Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Οι 3+1 ευκαιρίες για τα ληξιπρόθεσμα

Οι διαφορετικές ρυθμίσεις και ημερομηνίες (που δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα από τη Βουλή) για τα χρέη προς την Εφορία και η μοναδική δυνατότητα (λήγει στις 27 Απριλίου) που έχουν όσοι οφείλουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία

Στενά χρονικά περιθώρια θα έχουν οι φορολογούμενοι για να αποφασίσουν σε ποια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα εντάξουν τυχόν χρέη τους προς το Δημόσιο.

Για τη ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία, θα δοθούν τρεις διαφορετικές ευκαιρίες ρυθμίσεων, με τις προθεσμίες να λήγουν αντιστοίχως στα τέλη Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Για την πληρωμή χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία όμως, θα υπάρχει μόνο μια δυνατότητα ρύθμισης, με την προθεσμία να λήγει στις 27 Απριλίου. Προσοχή στο τι ακριβώς θα ψηφιστεί και πότε, διότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή οι εν λόγω ρυθμίσεις.

Αναλυτικά οι δυνατότητες ρύθμισης οφειλών και οι προθεσμίες ένταξης έχουν ως εξής:

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Αυτή η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί πολύ σύντομα:

Εως τις 27 Μαρτίου 2015 όσοι φορολογούμενοι καταβάλουν μέρος ή το σύνολο της βασικής οφειλής τους προς την Εφορία θα έχουν αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων. Ας δούμε ένα παράδειγμα: Συνολική οφειλή 2.000 ευρώ, όπου τα 1.000 ευρώ είναι προσαυξήσεις. Αν κάποιος πληρώσει 1.000 ευρώ, δηλαδή το 100% της οφειλής, θα του διαγραφούν τα 1.000 ευρώ των προσαυξήσεων. Εάν πληρώσει τα 500 ευρώ (δηλαδή το 50% της βασικής οφειλής), θα του διαγράφουν 500 ευρώ από τις προσαυξήσεις (δηλαδή το 50%).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση:

Εως τις 27 Απριλίου 2015: Εάν πληρωθεί ως προκαταβολή ποσό βασικής οφειλής τουλάχιστον ίσο με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης, δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ, θα χορηγείται στον οφειλέτη ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξει. Πρακτικά και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει ο κάνονας ότι η μείωση των προσαυξήσεων είναι αντίστοιχη του ποσού που καταβάλλεται. Απλώς η προκαταβολή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 ευρώ.

Εως τις 27 Απριλίου 2015: Παρέχεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές ανεξαρτήτου ύψους, είτε εφάπαξ είτε έως 50 δόσεις είτε έως 100 δόσεις, με αντιστρόφως ανάλογη έκπτωση επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων.

Οι εκπτώσεις

Η ρύθμιση αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και την 1η Φεβρουαρίου 2015. Πιο συγκεκριμένα, για εφάπαξ καταβολή προβλέπεται έκπτωση 100%, μειώνεται σε 70% στην περίπτωση ρύθμισης έως 50 δόσεις και έκπτωση 50% για την περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις.

Εως τις 26 Μαΐου 2015: Ολα τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ ή στα τελωνεία της χώρας έως και την 1η Μαρτίου 2015 μπορούν να τακτοποιηθούν είτε με εφάπαξ καταβολή και ταυτόχρονη διαγραφή όλων των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής είτε σε μηνιαίες δόσεις, που μπορούν να κυμανθούν από δύο έως και 100, με έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των τόκων, κλιμακούμενη αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των δόσεων, από 90% έως και 30%.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ