Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Οδυνηρή εμπλοκή για τις συντάξεις του ΙΚΑ!

Αποθαρρυντικό μήνυμα σε όσους περιμένουν επί μήνες στην ουρά για να πάρουν τη σύνταξη εξέπεμψε χθες από τη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος. Κι αυτό γιατί μπορεί φαινομενικά η ανακοίνωση ότι σύντομα η καταβολή προσωρινής σύνταξης θα αυξηθεί από τους τρεις στους έξι μήνες να είναι θετική, ωστόσο ισοδυναμεί με την ομολογία ανικανότητας του συστήματος να δώσει λύση στο πρόβλημα του τεράστιου χρόνου αναμονής των δικαιούχων για να πάρουν την πλήρη σύνταξη που δικαιούνται. Κι όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το πρόβλημα βαίνει συνεχώς διογκούμενο.

Παραδεχόμενος την εμπλοκή που έχει προκύψει, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι στο ΙΚΑ εκκρεμούν περίπου 85.300 αιτήσεις για καταβολή κύριας σύνταξης και 71.659 για επικουρική. Η καθυστέρηση στα υποκαταστήματα Αττικής είναι περίπου 11 μήνες, ενώ σε αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας 10 μήνες. Πάντως, ο ερωτών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης αμφισβήτησε και αυτά τα στοιχεία, λέγοντας ότι εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων για περίπου 350.000 συντάξεις. Οσο για τους χρόνους αναμονής, ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι για την επικουρική σύνταξη ο μέσος όρος είναι 15 μήνες, ενώ για τη διαδοχική ασφάλιση η αναμονή αρχίζει από τα δυόμισι και πολλές φορές φτάνει και μέχρι τέσσερα χρόνια, αν παρεμβάλλονται και διεθνείς συσχετισμοί κ.λπ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε ότι στο αμέσως επόμενο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο (πιθανότατα στον εφαρμοστικό για τις περικοπές στις συντάξεις, που θα έρθει μέσα στον Δεκέμβριο) θα περιληφθεί διάταξη με την οποία θα προβλέπεται αύξηση του χρόνου, ώστε να καταβάλλονται εξάμηνες αποδοχές αντί σύνταξης, έναντι των τρίμηνων αποδοχών που υπάρχουν τώρα, έτσι ώστε ο ασφαλισμένος που έχει υποβάλει αίτηση για να βγει στη σύνταξη να μπορεί να καλύπτει κάποια βασικά έξοδα διαβίωσης μέχρι να του καταβληθεί εν τέλει η σύνταξη.

Οπως προκύπτει πάντως από την απάντηση του υφυπουργού, το μέτρο της καταβολής προσωρινής σύνταξης φαίνεται ότι δεν ενθουσιάζει τους δικαιούχους, καθώς οι προσωρινές κύριες συντάξεις είναι μόλις 37.000 σε σύνολο 85.300. Και είναι λογικό, καθώς πολλοί συνταξιούχοι προτιμούν να πάρουν το σύνολο της σύνταξής τους από το να πάρουν έναντι, το οποίο μάλιστα θα συμψηφιστεί αργότερα, με αποτέλεσμα να παίρνουν σύνταξη μικρότερη από το κανονικό για επιπλέον χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, πάντως, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει συγκροτήσει βάσει υπουργικής απόφασης οργανωτικό σχήμα κλιμακίου εργασίας ανακεφαλαίωσης χρόνου ασφάλισης και απονομής και πληρωμής συντάξεων προσωρινών και οριστικών. «Η έναρξη λειτουργίας αυτού του έργου επιτάχυνσης έγινε τον Ιούλιο του 2012, οπότε περιμένουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Κι όπου προσδοκώμενα αποτελέσματα είναι η εξοικονόμηση 2-3 μηνών.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ