Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

ΟΑΕΕ: Εξόφληση με δόσεις και έκπτωση

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες εισφορές τους δίνει στους ασφαλισμένους του ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Θέτοντας σε άμεση εφαρμογή νέα ρύθμιση, ο ΟΑΕΕ δίνει την ευκαιρία σε όσους ενδιαφερόμενους θέλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση συμμετοχής έως το τέλος του έτους να έχουν έκπτωση από τέλη καθυστέρησης (προσαυξήσεις) έως και 100%. Επιπλέον, δίνεται το κίνητρο της χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας και της αναστολής αναγκαστικών μέτρων (πλειστηριασμοί) έως 31 Δεκεμβρίου 2013. Επίσης, όσοι ασφαλισμένοι υπαχθούν στη νέα ρύθμιση αποκτούν και πάλι δικαίωμα συμμετοχής σε παροχές ασθενείας. Η νέα ρύθμιση που αφορά οφειλές από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 30 Ιουνίου 2012, έχει τις ακόλουθες διαβαθμίσεις:

-Εκπτωση 100% στις προσαυξήσεις για όσους επιλέξουν εφάπαξ εξόφληση ή το πολύ έως έξι διμηνιαίες δόσεις.

-Εκπτωση 75% στις προσαυξήσεις για όσους προτιμήσουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους από επτά έως δέκα διμηνιαίες δόσεις.

-Εκπτωση 40% στις προσαυξήσεις για περιπτώσεις που οι δόσεις θα είναι περισσότερες από δέκα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση είναι να υποβάλει σχετική αίτηση στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Επίσης, πρέπει να καταβάλει κανονικά τις εισφορές από 1η Ιουλίου 2012 και μετά και για όλη τη διάρκεια που θα βρίσκεται σε ισχύ η ρύθμιση. Το ύψος της δόσης για τις δύο πρώτες περιπτώσεις προσδιορίζεται από το ύψος της οφειλής. Για την τρίτη περίπτωση διευκρινίζεται ότι η δόση πρέπει να είναι στο 20% της τρέχουσας εισφοράς και σε κάθε περίπτωση να μην είναι μικρότερη των 150 ευρώ. Η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται στο τέλος του επόμενου μήνα από την υποβολή της δόσης.

Σημειώνεται ότι στις νέες ρυθμίσεις δεν μπορούν να υπαχθούν όσοι ασφαλισμένοι έχουν σε ισχύ άλλον παλαιότερο, προσωρινό διακανονισμό. Επίσης, η ρύθμιση χάνεται εάν δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενες διμηνιαίες εισφορές και δόσεις.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ