Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

Οφθαλμαπάτη τα 2,6 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τα στοιχεία του δεκαμήνου για τον Προϋπολογισμό δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ, για το οποίο πανηγυρίζουν οι κυβερνητικοί. Ομως, το πλεόνασμα αυτό είναι οφθαλμαπάτη, καθώς επιτυγχάνεται αφού το κράτος δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του.


Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο επισκοπούμενο διάστημα εμφανίστηκε «συγκράτηση» δαπανών κατά 3,46 δισ. ευρώ, η οποία είναι αποτέλεσμα της στάσης πληρωμών που κάνει το κράτος όπου μπορεί.

Καθυστερεί εφάπαξ, πληρωμές προμηθευτών και, βέβαια, δεν χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο υποτίθεται ότι είναι το μοναδικό εργαλείο που έχει η χώρα στα χέρια της για να να ενισχύσει την ανάπτυξή της.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «συρρικνώνει» τεχνητά το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού, από τα 12,169 στα 2,957 δισ. ευρώ, δηλαδή κρύβει έλλειμμα 9,212 δισ. ευρώ! Φτάνει δε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός εμφανίζει… «πρωτογενές πλεόνασμα», δηλαδή ότι τα έσοδα του κράτους είναι περισσότερα από το άθροισμα των πρωτογενών δαπανών και των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις.

Οπως προκύπτει από μια προσεκτική ανάγνωση και ανάλυση των στοιχείων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2013, η διαμόρφωση του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού στο πολύ χαμηλό επίπεδο των 2,957 δισ. ευρώ και ο σχηματισμός «πρωτογενούς πλεονάσματος» ύψους 2,592 δισ. ευρώ οφείλονται:

1) Στον συνυπολογισμό έκτακτων εσόδων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν λόγω της μεταφοράς στη χώρα μας των αποδόσεων που είχαν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Τα έσοδα αυτά όμως δεν «μετρούν», δηλαδή δεν λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση την οποία πραγματοποιεί η τρόικα στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού!
2) Στον μη συνυπολογισμό επιστροφών φόρων ύψους 637.000.000 ευρώ που καταβλήθηκαν εντός του 2013 και αφορούσαν σε αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν σε παρελθόντα έτη.
3) Στον μη συνυπολογισμό δαπανών ύψους 4,65 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν για την εξόφληση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών φορέων της γενικής κυβέρνησης.
4) Στη μη καταβολή δαπανών συνολικού ύψους 1,576 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί να εκταμιευτούν για δημόσιες επενδύσεις.
5) Στη μη καταβολή οφειλόμενων επιστροφών φόρου συνολικού ύψους 259.000.000  ευρώ.
6) Στη μη πληρωμή καταναλωτικών δαπανών ύψους τουλάχιστον 400.000.000 ευρώ!
7) Στη μη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης συνολικού ύψους 190.000.000 ευρώ.

Χωρίς τα κόλπα αυτά το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού θα ήταν μεγαλύτερο κατά 9,212 δισ. ευρώ, θα είχε ανέλθει στα 12,169 δισ. ευρώ και αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 2,592 δισ. ευρώ, θα είχε καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 6,62 δισ. ευρώ!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά στον ΕΦΚΑ

Πρέπει να την καταθέσουν όλοι οι συνταξιούχοι Η «δημοκρατία» δημοσιεύει για τους αναγνώστες της την αίτηση θεραπείας την οποία θα πρέπει να καταθέσουν εντός διμήνου...

Η μεγάλη ελληνική υποχώρηση από την εθνική (της) κυριαρχία!

Μητσοτάκης - Παναγιωτόπουλος (από το βήμα της Βουλής) απεμπόλησαν το αναφαίρετο δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια Είναι πλέον γεγονός η μεγάλη υποχώρηση της Ελλάδας...

Αισιοδοξία για το εμβόλιο της ASTRAZENECA – Αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες

Καλά νέα από την Οξφόρδη Αισιόδοξα νέα φτάνουν από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφορικά με το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca Plc, καθώς, όπως...

Συναγερμός! Ο Βουλευτής Σταύρος Κελέτσης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο βουλευτής Εβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης, αποτελώντας έτσι το δεύτερο κρούσμα εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τον...

Η ντροπή της Ελλάδας! Η Γιάννα προσκαλεσε τον Ερντογάν για το 1821

Επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι με τρικλοποδιά στο ΥΠΕΞ Έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες που γράφτηκε -χωρίς διάψευση- η εξωφρενική πληροφορία και οι αρμόδιοι κάνουν ακόμα -κατά...