«Τα προβλήματα δεν είναι άγνωστα στην Πολιτεία, που άλλωστε από καιρού εις καιρόν ανακοινώνει μέτρα στήριξης, που ποτέ όμως δεν υλοποιούνται. Ως τρανταχτό παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί ο νόμος για τον περιφερειακό Τύπο. Κάθε κυβέρνηση ξεκινά κύκλο ατέρμονων συζητήσεων και, όταν καταλήγει σε αποφάσεις, αυτές δεν ελέγχονται επί της ουσίας. Αφήνει να κυκλοφορούν διάφορα φυλλάδια, στα οποία μοιράζονται αφειδώς κονδύλια από καταχωρίσεις του Δημοσίου έπειτα από παρεμβάσεις ημετέρων, ενώ και όταν χρηματοδοτούνται ΜΜΕ, μέσω προγραμμάτων, δεν υπάρχει μηχανισμός για να διαπιστώσει αν όντως διατέθηκαν για διατήρηση θέσεων εργασίας»

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ