Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Ο Τζιτζικώστας (του 71%) ανοίγει τώρα νέα μέτωπα

Hταν 2 Φεβρουαρίου του 2011, όταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας δέχτηκε για πρώτη φορά στο γραφείο του τον Γιάννη Μπουτάρη. Τότε ο σημερινός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε μόλις οριστεί αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και το γραφείο του βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας.

Σε εκείνη τη συνάντηση λοιπόν, που έγινε στο στενό γραφείο του ισογείου, οι δύο άνδρες είχαν φροντίσει να ταρακουνήσουν τα λιμνάζοντα νερά της πόλης με πολλούς τρόπους. Καταρχάς αμφισβητώντας τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, που τότε ακόμη ήταν στα πάνω του. Η συνάντηση είχε γίνει στην Περιφέρεια και ο Μπουτάρης δεν είχε ανέβει στον πρώτο όροφο για να συναντήσει τον τότε περιφερειάρχη, αλλά πήγε κατευθείαν στο γραφείο του Τζιτζικώστα. Η δεύτερη βόμβα εκείνης της συνάντησης ήταν πολιτικού περιεχομένου, μια και ο τότε αντιπεριφερειάρχης είχε ζητήσει την κατάργηση της γενικής γραμματείας του ΥΜΑΘ, που ήταν μια πατέντα της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου για να μειώσει τις αντιδράσεις από την ουσιαστική κατάργηση του ΥΜΑΘ, που είχε υλοποιήσει η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ενδιαφέρον είχε και μια άλλη συνάντηση που είχαν αργότερα ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Γιάννης Μπουτάρης, όταν ο πρώτος, μετά την έκπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη, εκλέχτηκε περιφερειάρχης. Τότε τα ανοίγματα του δημάρχου Θεσσαλονίκης προς τον νέο περιφερειάρχη ήταν πολλά και εμφανή. «Θα φυσήξει άλλος αέρας στην Περιφέρεια» ήταν το πνεύμα της δήλωσης του κ. Μπουτάρη, που έδειξε από την αρχή ότι μεταξύ των δύο υπάρχει καλή χημεία. Παρ’ όλα αυτά εκεί είχαν εμφανιστεί και τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις των δύο ανδρών, με αφορμή την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας. Η Περιφέρεια ζητούσε μελέτη για να παραταθεί η πιλοτική πεζοδρόμηση και ο δήμος καθυστερούσε, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εντάσεις.

Προεκλογικά αυτά μάλλον ξεχάστηκαν. Ο Μπουτάρης έδειξε μεγάλο σεβασμό και συμπάθεια στον κατά 38 χρόνια μικρότερό του πολιτικό. «Δαγκωτό Τζιτζικώστα» είχε πει σε μια τηλεοπτική εκπομπή, ενώ τη φράση αυτή επιβεβαίωσε πολλές φορές στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου. «Ο Απόστολος έδειξε ότι έχει αντοχές και ότι ωρίμασε. Γιατί, λέγοντας όχι στον Σαμαρά, έδειξε ότι ξεφεύγει από την εικόνα ενός πολιτικού του κομματικού σωλήνα» ήταν μια φράση που ακούστηκε συχνά προεκλογικά από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Οσο για τον τελευταίο, που εκλέχτηκε θριαμβευτικά με 71% και κόντρα στον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ., ποτέ δεν άνοιξε μέτωπο με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ακόμη και κατά την προεκλογική περίοδο και παρότι υπήρχε η υποψηφιότητα του Σταύρου Καλαφάτη, που ήταν ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ετσι, την προηγούμενη Τρίτη η συμμαχία των δύο μάλλον λίγους αιφνιδίασε. Η συνάντηση έγινε στην Περιφέρεια και η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα άνετη, με τις επισημότητες να αποτελούν μάλλον παρελθόν. Ο Μπουτάρης εμφανίστηκε με ένα γαλάζιο πουκάμισο και ένα μπλου τζιν παντελόνι και ο Τζιτζικώστας με ένα απλό γαλάζιο πουκάμισο χωρίς γραβάτα.

Πρόκειται για μια συμμαχία όχι πολιτική αλλά βασισμένη στα τοπικά ζητήματα, τα οποία ανέλυσε μετά τη συνάντηση ο κ. Τζιτζικώστας. Τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά ήταν οι κοινές θέσεις τους για το μετρό και την ανεξαρτησία από τα κόμματα.

Ολα αυτά πατώντας πάνω σε μια στρατηγική συμμαχίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που θα έχει ως χρονικό ορίζοντα την επόμενη πενταετία. Μια συμμαχία όχι πολιτική, καθώς δεν είναι λίγες οι απόψεις του κ. Μπουτάρη με τις οποίες ο κ. Τζιτζικώστας δεν ταυτίζεται. Καθόλου τυχαίο και το ότι ο κ. Τζιτζικώστας δεν απάντησε στην ερώτηση για τη διοργάνωση του gay pride, αλλά και αυτό που είπε για τη συνεργασία. «Λειτουργούμε όπως στην μπάλα. Είμαστε με την Εθνική Ελλάδος».

Η οργή για το μετρό

«Η ανοχή των Θεσσαλονικέων για το μετρό τελείωσε. Ζητούμε την άμεση μετακίνηση της διοίκησης του μετρό από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και την Εγνατία Οδό Α.Ε.» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, που εμφανίστηκε ιδιαίτερα αντικυβερνητικός. Δήλωσε αντίθετος στην πώληση της ΕΥΑΘ, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ να μην αιφνιδιάζουν την Αυτοδιοίκηση με ξαφνικές αποφάσεις. «Στα θέματα των τοπικών κοινωνιών πρέπει να γίνει διαβούλευση» σημείωσε, ενώ επέμεινε στην έννοια της ανεξαρτησίας της Αυτοδιοίκησης στην πράξη. «Αυτό ήταν το μήνυμα των εκλογών. Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να μείνει ανεξάρτητη» σημείωσε.

Το κοινό μέτωπο κατά της φτώχειας με τον Ανθιμο και το άνοιγμα σε Ορφανό

Συμβολική, και όχι μόνο, ήταν και η πρώτη συνάντησή του με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο, όπου οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία τους να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο κατά της φτώχειας. «Οι δράσεις μας θα έχουν ως στόχο τη δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης με αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής του σε αυτό το επίπεδο.

Σε πολιτικό επίπεδο, τώρα, έχει ενδιαφέρον το κλείσιμο του μετώπου με την τοπική κυβερνητική ηγεσία. Η παρουσία του κ. Τζιτζικώστα στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του ΥΜΑΘ και τα ανοίγματα που του έγιναν από τη μεριά του νέου υπουργού Γιώργου Ορφανού έγιναν δεκτά με ικανοποίηση στο κτίριο της Περιφέρειας, αφού έτσι ανοίγεται ο δρόμος για μια καλύτερη συνεννόηση της Περιφέρειας με τον ΥΜΑΘ απ’ ό,τι υπήρχε επί υπουργίας Θόδωρου Καράογλου.

Πάντως ο κ. Τζιτζικώστας σκοπεύει μάλλον να πάρει το όπλο του όσον αφορά τη Ν.Δ. Οχι μόνο εξαιτίας των δηλώσεων που έκανε για το μετρό και τις αποφάσεις της κυβέρνησης που δεν πρέπει να αιφνιδιάζουν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και γιατί έχει αποφασίσει να απέχει από τις κομματικές διαδικασίες της Ν.Δ., της οποίας είναι μέλος. Είτε αυτές είναι οι συνεδριάσεις της Διοικούσας της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, όπου καλείται να παρευρεθεί, είτε οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. «Δεν έχω τίποτα με την παράταξη και την ιδεολογία μας. Αλλά η νίκη αυτών των εκλογών είναι μια νίκη όλων των πολιτών και δεν ανήκει σε κανένα κόμμα» λέει συχνά. Και δείχνει να το εννοεί…

Νίκος Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ