Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Οδηγός διαπλοκής (από Χρυσοχοΐδη) με δώρο στο ΤΕΕ!

Ενώ αναμένεται, εντός των ημερών, πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού με το οποίο θα ζητείται η πλήρης αναμόρφωση του απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου που διέπει το επάγγελμα του μηχανικού, ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης πέτυχε -με την ψήφιση σχετικής ρύθμισης την περασμένη Τετάρτη- να χαρίσει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε πόσοι από τους μηχανικούς που εμφανίζονται ως «στελέχωση» σε τεχνικές εταιρίες εργάζονται πραγματικά ή απλώς έχουν ενοικιάσει τα πτυχία τους, το ΤΕΕ αναλαμβάνει να εξυγιάνει την αγορά τεχνικών επαγγελμάτων και να πιστοποιεί, έναντι αμοιβής, δεκάδες επαγγελματικές κατηγορίες.

Μάλιστα, το ΤΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν στελέχη των κατασκευαστικών εταιριών, αναλαμβάνει ακόμη και δραστηριότητες που μέχρι σήμερα ασκούσε το Δημόσιο. Γίνεται, δηλαδή, και ελεγκτής και ελεγχόμενος.

Πρόσφατη είναι, εξάλλου, η περίπτωση πορίσματος του ΤΕΕ με το οποίο αντικρούστηκε πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που ζητούσε να επιστραφούν στο Δημόσιο περί τα 15.000.000 ευρώ από τεχνική εταιρία για σιδηροδρομικό έργο. Η ανεξάρτητη επιτροπή του ΤΕΕ διαπίστωσε ότι καλώς πληρώθηκε ο εργολάβος και ας βοά η αγορά για το τι συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στα έργα του ΟΣΕ.

Τη φάμπρικα των υποχρεωτικών πιστοποιήσεων, την οποία επιχείρησε να προχωρήσει στο παρελθόν μια άλλη κυβέρνηση σε συνεργασία με αετονύχη επιχειρηματία, ο κ. Χρυσοχοΐδης την επαναφέρει βαπτίζοντας το ΤΕΕ ειδικό στο να κρίνει π.χ. αν ένας διακοσμητής ή ελαιοχρωματιστής έχει τα προσόντα για να ασκήσει το επάγγελμά του. Με το αζημίωτο, φυσικά, αφού κάθε πιστοποίηση θα γίνεται αντί τιμήματος. Ηδη στους διαδρόμους του επιμελητηρίου κυκλοφορούν τα ονόματα των στελεχών που θα διοικήσουν την εταιρία ή τις εταιρίες που θα αναλάβουν τις πιστοποιήσεις υπό την αιγίδα του.

Ακόμη και μηχανικοί που βλέπουν με καλό μάτι την υπόθεση των πιστοποιήσεων θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν την Τετάρτη είναι πρόχειρες και δημιουργούν παρεξηγήσεις. Ανοίγουν ζητήματα λειτουργίας του ΤΕΕ, τη στιγμή που η Επιτροπή Ανταγωνισμού ετοιμάζεται να θέσει γενικότερα θέματα ρύθμισης του επαγγέλματος του μηχανικού. Οπως επισημαίνουν, έγιναν βιαστικά, κυρίως γιατί ο κ. Χρυσοχοΐδης βιάστηκε να στηρίξει τον απερχόμενο πρόεδρο του ΤΕΕ Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος λέγεται ότι λοξοκοιτούσε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σπίρτζης που επιδιώκει να παραμείνει πρόεδρος του ΤΕΕ, αν και στις πρόσφατες εκλογές η παράταξή του ήρθε δεύτερη, αξιοποιεί την «προικοδότηση» Χρυσοχοΐδη στις διαπραγματεύσεις που έχει με τους συνδυασμούς της Αριστεράς.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε (αν και με ορισμένες απουσίες βουλευτών που εκ των πραγμάτων κατέστησαν ευκολότερη την τελική επικύρωση) τις ρυθμίσεις στη Βουλή δείχνει, πάντως, ότι ο Χρ. Σπίρτζης, αν μη τι άλλο, θα δυσκολευτεί. Εξάλλου, η προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ) και ο επικεφαλής της Γ. Στασινός, που ήρθαν πρώτοι στις εκλογές του ΤΕΕ, έχουν κατέβει στις εν εξελίξει συζητήσεις για το προεδρείο με συγκεκριμένο αίτημα. Να είναι αναλογικό και συνεπώς ο πρόεδρος να προέρχεται από την παράταξη που πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε, πάντως, τις ρυθμίσεις Χρυσοχοΐδη για το ΤΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι και η ΔΚΜ θέλει «προικοδότηση» στη μάχη για το νέο προεδρείο του επιμελητηρίου. Προς το παρόν, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Ομηροι»1.000.000 τεχνίτες

Θεωρείται, πάντως, πρόκληση αν επιβληθεί τελικά η πιστοποίηση από το ΤΕΕ ως προϋπόθεση για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για περισσότερους από 1.000.000 τεχνίτες (από ελαιοχρωματιστές μέχρι πατωματζήδες). Για οικονομικούς λόγους (αφού παρά τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων μέσω τελών κ.λπ. βρίσκεται προ της κατάρρευσης) το ΤΕΕ εμφανίζεται έτοιμο να δεχθεί στις αγκάλες του ταπεινούς εργατοτεχνίτες, όταν έως σήμερα δεν δέχεται ως μέλη του ούτε ορισμένες σύγχρονες ειδικότητες μηχανικών (πληροφορικής κ.λπ.) και κυρίως τους μηχανικούς των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).

Εως τώρα το ΤΕΕ δεν δέχονταν μέλη από ολόκληρες κατηγορίες μηχανικών και υπομηχανικών, γιατί έτσι οι ειδικότητες που κυριαρχούν στο επιμελητήριο θα αναγκάζονταν να περιορίσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

«Εξαιρετικά απαρχαιωμένο, αναποτελεσματικό και ανασφαλές θεσμικό πλαίσιο»

Η δαιδαλώδης και απαρχαιωμένη ελληνική νομοθεσία χορηγεί επαγγελματικά δικαιώματα στη βάση ακαδημαϊκών τίτλων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η επάρκεια, η ουσιαστική πείρα και το πραγματικό «ίχνος» ενός μηχανικού στην αγορά. Στην ουσία, καθορίζει προληπτικά και μέσω κανονιστικών πράξεων αποκλειστικές επαγγελματικές δραστηριότητες ακόμη και σε σύνθετα τεχνικά έργα ή εγκαταστάσεις υπέρ ορισμένων ειδικοτήτων μηχανικών. Ετσι δεν λαμβάνεται υπόψη η πείρα που απέκτησε ένας μηχανικός κατά τη διάρκεια της θητείας του ή το γεγονός ότι εξειδικεύθηκε σε τομέα άλλον από αυτόν του πτυχίου του. Προνομιακή μεταχείριση έχουν σήμερα οι ειδικότητες των πολιτικών μηχανικών και των ηλεκτρολόγων / μηχανολόγων μηχανικών, οι οποίες απολαμβάνουν επαγγελματικά πλεονεκτήματα τα οποία δεν μοιράζονται με άλλες ειδικότητες που διαθέτουν αντίστοιχη ειδίκευση και γνώση.

Τις ίδιες επισημάνσεις θα κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η διοίκηση της τελευταίας βασίζεται σε μελέτη που παρέδωσε πρόσφατα στην κυβέρνηση (αλλά φαίνεται ότι αγνοήθηκε από τον κ. Χρυσοχοΐδη…) ο Δημήτρης Αυγητίδης, αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη δραστηριότητα των μηχανικών χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά απαρχαιωμένο, εξαιρετικά αναποτελεσματικό και εξαιρετικά ανασφαλές». Προτείνεται, μάλιστα, να φτιαχτεί από την αρχή ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, καθώς το υφιστάμενο βασίζεται σε διατάξεις που χρονολογούνται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και σε εγκυκλίους οργανισμών (όπως το Γραφείο Πολεοδομίας Αθηνών), η δυνατότητα των οποίων να νομοθετούν αμφισβητείται.

Σύμφωνα με τη μελέτη Αυγητίδη, το θεσμικό πλαίσιο για τους μηχανικούς είναι «εξαιρετικά απαρχαιωμένο», γιατί βασίζεται σε νομικά κείμενα κυρίως του 1930 και του 1934 «όταν η τεχνική εκπαίδευση και πρακτική ήταν πλήρως αδύνατο να προβλέψουν τις τεχνικές εξελίξεις και ανάγκες που θα προέκυπταν έπειτα από 80 χρόνια». Είναι «εξαιρετικά αναποτελεσματικό», γιατί βασίζεται σε ρυθμίσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί σε σειρά νομικών κειμένων που εφαρμόζονται κατά περίπτωση, ενίοτε για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών. Είναι «εξαιρετικά ανασφαλές», γιατί οι πλέον κρίσιμες προβλέψεις στηρίζονται σε εγκυκλίους του Πολεοδομικού Γραφείου Αθηνών, το οποίο με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει σχετική εξουσιοδότηση.

Με βάση τη μελέτη, θεωρείται «επιβεβλημένη» η ολοσχερής κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4663/1930 «και όλων των σχετικών εγκυκλίων και η έκδοση ενός νέου νόμου, ο οποίος θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για την απόκτηση του επαγγελματικού τίτλου του αρχιτέκτονα μηχανικού, του πολιτικού μηχανικού και του τοπογράφου μηχανικού» και άλλων ειδικοτήτων. Το μόνο που κατάλαβε από τη μελέτη Αυγητίδη η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών είναι η στήριξη, για ψηφοθηρικούς λόγους, ενός απαρχαιωμένου φορέα που αντί για συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας λειτουργεί ως συνδικαλιστικός μοχλός πίεσης και ως «διαμεσολαβητής εργοληπτικών συμφερόντων», όπως λένε οι πλέον κακεντρεχείς.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ