Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

Οδηγίες για σωστό μηχανογραφικό!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Οι πανελλαδικές εξετάσεις τελείωσαν… τα μηχανογραφικά δελτία έρχονται. Οι υποψήφιοι, αφού κατάφεραν να περάσουν τον σκόπελο των πανελλαδικών, που φέτος ήταν οι πιο δύσκολες της τελευταίας δεκαετίας, τόσο όσον αφορά τα απαιτητικά θέματα όσο και τα λάθη που υπήρξαν σε ορισμένα ερωτήματα, καλούνται να στρέψουν την προσοχή τους στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Προτού όμως το κάνουν αυτό, θα πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτούν από τα λύκειά τους τον κωδικό ασφαλείας έως τις 22 Ιουνίου. Για την απόκτηση του κωδικού, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο, οι μαθητές πρέπει να προσέλθουν στα σχολεία τους προσκομίζοντας την αίτηση συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Αφού αποκτήσουν τον κωδικό, μπορούν να εισέλθουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.exams.minedu.gov.gr για να δουν το μηχανογραφικό δελτίο, αλλά και να το συμπληρώσουν δοκιμαστικά, μια και από πέρυσι η υποβολή του γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει και να αποθηκεύσει τις σχολές που επιθυμεί και στη συνέχεια να κάνει όσες τροποποιήσεις επιθυμεί έως την οριστική κατάθεση από τις 18 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου. Δεδομένου ότι οι βαθμοί θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου, τα παιδιά θα έχουν τουλάχιστον ένα πενθήμερο στη διάθεσή τους να μελετήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο και να επιλέξουν σχολές σε συνάρτηση με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Αν και αυτό δεν θα έπρεπε να είναι το βασικό τους κριτήριο» τονίζει στη «δημοκρατία» ο Ανδρέας Σταματίου, καθηγητής, και συνεχίζει εξηγώντας ότι το μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι μαθητές είναι ότι «συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους λαμβάνοντας υπόψη τις περσινές βάσεις εισαγωγής». Βεβαίως, δεν αποκλείεται οι βάσεις σε ορισμένες σχολές να παραμείνουν ίδιες με αυτές της προηγούμενης χρονιάς, με μικρές αποκλίσεις. «Ωστόσο», επιμένει ο κ. Σταματίου, «υποψήφιοι έχουν χάσει σχολές επειδή δεν τις συμπεριέλαβαν θεωρώντας ότι θα διατηρήσουν την υψηλή βαθμολογία που είχαν πέρυσι». Και τονίζει: «Ειδικά φέτος που αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων οι μαθητές δεν πρέπει να αποκλείσουν καμία σχολή, όσο υψηλή βαθμολογία κι αν είχε άλλες χρονιές».

Σε κάθε περίπτωση το ιδανικό είναι τα παιδιά την ώρα που συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους να λαμβάνουν ως γνώμονα το αντικείμενο σπουδών που προσελκύει το ενδιαφέρον τους. Δευτερευόντως, λόγω συνθηκών οικονομικής κρίσης, οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν, σε συνεννόηση με την οικογένειά τους, για το κατά πόσο υπάρχει η χρηματική άνεση να σπουδάσουν εκτός του τόπου κατοικίας τους. Ο κ. Σταματίου εφιστά την προσοχή στο διπλοτσεκάρισμα του μηχανογραφικού δελτίου προτού το υποβάλλουν οι υποψήφιοι. «Να μη βιαστούν, για να είναι απολύτως σίγουροι ότι έχουν συμπληρώσει με τη σωστή σειρά τις σχολές που τους ενδιαφέρουν και να εξαντλήσουν τον αριθμό των σχολών που τους επιτρέπεται να βάλουν» αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει ότι πολλά παιδιά, έχοντας υπέρμετρη σιγουριά ότι «πιάνουν» τη σχολή που θέλουν, «αρνούνται πεισματικά να προσθέσουν κι άλλες που τους αρέσουν λιγότερο και αυτό μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο για την εισαγωγή τους».

Ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα περσινά παρατράγουδα, όπου μαθητές με καλούς βαθμούς παραλίγο να μην μπουν σε κάποια σχολή επειδή δεν οριστικοποίησαν το μηχανογραφικό τους. Φέτος προβλέφθηκε οι διευθυντές των σχολείων να παρακολουθούν τη λίστα του λυκείου τους όπου θα εμφανίζεται ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων, ο αριθμός αυτών που έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους και όσων έχουν υποβάλει μη οριστικοποιημένο μηχανογραφικό. Παρ’ όλα υτα, ο κ. Σταματίου συμβουλεύει τους μαθητές «να περάσουν μια βόλτα από το σχολείο τους για να σιγουρευτούν ότι υπέβαλαν επιτυχώς το μηχανογραφικό τους».

Ειδικές κατηγορίες: Ευνοϊκές ρυθμίσεις και διακιολογητικά

Οπως και πέρυσι έτσι και φέτος οι υποψήφιοι που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) θα πρέπει κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου να λάβουν υπόψη ότι δεν επιτρέπονται οι μετεγγραφές. Ομως έχει ληφθεί ειδική μέριμνα γι’ αυτούς, καθώς θα καταλάβουν το 15,9% των θέσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ την προηγούμενη χρονιά το αντίστοιχο νούμερο ήταν 10,9%. Παράλληλα, πρέπει να προστεθεί και το ποσοστό του 3% επί του αριθμού των εισακτέων, το οποίο θα δοθεί σε περσινούς αποφοίτους που κατατάσσονται στις ειδικές κατηγορίες.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μια και καταργήθηκε το ηλικιακό όριο των 26 ετών και το εισοδηματικό κριτήριο που ίσχυε έως το 2011. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια προσπάθεια να αποκατασταθούν τυχόν αδικίες για τους υποψηφίους ειδικών κατηγοριών, που διαγωνίστηκαν πέρυσι στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Οσα παιδιά, τα οποία προέρχονται από τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, δεν έχουν ακόμα παραλάβει τον κωδικό τους θα πρέπει εκτός από την αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις και την ταυτότητά τους να προσκομίσουν στο σχολείο τους και τα σχετικά δικαιολογητικά. Αυτά θα ελεγχθούν από τον διευθυντή του λυκείου τους για να χαρακτηριστούν «ειδική περίπτωση», αλλιώς αμέσως μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την παραλαβή του κωδικού ασφαλείας θα ενταχθούν αυτομάτως στη γενική κατηγορία υποψηφίων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχει θεσπίσει το υπουργείο Παιδείας.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή σχολής ο τόπος κατοικίας!

«Οπουδήποτε, αρκεί να μην εγκαταλείψουν την οικογενειακή εστία». Αυτό είναι την τελευταία τριετία το βασικό κριτήριο με το οποίο οι υποψήφιοι επιλέγουν τις σχολές. Η οικονομική κρίση, που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα το οικογενειακό εισόδημα, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τις σπουδές των νέων, οι οποίοι βάζουν σε δεύτερο πλάνο το γνωστικό αντικείμενο που θα ακολουθήσουν, για να μη χρειαστεί να μετακομίσουν εκτός του τόπου κατοικίας τους. Αυτή είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί, με τους Αθηναίους υποψηφίους να επιλέγουν αποκλειστικά και μόνο σχολές της πρωτεύουσας.

Κάτι αντίστοιχο, βεβαίως, παρατηρείται σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι μαθητές έχουν δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες σχολές. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τις κενές θέσεις σε ΑΕΙ αλλά, κυρίως, σε ΤΕΙ της περιφέρειας, καθώς οι εισαχθέντες δεν μπορούν σε αυτήν την εποχή να επιβαρύνουν το οικογενειακό εισόδημα για να αποφοιτήσουν από τεχνολογικά ιδρύματα τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Αυτό, άλλωστε, είναι και το δεύτερο κατά σειρά κριτήριο βάσει τους οποίου δηλώνουν τις σχολές στο μηχανογραφικό τους δελτίο οι μαθητές: γνωστικά αντικείμενα που δεν είναι κορεσμένα και που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τους εξασφαλίσουν ευκαιρίες για δουλειά. Ως εκ τούτου, οι πραγματικές επιθυμίες των παιδιών και οι σπουδές που θα τους ενδιέφεραν να ακολουθήσουν έρχονται σε τελευταία μοίρα, με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστοι οι τυχεροί που έχουν την πολυτέλεια να σπουδάζουν αυτό που τους αρέσει.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι υποψήφιοι κάνουν στροφή προς τις στρατιωτικές και ναυτικές σχολές, που ακόμα προσφέρουν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και σταθερό, αν και μειωμένο, μισθό. Αμέσως μετά έρχονται οι σχολές που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή και ενασχόληση, σηματοδοτώντας την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια, μια και οι θέσεις εργασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Υψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων παραμένουν και οι νομικές επιστήμες, παρά το γεγονός ότι ο χώρος έχει κορεστεί, καθώς το πτυχίο δίνει πλήθος επαγγελματικών διεξόδων. Αντίθετα, τα Παιδαγωγικά Τμήματα που προσέλκυαν το ενδιαφέρον χιλιάδων παιδιών είναι πια στα αζήτητα, αφού δεν προσφέρουν καμία προοπτική για διορισμό στα δημόσια σχολεία.

Σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα (και φέτος) οι επαναληπτικές εξετάσεις των πανελλαδικών

Ξεκινούν τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 20 Ιουνίου οι επαναληπτικές εξετάσεις για όσους υποψηφίους, λόγω σοβαρού κωλύματος, δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές. Και φέτος εξεταστικά κέντρα έχουν οριστεί μόνο σε Αθήνα (Πειραματικό Λύκειο Ιωνιδείου) και Θεσσαλονίκη (27ο Λύκειο Ανατολικής Θεσσαλονίκης), στα οποία θα πρέπει να προσέλθουν μαθητές από όλη τη χώρα. Η εξέταση των μαθημάτων θα είναι τρίωρη, από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, και θα είναι κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών λυκείων. Ταυτόχρονα, θα διεξάγονται και οι ενδοσχολικές εξετάσεις, το πρόγραμμα των οποίων θα καθορίσει κάθε λύκειο ξεχωριστά. Υπενθυμίζεται ότι λόγω των εκλογών της 17ης Ιουνίου δεν θα διεξαχθούν εξετάσεις την Παρασκευή και τη Δευτέρα, 15 και 18 του μηνός. Οσον αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αυτές θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου με το μάθημα των Αγγλικών και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 24 του μήνα.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τροπολογία ΜέΡΑ25 για φρένο στο «φαγοπότι» των κολοσσών

Ο Βαρουφάκης ζητά να μπει τέλος στην ασυλία που απολαμβάνουν οι ψηφιακές πλατφόρμες φιλοξενίας περιεχομένουΝα μπει τέλος στο αδιάκοπο «φαγοπότι» των υπερεθνικών εταιριών-κολοσσών που...

Επανένταξη στις 120 δόσεις αν πληρωθεί η 1η δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου

Τη δυνατότητα επανένταξης στις 120 δόσεις, εφόσον πληρώσουν την πρώτη δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου, δίνει στους οφειλέτες το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που...

Δώρο σε τρεις δόσεις για όσους είναι υπό καθεστώς αναστολής

Η ολοκλήρωση της πληρωμής θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου. Στα 534€ «κλείδωσε» η αποζημίωση ειδικού σκοπούΣε τρεις δόσεις θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων χιλιάδες...

Πυρά Βελόπουλου για τις σέλφι και τη διαχείριση της πανδημίας

Έθεσε τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του για το σκάνδαλο με τα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ, και τις... ανέμελες βόλτες στο ΤατόιΣφοδρά πυρά στην...

Στην Αίγυπτο σήμερα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για την πολυεθνική άσκηση «Μέδουσα 10»

Σε πρώτο πλάνο η ενίσχυση των Ενόπλων ΔυνάμεωνΣτην Αίγυπτο θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς...