Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Οδηγός για πρώτη κατοικία χωρίς φόρο μεταβίβασης

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Σειρά δικαιολογητικών (όπως πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, αναλυτική δήλωση περιουσιακών στοιχειών, τοπογραφικό διάγραμμα κ.ά.) θα πρέπει να υποβληθεί στην Εφορία από τους πολίτες που διεκδικούν απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Οπως προκύπτει από όσα απαντούν οι ίδιες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε όσους πολίτες ζητούν διευκρινίσεις, η διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη και προβλέπει την υποβολή τουλάχιστον τριών δικαιολογητικών, τα οποία είναι πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, τοπογραφικό διάγραμμα ή άδεια οικοδομής για το αποκτώμενο ακίνητο και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, με την οποία θα βεβαιώνεται ένα πλήθος προϋποθέσεων απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης που συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Επιπλέον θα πρέπει να συμπληρωθεί χειρόγραφα και να συνυποβληθεί εκ νέου «αναλυτική δήλωση στοιχείων ακινήτων», ένα έντυπο που αποτελεί παραλλαγή του πολύπλοκου Ε9, προκειμένου να αποδειχθεί ότι τα υπόλοιπα ακίνητα που έχει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ο αιτών την απαλλαγή δεν ικανοποιούν τις στεγαστικές του ανάγκες.

Ενδεχομένως μετά την υποβολή όλων αυτών των δικαιολογητικών αργότερα η αρμόδια ΔΟΥ μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση κι άλλων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων.

Ολες οι αναγκαίες πληροφορίες για τα αφορολόγητα όρια που ισχύουν και τα δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομιστούν περιλαμβάνονται σε αναλυτικό κείμενο, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Η απαλλαγή της αγοράς πρώτης κατοικίας από τον φόρο μεταβίβασης παρέχεται:

-Για αγορά οικίας ή διαμερίσματος από άγαμο μέχρι ποσού αξίας 200.000 ευρώ.

-Για αγορά οικίας ή διαμερίσματος από έγγαμο και διαζευγμένο ή χήρο ή άγαμο γονέα που έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους μέχρι ποσού αξίας 250.000 ευρώ.

-Το ποσόν αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του, κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

-Για αγορά οικοπέδου από άγαμο μέχρι ποσού αξίας 50.000 ευρώ, ενώ από έγγαμο και διαζευγμένο ή χήρο ή άγαμο γονέα που έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους μέχρι ποσού αξίας 100.000 ευρώ. Το ποσόν αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και για καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ύψιστη τιμή για τη δημοκρατία η μήνυση που έκανε ο «σουλτάνος»

Πόνεσε το πρωτοσέλιδο που εξέφρασε όλους τους Ελληνες, και απαιτεί τώρα τη φυλάκιση  των υπευθύνων της εφημερίδας Λυσσασμένες είναι οι αντιδράσεις της Τουρκίας κατά της...

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποθεώνουν τον (ελαφρύ) Δημήτρη Καιρίδη!

Ο «γαλάζιος» βουλευτής φέρεται ότι δήλωσε πως ενδεχόμενη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα ζημιώσει την Ελλάδα Την αποθέωση γνωρίζει από τα μέσα ενημέρωσης...

Ικανοποίηση στο Πεντάγωνο μετά το πέρας της κοινής άσκησης «Stolen Cerberus» με τις ΗΠΑ

Ικανοποιημένο δηλώνει το Πεντάγωνο από την άσκηση στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ «Stolen Cerberus». Η άσκηση, η οποία εκτελείται σε ετήσια βάση στο πλαίσιο...

ΕΝΦΙΑ: Τα «θαλάσσωσαν» και πάει για παράταση η 1η δόση

Λόγω της μεταβολής των αντικειμενικών σε 14 περιοχές δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη στο TAXISnet τα φετινά ειδοποιητήρια Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην...

Μόνο δύο δράσεις για ιδιώτες από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το νέο «Εξοικονομώ» και η ηλεκτροκίνηση αφορούν τα νοικοκυριά, οι υπόλοιπες είναι για τις επιχειρήσεις Δράσεις σχεδιασμένες ως επί το πλείστον για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνουν...