Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Οδηγίες χρήσης για το Ε1

Παγίδες κρύβει το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης του 2013, τις οποίες έχει στήσει το υπουργείο Οικονομικών για να πιάσει τα περιουσιακά στοιχεία μισθωτών, συνταξιούχων και επαγγελματιών, και να τους φορολογήσει εξτρά!

Για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι καλούνται -υποχρεωτικά- να δηλώσουν τους τόκους των καταθέσεων, αλλά και όλα τα εισοδήματά τους, από όπου και αν προέρχονται και ανεξαρτήτως από το αν έχουν φορολογηθεί ή αν έχουν τύχει απαλλαγής!

Επίσης θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα ακίνητά τους, ώστε να μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει μέσω της ΔΕΗ και όχι από το Ε9 τους φόρους ακινήτων. Τα προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει επίσης να δηλώσουν τον ΑΜΚΑ τους, για να ελέγχεται εάν εισπράττουν από κάπου εισόδημα

Ειδικότερα οι οκτώ αλλαγές που περιλαμβάνει το νέο έντυπο Ε1 είναι οι εξής:

1. Στον πίνακα 2 προστίθεται ο κωδικός 19, τον οποίο συμπληρώνουν όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, αλλά θεωρούνται μισθωτοί (είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος). Αυτοί πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό, για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και όχι 650 ευρώ.

2. Στον πίνακα 2 προστίθεται και ο κωδικός 27, τον οποίο συμπληρώνουν όσοι έχουν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 1950. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, άνω των 62 ετών, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

3. Στον πίνακα 4Ε προστέθηκε ο κωδικός 177, τον οποίο καλούνται να συμπληρώσουν όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά, για να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.

4. Στον πίνακα 5, όπου αναγράφονται τα τεκμήρια, έχουν προστεθεί δύο κωδικοί, στους οποίους οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν υποχρεωτικά τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας (κωδ. 205) και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους (κωδ. 206).

5. Στον πίνακα 8 προστίθενται οι κωδικοί 333 και 334. Εκεί θα δηλωθεί το ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Θα τον συμπληρώσουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση του φόρου κατά τη διάρκεια του 2012 μέσω του μισθού ή της σύνταξης.

6. Στον πίνακα 7 προστίθενται οι κωδικοί 037 και 039. Σε αυτούς θα κληθούν να συμπληρώσουν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν όσοι προχώρησαν σε αποκατάσταση ακινήτου στην περιοχή του Γερανίου ή του Μεταξουργείου. Η δαπάνη εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.

7. Στον πίνακα 9 της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει φέτος να αναγράψουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους.

7. Στη φετινή φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το σύνολο των εισοδημάτων τους, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη φορολογηθεί. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, οι κάθε είδους παροχές κ.ά.

Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου και θα υπολογιστεί και για αυτά εισφορά αλληλεγγύης (1% έως 4%, ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος). Τα συγκεκριμένα ποσά θα πρέπει να δηλωθούν στους κωδικούς 659 και 660 της δήλωσης.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ