Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

ΟΑΕΔ: «Πράσινο» φως για το ειδικό εποχικό βοήθημα

Τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου ξεκινάει -εκτός απροόπτου- η υποβολή αιτήσεων στον ΟΑΕΔ από τους δικαιούχους για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί-μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών – ανυψωτικών- οδοποιητικών – γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.

Οι δικαιούχοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης.
Με δεδομένο ότι το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη είναι 26,18 ευρώ, το ύψος του εποχικού βοηθήματος για τους οικοδόμους ανέρχεται στα 678,06 ευρώ, για τους σμυριδορύκτες Νάξου φτάνει στα 916,30 ευρώ, ενώ στα 641,41 ευρώ είναι για τους δασεργάτες – ρυτινοσυλλέκτες, τους καπνεργάτες, τους αγγειοπλάστες – κεραμοποιούς – πλινθοποιούς και τους μισθωτούς της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

Τι χρειάζεται

Επίσης, 458,15 ευρώ θα λάβουν οι μουσικοί, οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί, οι υποδηματεργάτες, οι χειριστές – βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, οι ελεγκτές κινηματογράφου – θεάτρου, οι ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου, οι τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, οι ταξιθέτες κινηματογράφου – θεάτρου, οι χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λπ. μηχανημάτων και οι μισθωτοί του τουριστικού και του επισιτιστικού κλάδου.

Στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος, που είναι άπαξ, είναι ειδικά για τους οικοδόμους, να έχουν πραγματοποιήσει κατά το 2013, αποκλειστικά σε οικοδομικές εργασίες, το λιγότερο 95 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους. Στις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων χορηγείται το ειδικό επίδομα σε δικαιούχους που έχουν πραγματοποιήσει κατά το 2013 το λιγότερο 50 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους. Ειδικά οι μισθωτοί τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το 2013 τουλάχιστον 75 ημερομίσθια και όχι περισσότερα από 50 ημερομίσθια κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2013. Για τους χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών κ.λπ. μηχανημάτων απαιτούνται το λιγότερο 70 ημέρες ασφάλισης.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το 2013 το εποχικό βοήθημα έλαβαν 43.285 δικαιούχοι, με κόστος που ανήλθε στα 25.292.685 ευρώ. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι φέτος το επίδομα θα χορηγηθεί σε λιγότερους δικαιούχους. Ο λόγος είναι ότι, ειδικά στον κλάδο των οικοδόμων, αρκετοί δικαιούχοι θα χάσουν το επίδομα επειδή, εξαιτίας της κρίσης, δεν κατάφεραν πέρυσι να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι το βοήθημα καταβάλλεται σε χρονικό διάστημα από 15 έως 30 ημέρες μετά την υποβολή των αιτήσεων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ