Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Οι 19 φόροι που μειώνονται με τις νέες αντικειμενικές!

Αλλαγές σε τεκμήρια διαβίωσης, συμβόλαια και μεταβιβάσεις από Μάιο του 2015Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Μειώσεις κατά 28,57% στα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες χιλιάδων φορολογουμένων για το διάστημα από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2015 προκαλεί η εφαρμογή της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με την οποία τίθενται σε ισχύ νέες, χαμηλότερες κατά 3,95% έως 19,44% αντικειμενικές τιμές ακινήτων σε όσες περιοχές της χώρας οι τιμές αυτές κυμαίνονταν μέχρι πρότινος από 650 έως και 3.900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι μειώσεις που προβλέπει η απόφαση του κ. Αλεξιάδη ισχύουν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015, όπως επιτάσσει η εκδοθείσα από τα τέλη του 2014 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το αποτέλεσμα είναι να πρέπει να μειωθούν αναδρομικά από την ημερομηνία αυτή πλήθος φόροι που υπολογίζονται βάσει των αντικειμενικών αξιών.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι φόροι επί των τεκμηρίων, οι φόροι στα τεκμαρτά μισθώματα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης καθώς και οι φόροι στις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και τις δωρεές ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και άλλα. Οι μειώσεις αυτές δεν επηρεάζουν τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε φέτος, καθώς αυτός θα υπολογιστεί με βάση τις τιμές των ακινήτων που ίσχυαν την 1-1-2015.

Ποσά επιστροφών

Τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν από το Δημόσιο και τους δήμους υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο είναι πολύ πιθανό τελικά να συμψηφιστούν με μελλοντικές ή ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων, με συνέπεια τα ποσά των οφειλών αυτών να μηδενιστούν ή να περιοριστούν.

Αναλυτικά, από τις αναδρομικές μειώσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων επηρεάζονται πτωτικά οι παρακάτω 19 διαφορετικές κατηγορίες φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων επί των ακινήτων:

1) Οι φόρος εισοδήματος που επιβάλλεται επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των αντικειμενικών δαπανών ή τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων.

2) Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης.

3) Το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

4) Ο ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.

5) Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.

6) Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.

7) Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.

8) Ο φόρος διανομής ακινήτων.

9) Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

10) Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια.

11) Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

12) Ο φόρος δωρεάς ακινήτων.

13) Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων.

14) Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων.

15) Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

16) Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων.

17) Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

18) Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.

19) Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρίες.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ