Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

ΟΑΕΔ: Σενάριο για κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων!

Η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες είναι πιθανό να προκαλέσει κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό ο ίδιος ο διοικητής του Οργανισμού Θόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος με χθεσινές δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι τα συγκεκριμένα επιδόματα, που χορηγούνται σε ειδικές περιπτώσεις εργαζομένων-ασφαλισμένων του ΙΚΑ, βρίσκονται σε κίνδυνο. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας οδηγεί στην κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς (1% επί του μισθού), η οποία είχε θεσπιστεί υπέρ οικογενειακών επιδομάτων. Επίσης, έχει προταθεί να καταργηθεί η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (0,75%), καθώς και η εισφορά υπέρ στράτευσης (1%).

Εφόσον τελικά αποφασιστεί η κατάργηση της εισφοράς που καταβάλλουν οι εργοδότες υπέρ των οικογενειακών επιδομάτων, τότε θα προκύψει πρόβλημα με το αντίστοιχο επίδομα που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ. Η συγκεκριμένη παροχή είναι 8,22 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο παιδιά, 55,47 ευρώ για τα τρία παιδιά, με το ποσό να αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Το συγκεκριμένο επίδομα χορηγείται σε εργαζομένους που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Προϋπόθεση είναι να μην προβλέπεται η καταβολή του μέσα από τη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου στον οποίο εργάζονται και άρα να μην το χορηγεί ο εργοδότης.

Το μέτρο της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών αποτελεί από το 2012 μνημονιακή δέσμευση. Εως τώρα έχει υπάρξει μείωση κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα μέσω της κατάργησης των εισφορών υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Η τρόικα θέλει οι υπόλοιπες 3,9 ποσοστιαίες μονάδες να περικοπούν άμεσα, εντός του έτους, κάτι που όμως θα επιβαρύνει τα ταμεία με απώλειες εσόδων που αναμένεται να υπερβούν τα 800.000.000 ευρώ. Για τον λόγο αυτό η ελληνική πλευρά προτείνει η περικοπή να γίνει έως το 2016, σε τρεις δόσεις ανά έτος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ