Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

Οδηγός εξυπηρέτησης στις τράπεζες

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ανοίγουν σήμερα όλα τα καταστήματα των τραπεζών, άλλα παραμένουν σε ισχύ οι περιορισμοί, τα λεγόμενα capital controls, καθώς το όριο ανάληψης μετρητών παραμένουν τα 60 ευρώ σε ημερήσια βάση!
Ωστόσο, δίδεται το…. «προνόμιο» της σωρευτικής εβδομαδιαίας ανάληψης. Δηλαδή τα 60 ευρώ μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορεί να αναληφθούν σωρευτικά έως τα 420 ευρώ όχι προκαταβολικά αλλά στο τέλος της εβδομάδας (από τις 25 Ιουλίου και μετά). Γι αυτή την εβδομάδα όμως θα γίνονται αναλήψεις έως 300€ μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή! Μετά το πέρας της εβδομάδας το δικαίωμα ανάληψης χάνεται! Με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, που έδωσε τέλος στην τραπεζική αργία:

 • Απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί,
 • Απαγορεύεται να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους και να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί.
 • Απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα, με εξαίρεση την αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, τα δάνεια -κυρίως στεγαστικά- έχουν δοθεί μεταξύ άλλων ως ενέχυρο (collateral) για την παροχή ρευστότητας από τον ELA και έτσι η «λογιστική» εξόφλησή τους, δηλαδή η εξόφληση μέσω λογαριασμού, θα αφαιρούσε ρευστότητα από τις τράπεζες.
 • Απαγορεύεται και η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων και κατ’ εξαίρεση.

Επιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης αποκλειστικά και μόνο για ισόποση εξόφληση:

 • οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς,
 • τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,
 • πληρωμής μισθοδοσίας στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,
 • πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
 • πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.

Νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί μπορούν να ανοίξουν για τις εξής περιπτώσεις:

 • πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού,
 • πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς το ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,
 • καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων,
 • εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring),
 • εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου 2015, νομικών προσώπων,
 • εξυπηρέτηση νεοφυών εταιριών (startups),
 • κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα,
 • άνοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης,
 • πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον 10.000 ευρώ,
 • αποδοχή προθεσμιακής κατάθεσης μόνο στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της ταυτίζονται με τους δικαιούχους του τροφοδότη λογαριασμού της, καταθετικού ή όψεως.

Ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά στην ΠΝΠ ότι με πράξη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος δύναται να προβλέπονται περιορισμοί στη μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα εκτός της ελληνικής επικράτειας. Σήμερα το ανώτατο επιτρεπτό όριο για μετάβαση στο εξωτερικό είναι τα 10.000 ευρώ και υπάρχει φημολογία για μείωσή του, εάν χρειαστεί, στα 1.000 ευρώ.

Εμβάσματα για τις σπουδές αλλά και για τα νοσηλεία!

Απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ η αποστολή εμβασμάτων σε φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή σε όσους νοσηλεύονται σε ξένη χώρα υπόκειται σε περιορισμούς.
Ειδικά στην περίπτωση των νοσηλίων στο εξωτερικό επιτρέπεται η καταβολή, μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο, μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ σε μετρητά ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα για έναν συνοδό.

Μεταφορά 5.000€

Επίσης επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό που τηρείται στο εξωτερικό με δικαιούχο τον φοιτητή.
Εξάλλου, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η χρήση πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας στο εξωτερικό μπορεί να γίνει μόνο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, όχι για την ανάληψη μετρητών έως το ανώτατο όριο της κάρτας.
Η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τις τράπεζες, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών, οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό.

Με «ραντεβού» (λόγω της κοσμοσυρροής) στις θυρίδες!

Πρόσβαση στις θυρίδες τους και στο περιεχόμενό τους, όποιο κι αν είναι αυτό, θα έχουν οι πολίτες από σήμερα, ωστόσο, λόγω της αναμενόμενης κοσμοσυρροής, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κλείνουν τηλεφωνικό ραντεβού προτού προσέλθουν στην τράπεζα!
Με ενημερωτικό σημείωμα οι τράπεζες γνωστοποίησαν ότι οι πελάτες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στη θυρίδα τους θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού ένα εικοσιτετράωρο προτού πάνε στην τράπεζα. Ετσι, αν για παράδειγμα κάποιος τηλεφωνήσει σήμερα, θα μπορέσει να πάει στη θυρίδα του την Τρίτη.
Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με κάποιες εισηγήσεις για περιορισμούς ή απαγόρευση στη λήψη μετρητών από τις θυρίδες (επρόκειτο για ιδέα της απελθούσας αναπληρώτριας υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη) δεν προβλέπεται η παραμικρή απαγόρευση στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτό σημαίνει ότι όποιο κι αν είναι το περιεχόμενο της θυρίδας, π.χ. μετρητά, κοσμήματα, έγγραφα, ο πολίτης μπορεί να το διαχειριστεί κατά το δοκούν.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...