Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Οδηγός από την ΑΑΔΕ για το Airbnb!

Τι πρέπει να γνωρίζουν, εν όψει των νέων ελέγχων, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμαςΟ εντοπισμός των 20.000 Airbnb ακινήτων που δεν είχαν δηλωθεί στο Μητρώο της ΑΑΔΕ κινητοποίησε την φορολογική Αρχή, η οποία αποφάσισε να επεκτείνει τους ελέγχους και στις υπόλοιπες πλατφόρμες (HomeAway, Booking. com κ.ά).

Μέχρι στιγμής, μόνο στην πλατφόρμα Airbnb έχουν δηλωθεί 70.000 ακίνητα, ενώ οι παραβάτες που «ξεχνούν» να δηλώσουν το ακίνητό τους αντιμετωπίζουν την επιβολή προστίμου έως 5.000 ευρώ.

Λίγο πριν αρχίσουν οι νέοι έλεγχοι, η ΑΑΔΕ εξέδωσε νέες οδηγίες σε όσους ενοικιάζουν ακίνητα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ειδικότερα:

1 Το εισόδημα που αποκτάται από φυσικά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες είναι το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα που καταβάλλει ο μισθωτής. Σε αυτό περιλαμβάνονται όλες οι χρεώσεις που βαρύνουν τον εκμισθωτή και μετακυλίονται μέσω του μισθώματος στον μισθωτή ή αναγράφονται διακριτά πέραν του μισθώματος (για παράδειγμα, δαπάνες καθαριότητας πριν από την άφιξη του μισθωτή στο ακίνητο, τυχόν χρεώσεις για χρήση κλιματιστικού, ηλεκτρικού ρεύματος, Wi-Fi κ.λπ.). Οι τυχόν επιβαρύνσεις που αφορούν τη σχέση μισθωτή με την εκάστοτε ψηφιακή πλατφόρμα (για παράδειγμα, τυχόν προμήθεια της ψηφιακής πλατφόρμας που βαρύνει τον μισθωτή) δεν λαμβάνονται υπόψη στο συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα.

2 Στην περίπτωση συνιδιοκτησίας ενός ακινήτου, οι συνιδιοκτήτες αποκτούν το ως άνω εισόδημα με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, εκτός αν τα έχουν εκμισθώσει σε τρίτο διαχειριστή.

3 Δεν είναι δυνατή η εγγραφή στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» περισσότερων του ενός «Διαχειριστών» για το ίδιο «Ακίνητο», εκτός αν δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές πλατφόρμες.

4 Η παροχή για διαμονή σε κάθε άλλο χώρο πέραν του ακινήτου αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (για παράδειγμα, εκμίσθωση πλωτών μέσων, τροχόσπιτου, κ.λπ.).

5 Το εισόδημα που προκύπτει από βραχυχρόνιες μισθώσεις που καταλαμβάνουν δύο ημερολογιακά έτη, για παράδειγμα από 25.12.2018 έως 5.1.2019, επιμερίζεται στα αντίστοιχα φορολογικά έτη (2018 και 2019) με βάση τις ημέρες διαμονής ανά έτος και φορολογείται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος εκάστου έτους.

6 Το εισόδημα που προκύπτει από την παροχή υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της διαμονής του μισθωτή στο ακίνητο (πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων) συνιστά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

7 Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τις ψηφιακές πλατφόρμες στους «Διαχειριστές Ακινήτων» (εκμισθωτές – υπεκμισθωτές) με τη μορφή προμήθειας / δώρου (bonus) δεν αποτελούν εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αλλά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ