Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2020

Ο Βενιζέλος ψάχνει εναγωνίως κόλπο για να… αποδράσει!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ηρωική έξοδο από τις απαιτήσεις της τρόικας για τη λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων επιχειρεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος μεταθέτοντας την ευθύνη της, όπως δήλωσε, «πολιτικής απόφασης» στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και ξεκινώντας (για πολλοστή φορά) την επιχείρηση ανατροπής του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος επιδιώκει την επιβολή ασφυκτικού ελέγχου στις τράπεζες, ώστε μέσω αυτών να εκβιάσει τη στήριξη των ΜΜΕ κι άλλων ισχυρών παραγόντων προς το πρόσωπό του.

Κορυφαία πηγή με προσωπική γνώση των συζητήσεων με την τρόικα και των «προβληματισμών» του υπουργού Οικονομικών επισημαίνει προς τη «δ» τον πραγματικό τρόμο του κ. Βενιζέλου μήπως «σκάσει η βόμβα της οικονομίας στα χέρια του» ως τα τέλη του έτους. Ο τρόμος του «υπάρχου του Τιτανικού» είναι τόσο μεγάλος ώστε επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, αφενός, ταχείας φθοράς του κ. Παπανδρέου (με αφετηρία και το κλίμα της σημερινής εθνικής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ) και, αφετέρου, δημιουργίας συνθηκών προσωπικής του διάσωσης από το ναυάγιο της κυβέρνησης.

Σε αυτό το κλίμα άλλωστε ο κ. Βενιζέλος έσπευσε, χωρίς φυσικά να επιτύχει το παραμικρό, να ικετεύσει την ανοχή ή τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας την περασμένη Τρίτη έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά. Διαπιστώνοντας την άρνηση της Ν.Δ. να συναινέσει στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στα ύποπτα συναινετικά σενάρια πριν ή μετά τη διεξαγωγή εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών επανήλθε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προσπαθώντας να παρουσιάσει δικαιολογίες για την εκτροπή των δημόσιων δαπανών κατά 1,5 δισ. σε σχέση με τους στόχους της «μνημονιακής» πολιτικής. Οταν και αυτή η προσπάθειά του απέτυχε, ο κ. Βενιζέλος επέλεξε τη ρήξη και τη μεταβίβαση της ευθύνης αποκλειστικά στον κ. Παπανδρέου.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η ξαφνική στροφή του κ. Βενιζέλου σημειώνεται, για καθαρά πολιτικούς και προσωπικούς λόγους, σε μια περίοδο κατά την οποία η τρόικα φαινόταν να προβληματίζεται, για πρώτη φορά, για την ορθότητα της «συνταγής» που εφαρμόζεται από τον Μάιο του 2010. Λόγω ακριβώς των επιφυλάξεων της τρόικας το κλίμα τόσο κατά την πρώτη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο τη Δευτέρα όσο και στη συνέχεια των επαφών των συνεργατών του την Τετάρτη ήταν πολύ διαφορετικό από την εικόνα της ρήξης, την Πέμπτη το βράδυ. Αντί ο κ. Βενιζέλος να επιχειρήσει τη διαπραγμάτευση επί των επιβεβλημένων αλλαγών της «συνταγής» του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, επέλεξε τη φυγή και τα πολιτικά παιχνίδια.

Σύμφωνα με την ίδια άριστα πληροφορημένη πηγή ο κ. Βενιζέλος έχει εντάξει στην προσωπική στρατηγική του και τους χειρισμούς έναντι των τραπεζών. Αν και κανείς δεν αρνείται την ανάγκη διερεύνησης των πρακτικών των τραπεζών και αυστηρής εφαρμογής των νόμων από την εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Βενιζέλος ξαφνικά παίζει σκληρά το χαρτί του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που τους χορηγεί βοήθεια στήριξης: το μυστικό της τακτικής του είναι ότι ενώ ο νόμος δεν κάνει διάκριση για την παροχή ενεχύρου με προνομιούχες ή κοινές μετοχές των τραπεζών ο κ. Βενιζέλος απαιτεί να κατατεθούν μόνον κοινές. Αντίθετα η κατάθεση των προνομιούχων θα επέτρεπε στις τράπεζες να λάβουν πίσω, αργότερα, τις μετοχές τους και να αποκτήσουν ανεξαρτησία.

Η εμμονή του κ. Βενιζέλου οδηγεί, ουσιαστικά, στην κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών σε μια περίοδο κατά την οποία το πρόγραμμα της τρόικας και η κοινή λογική δείχνουν την επείγουσα ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων και υγιών συγχωνεύσεών τους. Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος επιλέγει την κρατικοποίηση (ή απειλή κρατικοποίησης) ώστε να επεμβαίνει στη διοίκηση των τραπεζών, να ελέγχει τα πολλά μυστικά τους, καθώς και τα δάνεια κι άλλες χρηματοδοτήσεις τους προς νομικά και φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής ενημέρωσης κι άλλων ισχυρών ομίλων. Κι όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία ενός τέτοιου όπλου εν όψει της επιθυμίας του κ. Βενιζέλου να αλώσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να συμμετάσχει σε διάφορα σχήματα διακυβέρνησης τους προσεχείς μήνες.

Αλέξης Κίσσαβος


Δεν πίστεψαν τον «ιζνογκούτ» ούτε οι συνάδελφοί του στην κυβέρνηση

Νέο αλαλούμ δημιούργησε στην κυβέρνηση χθες το ‘ναυάγιο’ που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, όταν διαπιστώνοντας ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα που του ζητούσαν, αποφάσισε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό να προβεί σε μία ‘ελεγχόμενη κρίση’, που όταν κατάλαβε ότι τελικά θα έσκαγε στα χέρια του, άρχισε τις διαβεβαιώσεις περί προγραμματισμένης διακοπής των διαπραγματεύσεων και επανέναρξής τους σε δέκα ημέρες. Δεν τον πίστεψαν όμως ούτε οι συνάδελφοί του στην κυβέρνηση, που περί άλλων τύρβαζαν, αποδεικνύοντας εκ νέου την παντελή έλλειψη συνοχής στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

«Δικαιολογημένα η κυβέρνηση αντιδρά σε τόσο μεγάλες πιέσεις. Ελεος πια», ήταν το πρώτο σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα, του Κώστα Σκανδαλίδη, που αναγνώρισε (Mega) ότι στο παρελθόν «αφήσαμε να φανεί ότι η τρόικα κυβερνά, αλλά η κυβέρνηση έπρεπε να πατήσει πόδι», επιχειρώντας παράλληλα να καθησυχάσει τους πολίτες για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου, αφού «η κυβέρνηση θα κρατήσει σταθερά το τιμόνι», όπως είπε, παραδεχόμενος πάντως (Flash) ότι «το μείγμα πολιτικής που επιβλήθηκε οδηγείται στο σημείο μηδέν» και κάπου πρέπει να αλλάξει. «Εκ των πραγμάτων, όταν είσαι μια χώρα που χρωστάς και είσαι σε αδυναμία, είσαι υποχρεωμένη να αμύνεσαι. Υπάρχει αδιέξοδο» δήλωσε ο Νίκος Σηφουνάκης, ενώ, «αν υπάρχει μία εβδομάδα – δέκα ημέρες μια μεταφορά για να προηγηθούν οι πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται, δεν είναι το τέλος του κόσμου» εκτίμησε ο Γιάννης Μαγκριώτης (ΑΝΤ1 Radio). Ο τελευταίος ζήτησε «όλοι να είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου και να δώσουμε τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας», ενώ, με την έκτη δόση του δανείου στον «αέρα», επέμεινε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει η πρώτη δόση του δεύτερου δανείου, παραδεχόμενος (Ράδιο9) ότι το Μνημόνιο υπογράφηκε βιαστικά, βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά και ότι «χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση» στο μέλλον. Για «κρίσιμες στιγμές» στη διαπραγμάτευση μίλησε ο Αγγελος Τόλκας (Ράδιο9), συνιστώντας… ηρεμία και ψυχραιμία και τονίζοντας ότι από τις εξελίξεις προκύπτει η ύπαρξη «κόκκινων γραμμών».

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, πάντως, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό που βρισκόταν στο Παρίσι και είχε συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τους Ανγκελα Μέρκελ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Ιβ Λετέρμ και Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, συζητώντας μαζί τους για την πρόοδο στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Χθες, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε ξανά αναλυτικά τον πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι εκφράστηκε από τη συνέντευξη Βενιζέλου και παραμένει σταθερή στους στόχους της και ότι όσο θέλει η Ελλάδα να βγει από την κρίση άλλο τόσο θέλουν οι εταίροι της. Ερωτηθέντες για τις αντιφατικές δηλώσεις υπουργών για το θέμα, επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου τις απέδιδαν σε «παραπληροφόρησή» τους από τα ΜΜΕ πολύ νωρίς το πρωί, τη στιγμή που αγνοούσαν τη δήθεν «προγραμματισμένη» διακοπή των διαπραγματεύσεων. Επιχειρούσαν δε να κλείσουν το θέμα των πρόωρων εκλογών, που άνοιξε ξανά μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου


Η ΝΔ τον καταγγέλλει για εξαπάτηση και εσχάτη ανευθυνότητα

Τα παιδία παίζει την ώρα που η χώρα βουλιάζει. Αυτή είναι η εκτίμηση που κάνουν οι συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, σε σχέση με όσα εξελίχθηκαν προχτές, λίγο πριν απ’ τα μεσάνυχτα, με πρωταγωνιστές τους κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλο. Παράλληλα, ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς βλέπει ότι η γραμμή που χάραξε βάζοντας από την επομένη του ανασχηματισμού στο «κάδρο» τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, δικαιώνεται από τις εξελίξεις. Στην ουσία ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίζει ένα «δίδυμο» που επιχείρησε να πλαγιοκοπήσει σε δύο επίπεδα τη Ν.Δ. επιχειρώντας να κάνει διασπορά των πυρών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η έξυπνη κίνηση να ανοίξει η «διόπτρα», ώστε να χωρέσουν οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος στο ίδιο στόχαστρο, δικαιώνεται, μια και κεντρικό σύνθημα πλέον της Ν.Δ. είναι «δυο πρόσωπα-μια πολιτική» -η ίδια καταστροφική πολιτική, θα προσθέταμε εμείς- είναι πια πάνω στο τραπέζι και το δίδυμο Παπανδρέου-Βενιζέλου απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο πηγαίνοντας προς τη ΔΕΘ. Η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει από τη μεριά της στο αίτημα για εκλογές, καθώς πιστεύει ότι πλέον «κάθε μέρα που περνά, η χώρα πέφτει από τον έναν ύφαλο στον άλλον και πρέπει να σωθεί προτού βουλιάξει», ενώ θα τονίσει με στοιχεία ότι «η συνταγή είναι λανθασμένη και δεν βγαίνει, η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, δίνοντας το στίγμα με αφορμή όσα έγιναν προχτές κοντά στα μεσάνυχτα, επισήμανε ότι: «Αφού, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, αναστάτωσαν τη χώρα με ανεύθυνες διαρροές, για δήθεν αντιστασιακές κραυγές στην τρόικα, εμφανίστηκε σήμερα ο κ. Βενιζέλος να κάνει υποδείξεις προς τον… εαυτό του και την κυβέρνηση. Τώρα, προσπαθούν να κρύψουν την αποτυχία και την ανεπάρκειά τους, με φτηνά επικοινωνιακά τρικ. Μεταθέτουν τις συνομιλίες με την τρόικα για μετά την εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι ο κ. Βενιζέλος πρέπει να ολοκληρώσει… “τεχνικές εργασίες”! Πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών και έσχατη ανευθυνότητα». Και ο κ. Μιχελάκης κατέληξε λέγοντας ότι «Η αλήθεια είναι ότι έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις και σε όλους τους στόχους τους. Και ότι επιβεβαιώθηκαν όλες οι επισημάνσεις και όλες οι προβλέψεις της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά».

Από τη μεριά τους, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη «υποδέχονται» πρώτοι τον κ. Παπανδρέου, με συνέντευξη Τύπου που διοργανώνουν τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της διοικούσας επιτροπής, για να θέσουν ζητήματα της Βόρειας Ελλάδας και για το πού έχουν οδηγήσει τη Θεσσαλονίκη οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαύρη προπαγάνδα! Το Μαξίμου δίνει… γραμμή σε ΜΜΕ

Τις κυβερνητικές εντολές δημοσίευσαν (κατά λάθος) ιστοσελίδες, φανερώνοντας τα σκοτεινά μυστικά της ενημέρωσης Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του ώρα»....

Κατάργηση οκταώρου και υπερωρίες χωρίς αμοιβή!

«Βόμβα» στα εργασιακά φέρνει το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη δεκάωρη εργασία. Θα δίνονται γονικές άδειες και στον πατέρα Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση...

Οι παρελάσεις Ελλήνων απαγορεύονται, αλλά οι Ιρακινοί μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα

Απίστευτο! Οι ισλαμιστές μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις τη στιγμή που οι παρελάσεις είναι παράνομες! Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου δεκάδες πολίτες με...

Άνοιξε ο δρόμος για συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στη Μόσχα

Αποκάλυψη του Ν. Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα εθνικά θέματα Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα δρομολογείται για το προσεχές...

Οι ναρκέμποροι του «Noor 1» αποφυλακίζονται – Το Εφετείο «έσπασε» τα ισόβια

Ρεπορτάζ Βασίλης Τζήμτσος Μετέφεραν τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρώπη, συνολικά 2,1 τόνους της λευκής σκόνης που θα σκόρπιζε τον θάνατο, όμως σε λίγο θα...