Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Οδηγίες από «Spiegel» για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων(!!!)

«Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να μηνύσει τη Γερμανία για τα 296 δισ. ευρώ που της χρωστάει» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του «Spiegel», με το γερμανικό περιοδικό να δίνει… οδηγίες – ιδέες για τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα μπορεί να στριμώξει το Βερολίνο για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αφού το έντυπο κάνει λόγο για την επί χρόνια «λανθάνουσα ελληνική εκστρατεία διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων», τώρα διαπιστώνει ότι στο θέμα δίνεται «νέα ώθηση», καθώς «είναι η πρώτη φορά που τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου συντάσσουν έκθεση για το ζήτημα».
Η έκθεση των 77 σελίδων, την οποία είδε το «Spiegel» και αποτελεί το πόρισμα των Ελλήνων βουλευτών της διακομματικής επιτροπής, χωρίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις σε τέσσερις κατηγορίες. Το ποσό των επανορθώσεων ανέρχεται σε 269 δισ. ευρώ, ένα ποσό που δεν συμπεριλαμβάνει τις ιδιωτικές απαιτήσεις που προκύπτουν από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και οι οποίες ανέρχονται σε πάνω από 107 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους.

Σύμφωνα με το «Spiegel», το πρώτο βήμα για την Αθήνα είναι να απευθύνει μια ρηματική διακοίνωση (ανυπόγραφη διπλωματική επικοινωνία) στο Βερολίνο, ζητώντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του ζητήματος των αποζημιώσεων. Αν η διπλωματία αποτύχει, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα, όπως η προσφυγή στο δικαστήριο που προβλέπεται από τη Συμφωνία του Λονδίνου το 1953 για το γερμανικό εξωτερικό χρέος και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ακόμα και τα ελληνικά δικαστήρια θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου, παρά το δόγμα της κρατικής ασυλίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ