Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

ΟΑΕE: Δεν υπολογίζεται ως συντάξιμη η περίοδος επιδοτούμενης ανεργίας!

Δεν προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος το διάστημα καταβολής του ειδικού επιδόματος ανεργίας στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους.

Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΦΚΑ, ο χρόνος λήψης του «επιδόματος ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένων» δεν θεωρείται επιδοτούμενη ανεργία και επομένως δεν λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που απαιτούνται για λήψη πλήρους ή μειωμένης σύνταξης.

Καταβολή

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών και ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ μηνιαίως.

Ο ειδικός λογαριασμός που έχει συσταθεί στον ΟΑΕΔ για τη χορήγηση του επιδόματος έχει πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την ειδική εισφορά που συνεισπράττεται με τις εισφορές των ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ (10 ευρώ τον μήνα), δεν επιδοτείται και για τους δικαιούχους του δεν προβλέπεται η απόδοση κανενός είδους ασφαλιστικής εισφοράς κατά τη διάρκεια χορήγησής του.

Συνεπώς, δεν μπορεί να θεωρηθεί συντάξιμο ή επιδοτούμενης ανεργίας το χρονικό διάστημα χορήγησής του και, επομένως, να ληφθεί υπόψη στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για λήψη σύνταξης του δικαιούχου.
Υπενθυμίζεται ότι στο Μεσοπρόθεσμο 2012-2015 προβλέπεται η σύσταση Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας στον ΟΑΕΔ υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, με σκοπό τη χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ