Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Οδηγός για τα χρεωμένα νοικοκυριά

Στο «κόκκινο» βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά που προσπαθούν να καλύψουν χρέη του παρελθόντος σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Τη στιγμή που ο πληθωρισμός συνεχίζει την ανοδική του πορεία, με αποτέλεσμα όλα τα είδη πρώτης ανάγκης να ακριβαίνουν και τα έσοδα συρρικνώνονται λόγω των απανωτών μειώσεων μισθών και συντάξεων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αποτελούν μαύρες τρύπες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Κι όμως υπάρχουν τρόποι για να περιορισθούν:

1) Οι τράπεζες «τρέχουν» προγράμματα μεταφοράς υπολοίπων με δελεαστικά επιτόκια που ξεκινούν από 5,95%, τη στιγμή που αυτά των πιστωτικών κυμαίνονται από 14% έως 20%. Ετσι, προσφέρεται η δυνατότητα στους χρήστες του «πλαστικού χρήματος» να μειώσουν τον τοκισμό έως και 60%. Ο άθλος είναι να εγκριθεί το αίτημα μεταφοράς, καθώς οι τράπεζες δύσκολα δέχονται να «πακετάρουν» και να αναλάβουν βάρη από άλλες τράπεζες.

2) Ζητήστε μεταφορά οφειλών στο στεγαστικό δάνειο που ήδη αποπληρώνετε, όπου το ύψος των επιτοκίων φτάνει ακόμη και στο ένα τρίτο από αυτό των πιστωτικών καρτών.

3) Καταφύγετε στη λύση των επισκευαστικών δανείων. Περίπου το 30% του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών δανείων χορηγείται από τις τράπεζες ως επισκευαστικό, δηλαδή ως δάνειο για κάθε χρήση. Ετσι, μπορείτε να επιτύχετε μείωση τοκισμού έως και 70%, καθώς το επιτόκιο στα επισκευαστικά διαμορφώνεται στο 4% με 6% και η διάρκεια χρόνου αποπληρωμής μπορεί να φτάσει τα 30 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για λύση ανάγκης, καθώς απαιτείται προσημείωση ακινήτου.

4) Ζητήστε «κούρεμα» των τόκων σας, εξασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα να καταβάλλετε μόνο το 50% για διάστημα δύο ετών. Το υπόλοιπο των τόκων επιμερίζεται, με τη δόση που προκύπτει μετά τη διετία να είναι αυξημένη.

5) Ζητήστε «περίοδο χάριτος», δηλαδή αναστολή καταβολής των δόσεων έως και δύο χρόνια. Στη λύση αυτή καταφεύγουν οι τράπεζες σε περίπτωση απώλειας της θέσεως εργασίας. Οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται και επιμερίζονται στις υπόλοιπες δόσεις του δανείου, ενώ συνήθως απαιτείται και αναπροσαρμογή του επιτοκίου.

6) Προχωρήστε σε επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής ακόμη και για 15 χρόνια. Ετσι εξασφαλίζεται χαμηλότερη δόση, αυξάνεται όμως και το ποσό των τόκων που θα καταβληθούν συνολικά, ενώ συχνά συνοδεύεται και από αύξηση επιτοκίου.

7) Αποφύγετε τη χρήση της πιστωτικής, ενώ για αγορές μέσω Ιντερνετ καταφύγετε στις προπληρωμένες κάρτες. Η λύση ενδείκνυται για τους επιρρεπείς, καθώς δεν υφίσταται απώλεια χρημάτων λόγω υπερβολών στο «shopping therapy». Απλώς, «φορτίζετε» την κάρτα με χρήματα, τη χρησιμοποιείτε για αγορές και στη συνέχεια -όποτε τη χρειαστείτε- τη «φορτίζετε» πάλι.

8) Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε ρευστό, προσπαθήστε να αγνοήσετε την πιστωτική που σας «χαμογελά» από το πορτοφόλι και προτιμήστε τη λύση της χρεωστικής κάρτας. Αυτή είναι το πραγματικό σας πορτοφόλι.

9) Διατηρήστε μόνο μία πιστωτική κάρτα, για να τη χρησιμοποιήσετε όταν πραγματικά τη χρειαστείτε, όπως για παράδειγμα σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Επιλέξτε κάποια που δεν χρεώνει με ετήσια συνδρομή και έχει το χαμηλότερο επιτόκιο.

10) Προσπαθήστε να πληρώνετε τις δόσεις στην ώρα τους. Αν βάζετε έστω και πέντε ευρώ περισσότερα από την ελάχιστη καταβολή, σύντομα θα περιορίσετε το χρέος. Σε κάθε περίπτωση, αγνοήστε προσφορές και εκπτώσεις, που βρίσκονται πλέον παντού. Στόχος είναι να ξεχρεώσετε.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ