Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

ΟΑΕΔ: Κανονικά οι 52.818 προσλήψεις

Ανεπηρέαστο από τις πρόωρες εκλογές διατηρείται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, που αφορά την πρόσληψη 52.818 ανέργων για πέντε μήνες σε φορείς του Δημοσίου. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από δράσεις του ΕΣΠΑ που αφορούν την Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού είναι η αιτία που δεν εμπίπτει στις απαγορεύσεις της προεκλογικής περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει για τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, ο στόχος στις αρχές Ιανουαρίου, να ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από τους ανέργους, με στόχο να καλυφθούν 110 διαφορετικές ειδικότητες, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάρτηση των προσωρινών πινάκων με τους ωφελούμενους, οι ενστάσεις που θα υποβληθούν, με την απαραίτητη εξέτασή τους και στη συνέχεια, η ανάρτηση των τελικών πινάκων, αναμένεται να προκαλέσουν μια φυσιολογική καθυστέρηση.

Τέλος Φεβρουαρίου

Έτσι, δεν αναμένεται να πιάσουν δουλειά οι ωφελούμενοι πριν από το β΄ δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα θα κοστίσει 200.000.000 ευρώ και οι θέσεις κοινωφελούς εργασίας που προσφέρει είναι διάρκειας πέντε μηνών σε διάφορους τομείς του Δημοσίου όπως: Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες εκπαίδευσης, Υγεία, ασφαλιστικά ταμεία, δικαστήρια, αλλά και παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη.

Ωφελούμενοι μπορούν να προκύψουν από τις εξής κατηγορίες εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ: * Μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

  • Μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
  • Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
  • Χαμηλών τυπικών προσόντων (ΥΕ/ΔΕ) και πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Οι 52.818 θέσεις αναμένεται να διατεθούν σε πάνω από 110 διαφορετικές ειδικότητες, ενώ στη μοριοδότησή τους θα ληφθούν υπόψη ο χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, η ηλικία καθώς και ο αριθμός των ανήλικων τέκνων.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας ως προς την κατανομή των θέσεων του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας έχει ως εξής:

  • Υπουργεία: 16.400 θέσεις
  • Δήμοι: 32.448 θέσεις
  • Περιφέρειες: 3.500 θέσεις
  • Αποκεντρωμένες διοικήσεις: 470 θέσεις.

Οι ωφελούμενοι θα αμείβονται με 490 ευρώ αν είναι ηλικίας άνω των 25 ετών και 427 ευρώ αν είναι κάτω των 25 ετών, ενώ ο ΟΑΕΔ θα «καλύπτει» την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν.
Οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία αυτή είναι οι εξής:
Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών ΕΚΤ του υπουργείου Εργασίας είναι αρμόδια για τον προσδιορισμό των επιβλεπόντων φορέων (φορέων στους οποίους θα απασχοληθούν οι άνεργοι) και των διατιθέμενων θέσεων απασχόλησης ανά ειδικότητα.

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) είναι αρμόδιος για την υποδοχή των ηλεκτρονικών αιτήσεων των ωφελουμένων και την κατάρτιση του πίνακα των ωφελουμένων, τη σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης των φορέων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ