Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

«Οχυρωμένοι» οι απεργοί στα αμαξοστάσια!

Με καζάνι που βράζει μοιάζει το αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια από χθες το μεσημέρι, όταν έγινε γνωστό στους απεργούς ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να τους επιτάξει. «Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς» ήταν η πρώτη οργισμένη αντίδρασή τους, δείχνοντας έτσι ότι είναι έτοιμοι για… πόλεμο και ότι δεν πρόκειται να πτοηθούν ακόμα και αν βρεθούν απέναντι στα ΜΑΤ. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε αποκλεισμό του αμαξοστασίου και ουσιαστικά ταμπουρώθηκαν σε αυτό περιμένοντας τα χειρότερα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο μετρό Αντώνης Σταματόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση με την απόφασή της δείχνει την αδυναμία της για λύση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους».

Στο πλευρό τους βρέθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συνάδελφοί τους από τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ έσπευσαν στα Σεπόλια για να σταθούν αλληλέγγυοι στους απεργούς-καταληψίες πια, ενώ το ίδιο έπραξαν και εργαζόμενοι στο τραμ και στον ηλεκτρικό. Μαζί τους βρέθηκαν και έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση την ξεκάθαρη θέση της υπέρ των κινητοποιήσεων. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε ότι «η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο χακί και προχώρησε σε ένα ακόμα πραξικόπημα κατά του Συντάγματος, προσπαθώντας με στρατιωτικού τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τον απεργών του μετρό».

Σε συνδικαλιστικό επίπεδο, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών και Πειραιά προχώρησε στην προκήρυξη 24ωρης απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αττική, καθώς και παναττική – πανεργατική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα «ως έμπρακτη πράξη αλληλεγγύης του συνόλου των εργαζομένων της Αττικής στον αγώνα των συναδέλφων μας». Σε χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ αποφασίστηκε η πολιτική στήριξη και κάλυψη των απεργών. Επίσης, η Συνομοσπονδία θα επισπεύσει την 24ωρη απεργία που επρόκειτο να προκηρύξει εντός Φεβρουαρίου, θέλοντας έτσι να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση. Από κοντά και η ΑΔΕΔΥ, που σήμερα πραγματοποιεί γενικό συμβούλιο για το ίδιο θέμα. Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι να κηρυχθεί γενική απεργία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Για «ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης» έκανε λόγο και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη και την αλληλεγγύη της στους εργαζομένους στα μέσα μεταφοράς.

Ο στόχος της διατήρησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλα τα συνδικάτα. Εάν περάσει τελικά η επιλογή της κυβέρνησης για κατάργηση της ΣΣΕ που υπέγραψαν εργαζόμενοι και διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑ.ΣΥ.) και για ταυτόχρονη ένταξη των εργαζομένων στα ΜΜΜ στο ενιαίο μισθολόγιο, τότε χάνεται επί της ουσίας κάθε δικαίωμα παρέμβασης των συνδικάτων στα εργασιακά θέματα.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Μια (κρύα) νύχτα με τους «άγριους» στα Σεπόλια!

Ξημέρωμα Πέμπτης. Στην οδό Κηφισού 94 στα Σεπόλια, στο παλιό μηχανοστάσιο, οι απεργοί του μετρό αγρυπνούν. Από νωρίς το προηγούμενο βράδυ διακινούνται συνεχείς πληροφορίες για αύρες και λεωφορεία των ΜΑΤ που κατεβαίνουν την εθνική. Η κεντρική πύλη είναι αμπαρωμένη. Η «δημοκρατία» όμως είναι μέσα και καταγράφει τους διαλόγους των εκπροσώπων των εργαζομένων του μετρό, αλλά και των υποστηρικτών τους από ισχυρά συνδικάτα των μέσων μαζικής μεταφοράς στην όγδοη συνεχή μέρα της απεργίας. Η γραμμή φαίνεται κοινή. Λίγες ώρες πριν γίνει γνωστή η επίταξη, οι πιο «νευρικοί» προσπαθούν να καθησυχαστούν από τους πιο ψύχραιμους.

«Το αίτημά μας είναι δίκαιο. Μας έχουν καταργήσει το 30% του μισθού μας. Εγώ, για παράδειγμα, θα κατέβω με το ενιαίο μισθολόγιο στα 700 ευρώ. Ο συνδικαλιστής είναι υπόλογος έναντι του εργαζομένου να αγωνιστεί και να μην κάνει πίσω» μας λέει ο πρόεδρος της ΣΕΛΜΑ Αντώνης Σταματόπουλος, ο οποίος χαρακτηρίζεται ο μπροστάρης στη «σκληρή» φράξια των απεργών. «Είμαστε το μοναδικό συνδικάτο που έχει ματώσει, όπως ματώσαμε τις μέρες του ξύλου από τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα, όταν εμείς προσπαθούσαμε να κρατάμε ανοιχτούς τους σταθμούς του μετρό, να προστατεύουμε και να γιατρεύουμε τους διαδηλωτές και η διοίκηση με άλλα σωματεία κατέβαζαν τα ρολά. Λυπάμαι για τα συνδικάτα που δεν στήριξαν την προσπάθειά μας, όπως και τον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ, τον Παναγόπουλο». Καυστικός όμως είναι ο συνδικαλιστής Σταματόπουλος για τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη, αλλά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Γιαλαντζί αριστερός. Αμα κρεμάσουνε τους αριστερούς, θα πάει τζάμπα αυτός. Κάθεται και ακούει τον Χατζηδάκη και δεν μιλάει; Και αυτός και ο Βενιζέλος; Ο σοσιαλιστής; Ντροπή τους».

Ο Σπύρος Ρεβύθης είναι αντιπρόεδρος του σωματείου. Από τους πιο μαχητικούς και σκληρούς. Φίλος του Σταματόπουλου: «Ο κ. Χατζηδάκης λέει ότι παίρνω σαν τεχνικός του μετρό 3.200 ευρώ. Εαν αποδείξει ότι παίρνω τόσα, παραιτούμαι αυτή την ώρα. Εάν όμως αποδειχθεί ότι δεν παίρνω, πρέπει να παραιτηθεί αυτός. Θέλει Δικαιοσύνη η κυβέρνηση; Να μπουν και οι βουλευτές στο ενιαίο μισθολόγιο. Εαν μπουν, σταματάμε την απεργία».

Ο Κωνσταντίνος Γρίζος είναι εκπρόσωπος Τύπου του Σωματείου Ηλεκτροδηγών Αττικού Μετρό. «Αλληλέγγυος» στον αγώνα: «Κόβονται οι μισθοί μας. Κάποιοι τάζουν σε κάποιους ότι θα εξαιρεθούν από το ενιαίο μισθολόγιο. Και το πιστεύουν. Εξήντα μέτρα κάτω από το χώμα και παίρνουμε 1.200 ευρώ με 15 χρόνια προϋπηρεσίας. Αυτά που λένε για μεγάλα ποσά είναι παραμύθια».

Δίπλα από το τραπέζι των απεργών και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΟΣΕ Θανάσης Λεβέντης. Και άλλοι 150 εκπρόσωποι εργατικών τάξεων.

Οταν η συζήτηση τελειώνει, μαζεύονται όλοι γύρω από τη φωτιά στην πύλη του μηχανοστασίου. Και περιμένουν. Τα ΜΑΤ και τις αύρες…

Στ. Χίος

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ