Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Ο βασιλιάς της κάλτσας που (τελικά) έγινε… Sprider στην πτώχευση

Οταν ο Σάκης (Αθανάσιος) Χατζηιωάννου και το σόι του κυκλοφορούσαν με αστραφτερές Ferrari και τεράστιες θωρακισμένες Mercedes, ο εκ Κοζάνης ορμώμενος επιχειρηματίας υποστήριζε ότι «αν καταρρεύσει όλη η αγορά, εμείς (σ.σ.: η Sprider Stores) θα είμαστε οι τελευταίοι που θα κλείσουμε»!

Μόλις δύο χρόνια πέρασαν από εκείνη τη δήλωση στην παρουσίαση της αποκλειστικής συνεργασίας των καταστημάτων Sprider με τον Σάκη Ρουβά (Sakis Rouvas Collection), και το αιφνιδιαστικό κλείσιμο των 44 καταστημάτων που είχαν απομείνει στην εταιρία επί ελληνικού εδάφους και του ενός στη Βουλγαρία αποδεικνύει ότι το όριό της δεν ήταν ο ουρανός (sky is the limit), όπως συνήθιζε να λέει ο άλλοτε βασιλιάς της κάλτσας.

Περισσότεροι από 800 εργαζόμενοι έμειναν στον δρόμο, ενώ μαζί με πιστωτές, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο και συνεργάτες της αλυσίδας του επιχειρηματικού ομίλου Χατζηιωάννου θα πρέπει να διεκδικήσουν μέσω της δικαστικής οδού τα ουκ ολίγα οφειλόμενα. Ας σημειωθεί ότι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρίας, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της, αγγίζουν τα 97.000.000 ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 60.000.000 ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές σε 4.700.000 ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις παροχών προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία ανέρχονται σε 607.000 ευρώ. Συνεπεία του προγράμματος αναδιάρθρωσης, τα καθαρά ενσώματα πάγια του ομίλου διαμορφώνονται σε κάτι περισσότερο από 29.000.000 ευρώ.

Από την πλευρά της η διοίκηση της εταιρίας, στην οποία, σημειωτέον, ο βασικός της μέτοχος Σάκης Χατζηιωάννου δεν συμμετέχει εδώ και περίπου έναν χρόνο, επιρρίπτει τις ευθύνες σε επενδυτές και πιστωτικά ιδρύματα που δεν στήριξαν την προσπάθεια ανασυγκρότησης της εταιρίας, αλλά και στις ασφαλιστικές που δεν την αποζημίωσαν για την πυρκαγιά τον Φεβρουάριο του 2012 στις κεντρικές αποθήκες της αλυσίδας στην Ανθούσα.

Το εξωφρενικό είναι ότι τον Δεκέμβριο του 2012 ασκήθηκε εις βάρος των πρώην μελών του Δ.Σ. της αλυσίδας ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό, απάτη εις βάρος των ασφαλιστικών και απόπειρα απάτης. Φέρεται ότι σχεδίασαν την πυρκαγιά που έκαψε τα κεντρικά γραφεία και τις αποθήκες της επιχείρησης στην Ανθούσα, ώστε να εισπράξουν την ασφάλεια ύψους 16.000.000 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική απαίτηση ανερχόταν στα 30.000.000 ευρώ. Ως φυσικοί αυτουργοί της έκρηξης και του εμπρησμού κατηγορήθηκαν τέσσερις συνεργάτες της επιχείρησης.

Η εν λόγω φωτιά ήταν η πέμπτη που αντιμετώπισαν τα δύο αδέλφια από το 2004 έως σήμερα… Το 2004 κάηκε η τότε κεντρική της αποθήκη, ενώ από πυρκαγιά καταστράφηκαν επίσης τρία καταστήματά της στη Δάφνη και τη Λυκόβρυση, αλλά και το καμάρι της, το κατάστημα της Ερμού (μετά την Καπνικαρέα), τον Δεκέμβριο του 2008.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2013 τόσο η Χατζηιωάννου όσο και η Sprider προσέφυγαν στην προστασία του άρθρου 99, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Για τη με Sprider η αίτηση απορρίφθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο η έφεση που άσκησε της εξασφάλισε κάποιο χρόνο, καθώς παρέτεινε την ισχύ προσωρινής διαταγής με την οποία αναστέλλονται τα ατομικά καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών εναντίον της περιλαμβανομένης και της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Τα μπουζούκια και οι εκλεκτές φιλίες

Από την εποχή που ο Σάκης και ο αδελφός του, ο Σάββας Χατζηιωάννου, είχαν χτίσει μια μικρή αυτοκρατορία, απασχολώντας 2.000 άτομα προσωπικό σε ένα παμβαλκανικό δίκτυο άνω των 100 καταστημάτων, με συνεχείς επενδύσεις σε προγράμματα πωλήσεων και συνεργασίες όπως αυτή με τον Σάκη Ρουβά, σε ομώνυμη συλλογή, έχουν περάσει μόλις τρία τέσσερα χρόνια. Ηταν η εποχή όπου τα αδέλφια Χατζηιωάννου γλεντούσαν στα μπουζούκια Αθηνών και περιχώρων, ενώ συναγελάζονταν με πολιτικούς και λοιπούς σημαντικούς παράγοντες του τόπου. Ενδεχομένως το γεγονός ότι ξεκίνησαν από το τίποτα (ο Σάκης πουλούσε στο Μοναστηράκι τις κάλτσες που έφτιαχναν οικογενειακώς στην οικοτεχνία που διατηρούσαν, με «τσιλιαδόρο» τον αδελφό του Σάββα) και πέτυχαν να χειρίζονται εκατομμύρια να τους έκανε να πιστέψουν ότι τους επιτρεπόταν μια παραπάνω δόση dolce vita. Δεν είναι και λίγο ο άγνωστος Σάκης που ξεκίνησε ως εργάτης πλάι στον πατέρα του στα Λιόσια να φθάνει να αποκτά πολύ καλή σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη και δη με την Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία παρεμπιπτόντως γίνονται και συγκούμπαροι!

Ο πιτσιρικάς από την Κοζάνη, που όταν μεγάλωσε έπαιζε με τα δισ.

Μπάλα, καζίνα, επιδοτήσεις, Χρηματιστήριο, αντιπροσωπίες, πουκάμισα, κάλτσες, παπούτσια, εξαγορές, χασούρα, εργοστάσια, ξενιτιά… Και τι δεν έχει κάνει στη ζωή του ο πολύτεκνος Σάκης Χατζηιωάννου.

Ξεκινώντας από το τίποτα, κατάφερε μαζί με τον μικρότερο αδελφό του Σάββα να μετατρέψουν την οικοτεχνία του πατέρα τους σε υπολογίσιμη επιχειρηματική δύναμη. Δουλεύοντας πολύ σκληρά από πιτσιρικάς, όπως και όλοι στην οικογένεια, έως το 1985 είχαν γεμίσει την αγορά κάλτσες Venus. Η θέση της εταιρίας στην αγορά ενισχύεται συνεχώς και το 1992 προχωρούν στην πρώτη από μία σειρά επιθετικών κινήσεων, εξαγοράζοντας τον βασικό τους ανταγωνιστή, την εταιρία Belinda. Κάπως έτσι ανακηρύσσονται βασιλιάδες της κάλτσας.

Το 1979 η οικογένεια μετακομίζει στην Ξάνθη, καθώς, εκμεταλλευόμενη τα κίνητρα της Πολιτείας, μεταφέρει τη μονάδα παραγωγής εκεί. Τα δύο αδέλφια, έχοντας πια ανδρωθεί, αναλαμβάνουν τη διοίκηση και αρχίζουν από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 να σκέφτονται την εμπορική ανάπτυξή της.

Ακολουθεί το Καζίνο Ξάνθης και το Χρηματιστήριο μέσω της εξαγοράς της εισηγμένης Ηλιοφίν. Μέσα σε όλο εκείνο το «γλέντι», η μετοχή της Χατζηιωάννου εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα επίπεδα και αρχίζουν οι εξαγορές η μία μετά την άλλη.

Την ίδια περίοδο πάντως, ίσως από απειρία, ίσως από υπερβολική αυτοπεποίθηση, έγιναν και αρκετές λανθασμένες κινήσεις. Μόνο από την επέκταση στην Αγγλία με στόχο τη δημιουργία καταστημάτων ειδών ένδυσης υπό την επωνυμία Virgin Stores χάθηκαν πάνω από 30.000.000 ευρώ, ενώ αρκετά μεγάλη ήταν η χασούρα και από τον Πανιώνιο.

Περίπου την ίδια εποχή η Χατζηιωάννου μεταφέρει την παραγωγή στη Βουλγαρία και απαξιώνει σταδιακά τη μονάδα της Ξάνθης, κίνηση που δεν έφερε την επιβίωσή της.

Εχοντας κατανοήσει ότι η παραγωγή πλέον δεν συμφέρει, καθώς ανατέλλει το άστρο της Κίνας, στρέφονται στην αξιοποίηση της συμμετοχής που διαθέτουν στην εταιρία της οικογένειας Αργυρού, με την επωνυμία Sprider. Μέσω της Χατζηιωάννου Holdings τα δύο αδέλφια εξαγοράζουν τη Sprider (80%) και την εκτοξεύουν. Ακόμη και εν μέσω κρίσης (2008-2009) ο Σάκης Χατζηιωάννου πρέπει να αγόρασε χοντρική και… κορδέλες εγκαινίων, καθώς η Sprider μεγάλωσε το δίκτυό της κατά 41 καινούργια καταστήματα, εκ των οποίων 27 στην Ελλάδα και 14 στο εξωτερικό (Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Κύπρος).

Τελικά, ούτε εκείνη η εξαγορά, που τότε έγινε στο πλαίσιο ενδυνάμωσης του ομίλου και της αξιοποίησης της ρευστότητας, η οποία είχε αντληθεί, αποδείχθηκε ικανή να σώσει το γόητρο της οικογένειας…

Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ