Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020

Ο ύπαρχος επιμένει στη φοροτρέλα και κόβει (αναδρομικά) απαλλαγές

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Επιμένει να φέρει σε κατάσταση φορο-τρέλας τους Ελληνες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με την καθιέρωση ενός άκρως γραφειοκρατικού συστήματος δικαιολόγησης όλων των δαπανών και της αποταμίευσης με παραστατικά (αποδείξεις, τιμολόγια κ.λπ.).

Παράλληλα, έκανε χθες και επισήμως γνωστό ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περικόπτονται αναδρομικά από την 1-1-2011 οι φοροαπαλλαγές. Την ίδια στιγμή προαναγγέλλει τη δημιουργία συστήματος υπολογισμού του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου με βάση έναν αλγόριθμο, συστατικά του οποίου θα είναι τα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ επιχείρησε να διαψεύσει τον εαυτό του, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε είπε ότι το νέο σύστημα των αποδείξεων θα ισχύσει αναδρομικά από το 2011. Ωστόσο, αυτό ακριβώς είχε πει κατά τη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Δευτέρας.

Σε ανακοίνωσή του για τα όσα συζητήθηκαν χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το υπουργικό συμβούλιο θεωρεί ότι μέτρα, όπως το ηλεκτρονικό “πόθεν έσχες” και η τεκμηρίωση του τρόπου με τον οποίο διατίθεται το διαθέσιμο εισόδημα, είναι ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις», προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Επίσης, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι με βάση τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών το ποσοστό της κατανάλωσης ανέρχεται στο 85% ή και παραπάνω. Ετσι, προαναγγέλλει ότι τελικά το σοβιετικού γραφειοκρατικού τύπου σύστημα για τη δικαιολόγηση των εισοδημάτων και της αποταμίευσης θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί.

Σημειώνεται ότι με βάση όσα είχε διευκρινίσει ο υπουργός Οικονομικών, οι φορολογούμενοι καθίστανται φοροτεχνικοί, αφού θα πρέπει ουσιαστικά να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων, και να κρατούν αποδείξεις για όλες τις συναλλαγές τους. Η διαφορά ανάμεσα στο εισόδημά τους και στις δαπάνες τους με αποδείξεις θα πρέπει να δικαιολογείται με παραστατικά αποταμίευσης.


Δημόσιο: 2.200 € ανώτατος μισθός, 780 ο βασικός

Το ενιαίο μισθολόγιο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου, όπως αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο, με τον ανώτατο μισθό στο Δημόσιο να διαμορφώνεται στα 2.200 ευρώ, χωρίς το επίδομα θέσης ευθύνης και το πριμ παραγωγικότητας, οπότε θα μπορεί να φτάνει τα 2.700 ευρώ (απώλειες περί τα 1.500 ευρώ/μήνα). Αντιθέτως, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 780 ευρώ από τα 711 που είναι σήμερα, ώστε να προσεγγίζει τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, δεν θα αλλάξει η μισθολογική κατάσταση στο 78% των υπαλλήλων, θα υπάρξει μικρή αύξηση στο 7,5%, ενώ μεγάλες μειώσεις θα υποστεί το 14,5% των υπαλλήλων.

Για όσους θα υποστούν μειώσεις πάνω από το 25% των αποδοχών τους, πάντως, το «τσεκούρι» θα πέσει σταδιακά, σε βάθος δύο ετών. Χωρίς να γίνεται σαφές τι θα ισχύσει στις ΔΕΚΟ, ανώτατο επίπεδο αποδοχών θα υπάρξει στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ επανακαθορισμός αναμένεται και στις αποδοχές των συμβασιούχων στο Δημόσιο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε και τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, ενώ στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή θα συζητηθεί και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2012, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε χθες από τον κ. Βενιζέλο να δεσμευτεί, όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ότι θα μείνουν στη δικαιοδοσία του κράτους, για να πάρει την απάντηση ότι ο νόμος ισχύει κανονικά και όσα ακούγονται περί εκχώρησης της κρατικής περιουσίας σε όμιλο του εξωτερικού δεν ήταν παρά μία πρόταση. Για το ίδιο θέμα, πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι θα διαπράξει «εσχάτη προδοσία», αν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.


Αποκλείστηκε και η… τρόικα (που απαιτεί απολύσεις)

Να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα το θέμα της εφεδρείας και των απολύσεων στον δημόσιο τομέα ζήτησαν χθες οι επικεφαλής της τρόικας, που επέστρεψαν στην Αθήνα. Οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο πραγματοποιήθηκε στο κτίριο όπου στεγάζεται η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, στην οδό Ζαλοκώστα, επειδή το υπουργείο Οικονομικών είχε αποκλειστεί από εργαζομένους που διαμαρτύρονται για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο. Μάλιστα, από την αντιπροσωπία της τρόικας απουσίασε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ο οποίος λόγω υψηλού πυρετού έμεινε στο ξενοδοχείο του.

Η τρόικα ξεσκόνισε όλα τα επιμέρους στοιχεία αναφορικά με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε ευχαριστημένη από τα μέτρα που περιλαμβάνει το προσχέδιο -και οδηγούν τους Ελληνες στη φτώχεια-, αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει με νόημα ότι μένει να κριθεί η αποτελεσματικότητά τους. Εγινε ευρεία συζήτηση για τα νέα φορολογικά μέτρα που θα περιλαμβάνει το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο μέσα στον Οκτώβριο θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο, και υπήρξε και πάλι η πρόταση για πετσόκομμα των φοροαπαλλαγών.

Στο πλαίσιο της περικοπής των λειτουργικών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας και των απολύσεων, με την τρόικα να εμφανίζεται ανυποχώρητη και να απαιτεί από το οικονομικό επιτελείο να τελειώσει το θέμα το αργότερο έως την Κυριακή, που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Την ώρα που η τρόικα εξέφραζε και πάλι επιφυλάξεις, ο κ. Βενιζέλος συνέχιζε να επιχειρεί να θολώσει τα νερά. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στην πρώτη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με την τρόικα, δήλωναν ικανοποιημένοι γιατί το κλίμα της συζήτησης ήταν «θετικό και δημιουργικό». Πώς να μην είναι άλλωστε, όταν για να πειστεί η τρόικα να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, έπρεπε να παρθούν σκληρά μέτρα 7 δισ. ευρώ και να αποφασιστεί έτσι ο ελληνικός λαός να υποβληθεί σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.

Στο μεταξύ, συνεδρίασε χθες και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Το Συμβούλιο ασχολείται με τα επίπεδα ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Βαθμολόγιο: Κρατικοί όλοι οι υπάλληλοι

Από τις διαθέσεις της τρόικας, η οποία επιμένει και στις απολύσεις, εξαρτώνται πλήρως οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία. Αυτό έγινε φανερό και κατά τη νέα σύσκεψη υπουργών που διήρκεσε χθες έως τα μεσάνυχτα, προκειμένου να εξεταστούν διάφορα εναλλακτικά σενάρια, τα οποία όμως θα τεθούν υπό την έγκριση των δανειστών. Σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος και ο Δημ. Ρέππας θα έχουν συνάντηση μαζί τους για τον σκοπό αυτό, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί και το θέμα των αποζημιώσεων που θα πρέπει να λάβουν οι εργαζόμενοι όταν, μετά την εφεδρεία, απολυθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Ευ. Βενιζέλο, παρουσία μεταξύ άλλων των Δ. Ρέππα, Γ. Κουτρουμάνη, Αννας Διαμαντοπούλου, Ντ. Ρόβλια και Χρ. Πρωτόπαπα, εξετάστηκαν τεχνικά και νομικά θέματα που αναμένεται να προκύψουν. Στη νέα πρόταση της κυβέρνησης θα ζητείται από την τρόικα η εργασιακή εφεδρεία να υπολογίζεται στη βάση της ηλικίας και της θέσεως παραγωγής, ελπίζοντας πως, εφόσον γίνει αποδεκτό το ηλικιακό κριτήριο, σε έναν χρόνο από τώρα μεγάλη μερίδα των «εφέδρων» θα μπορεί να βγει στη σύνταξη. Εφόσον η πρόταση γίνει δεκτή από την τρόικα, θα προβλέπεται και δεύτερη φάση αξιολόγησης του προσωπικού, που αναμένεται να διαρκέσει «μερικούς μήνες».

Προς το παρόν, πάντως, τα πάντα είναι ανοιχτά, όπως και τα τρία σενάρια που κυκλοφόρησαν χθες και προβλέπουν είτε ένταξη του προσωπικού, που είναι κοντά στη σύνταξη, είτε όσων προσελήφθησαν με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ την τελευταία δεκαετία ή απευθείας κατάργηση οργανικών θέσεων με παράλληλες απολύσεις.

Το Σάββατο θα συγκληθεί νέα σύσκεψη, προκειμένου να έχουν παραληφθεί οι τελικές «οδηγίες» της τρόικας που θα πρέπει να επικυρωθούν στο νέο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, τη μετατροπή των δημοσίων υπαλλήλων σε κρατικούς και όχι υπαλλήλους συγκεκριμένων υπουργείων ή φορέων φέρνει το νέο βαθμολόγιο που παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας στο υπουργικό συμβούλιο. Η εξέλιξη αυτή δίνει πλέον τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μετακινεί τους υπαλλήλους μεταξύ των υπηρεσιών χωρίς την έγκρισή τους, γεγονός που στο πλαίσιο των σχεδιασμών για την εργασιακή εφεδρεία μπορεί να διευκολύνει τις απολύσεις, εφόσον αποφασιστούν, με την κατάργηση της προσωποπαγούς θέσης.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς»

Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται, άμεσα, μαζικά τεστ» υποστηρίζειΡεπορτάζ Κέλλυ ΦαναριώτηΣενάριο τρόμου που θέλει τη χώρα μας να θρηνεί ακόμα...

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Tην Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η «δημοκρατία» γιορτάζει τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της, προσφέροντας στους αναγνώστες της για πρώτη φορά...

Ασυναρτησίες Πέτσα για το παράλληλο σύστημα!

Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και... απροσδιόριστες ανακοινώσειςΕμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην...

Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίαςΣάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά...

Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που...