Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Οδηγός επιβίωσης για το Κτηματολόγιο

Ανοιξε η διαδικασία για 11 νέες περιοχές. Κίνδυνος να χαθούν περιουσίες
Οι ιδιοκτήτες πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες κ.λπ. Το ποσό που καλούνται να πληρώσουνΑπό τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Σε ρυθμό… Κτηματολογίου κινούνται από χθες 11 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Οσοι έχουν ακίνητη περιουσία σε Αρτα, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Ροδόπη, Θάσο, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά και Δυτική Αττική καλούνται ως τις 12 Μαρτίου 2019 (10 Ιουνίου για τους κατοίκους εξωτερικού) να υποβάλουν δήλωση στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. 

Παράλληλα, παρατείνεται ως τις 23 Ιανουαρίου 2019 η υποβολή δηλώσεων στις κοινότητες Βαρνάβα, Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα και Καλάμου, Καπανδριτίου, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Νέων Παλατίων, Σκάλας Ωρωπού, Συκαμίνου και Ωρωπού του Δήμου Ωρωπού στην Ανατολική Αττική. Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και, εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Για κάθε ακίνητο ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 35 ευρώ τέλος κτηματογράφησης, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους, όπως αποθήκες και γκαράζ, καταβάλλεται τέλος αξίας 20 ευρώ. Αν κάποιος έχει δικαίωμα σε τρία ακίνητα θα καταβάλει 35 ευρώ για κάθε ακίνητο. Αν σε ένα ακίνητο υπάρχουν πολλοί συνδικαιούχοι, θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις και να πληρώσει καθένας το τέλος των 35 ευρώ. Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ) καταβάλλεται τέλος 20 ευρώ. Ειδικά για τις αγροτικές περιοχές, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραπτέο δικαίωμα σε περισσότερα του ενός ακίνητα καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο μόνο εγγραπτέα δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών.

Μαζί με τη δήλωση οι πολίτες πρέπει να προσκομίσουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα στο Γραφείο Κτηματογράφησης, προκειμένου να υπολογιστεί το τέλος κτηματογράφησης και να εκδοθεί το έντυπο προσωρινής καταχώρισης δήλωσης και υπολογισμού τέλους. Στο συμπληρωμένο έντυπο της δήλωσης θα πρέπει να επισυναφθούν φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια) και φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου. Θα χρειαστεί ακόμα οι ιδιοκτήτες να επιδείξουν έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό Εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λπ.). Εν συνεχεία πρέπει να γίνει η πληρωμή του τέλους στις συνεργαζόμενες τράπεζες, από τις οποίες οι πολίτες θα λάβουν παραστατικό πληρωμής, θα το προσκομίσουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης και θα παραλάβουν το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής, ο ιδιοκτήτης πρέπει να σκανάρει τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα, ενώ η πληρωμή του τέλους γίνεται μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Οι δηλώσεις ξεκίνησαν, λοιπόν, στις εξής περιφερειακές ενότητες: 

1) Δυτικής Αττικής: Δήμος Μεγαρέων και προκαποδιστριακή κοινότητα Οινόης του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας.

2) Θεσσαλονίκης: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ των Δήμων Βόλβης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Λαγκαδά, Πυλαίας – Χορτιάτη, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου.

3) Γρεβενών: Οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ των Δήμων Γρεβενών και Δεσκάτης.

4) Αρτας: Δήμοι Γεωργίου Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων και οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ των Δήμων Αρτας και Νικολάου Σκουφά.

5) Πρέβεζας: Ο Δήμος Πάργας και οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ των Δήμων Πρεβέζης και Ζηρού.

6) Ιωαννίνων: Οι Δήμοι Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Κόνιτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου και οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ των Δήμων Ιωαννιτών, Ζαγορίου και Ζίτσας.

7) Λευκάδας: Ο Δήμος Μεγανησίου και όλοι οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ του Δήμου Λευκάδας.

8) Αιτωλοακαρνανίας: Δήμοι Ακτίου – Βόνιτσας, Αμφιλοχίας, Θέρμου, Ναυπακτίας, Ξηρομέρου και οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ των Δήμων Αγρινίου και Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.

9) Ροδόπης: Δήμοι Αρριανών, Ιασμού, Μαρωνείας – Σαπών και οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ του Δήμου Κομοτηνής.

10) Θάσου: Δήμος Θάσου.

11) Λάρισας: Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων και οκτώ προκαποδιστριακοί ΟΤΑ του Δήμου Λαρισαίων.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ