Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

ΟΑΕΕ: Ζητεί τα έσοδα από τα χαράτσια

Η προσπάθεια του Οργανισμού να καλύψει έλλειμμα 807.000.000 ευρώ

Τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ζητά ο ΟΑΕΕ για να καλύψει το έλλειμμα ύψους 807.000.000 ευρώ που αναμένεται να καταγράψει το 2016. Είναι ο πρώτος Φορέας Κύριας Ασφάλισης (ΦΚΑ) που στρέφεται στη φορολογία για να καλύψει τα ελλείμματά του. Με δεδομένο όμως ότι το συγκεκριμένο «χαράτσι» έχει ήδη αξιοποιηθεί από το οικονομικό επιτελείο για να καλύψει άλλες ανάγκες του κράτους, είναι προφανές ότι επανέρχονται στο προσκήνιο είτε η επιβολή κάποιου επιπλέον φόρου είτε η περικοπή συντάξεων, ώστε να περιοριστεί το τεράστιο έλλειμμα του Ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται αύξηση του ελλείμματος κατά 67,5%, σε σχέση με την εκτίμηση για έλλειμμα 545.000.000 ευρώ για το τρέχον έτος, γεγονός που επιβεβαιώνει το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ λόγω μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από τους μισούς ασφαλισμένους του οργανισμού.

Στον προϋπολογισμό του οργανισμού υπάρχουν οικονομικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ταμείο και δείχνουν ότι η κρατική επιχορήγηση διέσωσε την καταβολή των συντάξεων κατά το τρέχον έτος. Ουσιαστικά, διαπιστώνεται ότι φέτος προέκυψε αρνητικό ισοζύγιο εσόδων – εξόδων, που ανήλθε στα 419.000.000 ευρώ. Για να καλυφθεί η ανάγκη για καταβολή συντάξεων, ο οργανισμός χρειάστηκε να αξιοποιήσει έσοδα που εισέπραξε, αλλά δεν απέδωσε, ως όφειλε, στον ΕΟΠΥΥ: από τα 884.000.000 ευρώ που εισπράχθηκαν για λογαριασμό τρίτων, ο ΟΑΕΕ απέδωσε μόλις 334.000.000 ευρώ. Μόνο προς τον ΕΟΠΥΥ, ο ΟΑΕΕ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει έως το τέλος του έτους οφειλή που θα ανέλθει στα 700.000.000 ευρώ.

Ολα αυτά, ενώ η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται χρόνο με τον χρόνο. Το 2016, μαζί με το ΕΚΑΣ, η κρατική στήριξη δεν θα υπερβεί το 1,44 δισ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 13,6% μικρότερο σε σχέση με το 1,67 δισ. ευρώ, όπου είχε ανέλθει κατά το τρέχον έτος.


{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ