Παρασκευή, 23 Απρ 2021

«Οχι» στα σχέδια του πετρελαϊκού λόμπι

Εντονότατες αντιδράσεις στην Κρήτη για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τις εξορύξεις υδρογονανθράκωνΑπό τις

Μαρία Παναγιώτου
Ντίνα Ιωακειμίδου

ΜΕΡΟΣ 9ο

Στην Κρήτη, το πετρελαϊκό λόμπι μερίμνησε έγκαιρα, έτσι ώστε πριν από την υπογραφή των συμβάσεων για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή να υπάρξει μπαράζ διαφημίσεων και σχετικών δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι εξορύξεις στην περιοχή ταυτίστηκαν με τη Γη της Επαγγελίας. Χαρακτηριστική είναι η συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό στην Κρήτη τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρίας Flow Energy, ο οποίος έχει διατελέσει και στέλεχος των εταιριών Total, Mobil North Sea και άλλων.

Ο κ. Κονοφάγος, αφού περιέγραψε με ενθουσιασμό τις μεταλλικές εξέδρες που θα ζώσουν το νησί, τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν αν και εφόσον οι επόμενες γενεές εκπαιδευτούν σε αντίστοιχα ερευνητικά πεδία, αφού διευκρίνισε ότι το κόστος των εξορύξεων είναι πανάκριβο και ότι σε κάθε περίπτωση «οι εταιρίες έχουν στόχο το μέγιστο κέρδος», και αφού, τέλος, προσπέρασε τον κίνδυνο ενεργοποίησης σεισμών, είπε με κάθε σοβαρότητα ότι απαιτείται η κατάργηση της εμπλοκής των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών για τη σύναψη της εμπορικής εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών εταιριών.

«Το έχουμε προτείνει από το 2013 η Ελληνική Εταιρεία Εκμετάλλευσις Υδρογονανθράκων να μην καπελώνεται από τα υπουργεία. Να δημιουργηθεί, εν πάση περιπτώσει, ένα θεσμικό όργανο για την προσέλκυση αυτών των επενδύσεων χωρίς χρονοτριβές». Κατά τον κ. Κονοφάγο, λοιπόν, η ιδανική συνθήκη θα ήταν η απουσία κάθε προστατευτικού πλαισίου και ελέγχου, ώστε να μην… ταλαιπωρούνται οι πετρελαϊκές από τις καθυστερήσεις, «όπως συνέβη με την Τotal στο Ιόνιο».

Στην Κρήτη, παρά την τραγική έλλειψη ενημέρωσης των κατοίκων για τις επιπτώσεις των εξορύξεων, καταγράφονται εντονότατες αντιδράσεις για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, χαρακτηρίστηκε εν πολλοίς αντιεπιστημονική.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης γνωμοδότησε θετικά, θέτοντας όμως σειρά ενστάσεων, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Π.Σ. καταψήφισε τη μελέτη. Ανάλογα έπραξαν το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ο Δήμος Πλατανιά στην Κρήτη, όπως και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Επίσης, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Α. Τσελέντης χαρακτήρισε ελλιπή τη μελέτη, ζητώντας την αναθεώρησή της και υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

«Οι μεγάλοι (Μ>8) σεισμοί που καταγράφηκαν στην Κρήτη δεν έσπασαν τη ραφή των τεκτονικών πλακών, όπως συμβαίνει συχνά σε τυπικές ζώνες υποβύθισης παγκοσμίως, αλλά σε splay faults, δηλαδή σε ρήγματα-παρακλάδια, τα οποία αυξάνουν κατά πολύ τη σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής, αφού είναι πιο επιφανειακά, έχουν μεγαλύτερη κλίση και συνεπώς είναι ικανότερα να δημιουργήσουν τσουνάμι».

Τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος επισημαίνει το Περιφ. Συμβούλιο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς Π. Λυμπεράκης, ο οποίος είναι και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Π.Σ., «η περιοχή όπου προβλέπεται να υλοποιηθεί το πρόγραμμα γειτνιάζει με τέσσερις περιοχές Natura, με την πιο κοντινή να απέχει 5 χλμ.».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανακοίνωση για την προστατευόμενη περιοχή της Ελληνικής Τάφρου, ενώ επισημαίνεται πως «το απλοποιημένο αξίωμα ότι η οικονομική ανάπτυξη και η αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος είναι αλληλένδετες έννοιες (σ.σ.: η μη υλοποίηση του σχεδίου συνιστά έντονα αντιπεριβαλλοντικό σενάριο, σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ) κρίνεται ελλιπές… Θα πρέπει η συγκεκριμένη ενότητα να επαναδιατυπωθεί με βάση περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως, π.χ., η εκτίμηση της συνεισφοράς της δράσης στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, στις επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής, στις επιπτώσεις σε άλλες υφιστάμενες οικονομικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή (π.χ., τουρισμός, αλιεία)».

«Η μελέτη είναι ελλιπής, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη καθόλου τις επιπτώσεις στον τουρισμό και στην πρωτογενή παραγωγή. Αυτό είναι αδιανόητο» τονίζει στη «δημοκρατία» ο κ. Λυμπεράκης.

Ερώτημα

Το Π.Σ. της Κρήτης, παρά τη θετική γνωμοδότησή του, θέτει το ερώτημα τι θα συμβεί σε περίπτωση ενός απλού ατυχήματος διαρροής προϊόντων εξόρυξης και διάχυσης προς τις ακτές.

«Από τις 18 χώρες που διαθέτουν τα πλουσιότερα κοιτάσματα στον κόσμο, μόνο δύο έχουν καλύτερο επίπεδο ζωής από τη χώρα μας: οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες που βάσισαν την οικονομία τους στις εξορύξεις έχουν από τους χαμηλότερους δείκτες δημοκρατίας, υγείας, ποιότητας περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και τους υψηλότερους σε διαφθορά, ανεργία, φτώχεια, ανισότητες, βία και συγκρούσεις» σημειώνει το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά, ενός δήμου που πρόκειται να πληγεί σοβαρά από την εξορυκτική δραστηριότητα, γνωμοδότησε αρνητικά, επισημαίνοντας «τη μη επαρκή διασφάλιση της εξόρυξης, τον ισχυρά ελλοχεύοντα κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος με καταστροφικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την περιοχή μας και τη χώρα ολόκληρη, δεδομένου του πρωτεύοντος ρόλου του τουριστικού τομέα στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας».

«Η τοπική κοινωνία δεν είναι ενημερωμένη» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης. «Μας ρώτησαν γιατί εκδώσαμε ανακοίνωση. Οι εξορύξεις θα έχουν άμεσες επιπτώσεις σε εμάς και, ως δημοτικό συμβούλιο, οφείλουμε να λάβουμε θέση, χτυπώντας ένα “καμπανάκι”» προσθέτει.
«Η νότια Ισπανία, η Σικελία, η Κρήτη και άλλες περιοχές της Μεσογείου πιθανώς θα μετατραπούν σε ερήμους έως το 2100. Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι η υποβάθμιση του εδάφους απειλεί 3,2 δισ. ανθρώπους. Μέχρι το 2050, έως 700.000.000 άνθρωποι θα καταστούν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες, κυρίως από Ιράκ, Αφγανιστάν, Υποσαχάρια Αφρική και Ν. Ασία.

Η ερημοποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 300.000 θέσεων γεωργικής εργασίας και δεκάδες χιλιάδες στην εστίαση και στα ξενοδοχεία θα χαθούν» σημείωσε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Greenpeace στην Κρήτη, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλλης, υπενθυμίζοντας παράλληλα μερικά σημαντικά δυστυχήματα σε εξέδρες γεωτρήσεων υδρογονανθράκων.

Διαβάστε επίσης:

ΜΕΡΟΣ 1ο: Εδωσαν τα κοιτάσματα για ένα κομμάτι ψωμί

ΜΕΡΟΣ 2ο: Οι εξορύξεις απειλούν την υδροδότηση της χώρας

ΜΕΡΟΣ 3ο: «Ψίχουλα» τα έσοδα από τις εξορύξεις

ΜΕΡΟΣ 4ο: «Παραμύθια» και οι θέσεις εργασίας!

ΜΕΡΟΣ 5ο: Τους παίρνουν τη γη με το «έτσι θέλω»

ΜΕΡΟΣ 6ο: Βάζουν χέρι και στις περιοχές Natura!

ΜΕΡΟΣ 7ο: «Νταβατζιλίκι» άνευ ορίων από τη Repsol

ΜΕΡΟΣ 8ο: «Πειράματα» στου… κασίδη το κεφάλι

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ