Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Οι 3+1 τράπεζες που αναζητούν νέους μετόχους

Τις τελευταίες εβδομάδες επιχειρούμε με μια σειρά άρθρα να εξηγήσουμε «τα ανεξήγητα» των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων (ΑΜΚ) των τραπεζών… να προσπαθήσουμε δηλαδή να απλοποιήσουμε για τους αναγνώστες μας τους όρους με τους οποίους μπορεί να συμμετάσχει κάποιος σε αυτές, αλλά και όλες τις παγίδες που ενδεχομένως να κρύβει μια τέτοια συμμετοχή.

Εχουμε επαναλάβει αρκετές φορές ότι το ρίσκο που αποκτά κάποιος μπαίνοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τριών συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς) αλλά και της τράπεζας Αττικής είναι μεγάλο.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν σήμερα μερικά βασικά σημεία, τα οποία πρέπει να προσέξετε στις ΑΜΚ και γενικά και ειδικά για καθεμία τράπεζα:

-Οι τιμές αγοράς των νέων μετοχών που θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το Πάσχα για τις τρεις συστημικές τράπεζες προσδιορίζονται με δύο τρόπους: είτε με τον μέσο όρο των 50 τελευταίων συνεδριάσεων μείον 50% ή με την τελευταία χρηματιστηριακή τιμή προ του καθορισμού της τιμής της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Γι’ αυτό και βλέπετε τέτοια μεταβλητότητα… οι τραπεζίτες φροντίζουν να φέρουν την τιμή εκεί που έχουν υπολογίσει ότι θα θέλουν όσοι έχουν υποσχεθεί ότι θα μπουν στις αυξήσεις. Αντίπαλός τους σε αυτή την περίπτωση είναι οι traders και οι ενθουσιώδεις των αυξήσεων.

-Εχοντας μια μετοχή της τράπεζας Χ, αποκτά κάποιος το δικαίωμα να πάρει εννέα warrants. Καθένα απ’ αυτά αντιστοιχεί σε μετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τις οποίες μπορεί να πάρει ο κάτοχος των warrants σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο μέλλον.

-Προσοχή: Αλλα τα warrants και άλλα τα δικαιώματα για τους κατόχους μετοχών. Αν κάποιος δεν πάρει δικαίωμα και προτιμήσει να το πουλήσει, δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρει warrants, απλώς θα πάρει λιγότερα. Και σίγουρα θα υποτιμηθεί η αξία των μετοχών που θα έχει.

-Τι μπορεί να αποδώσουν τα warrants; Μια απλή παραδοχή είναι ότι όσο αυξάνεται η τιμή μιας μετοχής τόσο θα αυξάνεται και το warrant. Επειδή όμως η μεταβλητότητα του warrant είναι μεγάλη, η άνοδος του warrant θα είναι πάντοτε πολλαπλάσια από την άνοδο της μετοχής.

-Υπάρχει πιθανότητα να πουλήσουμε τα warrants και να μην εξασκήσουμε τα δικαιώματά μας στην απόκτηση μετοχών; Βεβαίως! Παρακολουθώντας τα τρίμηνα των τραπεζών στην πενταετία όπως και την πορεία της μετοχής, κρίνουμε αν πρέπει να τα κρατήσουμε ή να τα πουλήσουμε. Εξαρτάται απ’ την τιμή της μετοχής.

-Οι νέες μετοχές από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα μπουν λογικά στις αρχές Ιουνίου προς διαπραγμάτευση.

-ALPHA BANK: H Alpha Bank μπορεί να μην εκδώσει εννέα warrants ανά μετοχή, αλλά 7,3. Ας το έχουν υπόψη τους αυτό όσοι ποντάρουν στο bonus των warrants…

-Ξεκινώντας η Alpha με θετική καθαρή θέση, προσπαθεί να μην εκδώσει CoCos, δηλαδή μετατρέψιμες ομολογίες. Ετσι δεν θα εκταμιεύσει τόκους και δεν θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πλήθος μετοχών.

-ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Βλέποντας στο μέλλον, το στοίχημα της Πειραιώς είναι η ομαλή ενοποίηση της ΑΤΕ και των κυπριακών τραπεζών, μια και η Γενική και η Millennium θα ενοποιηθούν σε δεύτερη φάση.

-Και η Τράπεζα Πειραιώς θεωρεί ότι θα γλιτώσει τα CoCos και ότι θα καταφέρει να πετύχει το 12%.

-ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αν η Εθνική Τράπεζα καταφέρει να φτάσει το 10% και να ελέγξει τον αριθμό των δανείων που βγαίνουν κόκκινα, θα βρεθεί γρηγορότερα σε τροχιά ανάπτυξης, αφού θα έχει καταφέρει να κρατήσει τη Finans.

Η καλύτερη τακτική, για πολλούς χρηματιστές, στην περίπτωση της Εθνικής είναι το χτίσιμο θέσεων, κυρίως πενταετίας. Αυτή είναι και η πρόταση ξένων οίκων, όπως η JP Morgan.

-ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Μπορεί να συγκεντρώσει τα 400.000.000 ευρώ, που είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου; Στην πραγματικότητα είναι εύκολο, γιατί τα 200.000.000 ευρώ θα τα δώσει το ΤΣΜΕΔΕ και τα υπόλοιπα θα αναζητηθούν μέσω CoCos και μέσω μετόχων. Οι μετατρέψιμες ομολογίες CoCos που θα εκδοθούν όμως θα έχουν επιτόκιο 9%! Τσιμπημένο, αλλά καλό για όποιον πάρει το ρίσκο.

Μετά τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, οι διοικήσεις οφείλουν να στείλουν το καθιερωμένο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να το εγκρίνει εντός 10 ημερών. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία για την έναρξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης. Τότε θα ανακοινωθεί και η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων, με καταβολή μετρητών. Οταν λήξει αυτή η περίοδος θα ανακοινωθεί το ποσοστό κάλυψης. Αν δεν έχει επιτευχθεί το 10%, θα επιστραφούν τα χρήματα από την άσκηση του δικαιώματος και η τράπεζα θα καταλήξει στο ΤΧΣ.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε ότι ο μαραθώνιος της διάσωσης των τραπεζών δεν κλείνει με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και τις παραπάνω διαδικασίες, γιατί η ζωή δεν είναι στατική, όπως οι διαδικασίες που επελέγησαν μετά την έκθεση BlackRock. Η λογική λέει ότι θα ακολουθήσουν νέα stress tests το φθινόπωρο, ενώ οι επίτροποι θα παρακολουθούν την εξέλιξη των δανειακών χαρτοφυλακίων. Εδώ είναι και το κλειδί για το εάν κάποιος έχει πάρει τη σωστή απόφαση να μπει στις αυξήσεις ή έχει κάνει την «απόλυτη γκάφα»…

Το σίγουρο κέρδος χωρίς περιττό ρίσκο

Θέλετε να αποφύγετε όλη την περιπέτεια και το ρίσκο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και να σιγουρέψετε ένα καλό κέρδος από τη μεταβλητότητα που θα έχουν δικαιώματα, warrants και μετοχές; Βάλτε στην άκρη ένα μέρος της ρευστότητάς σας, βρείτε έναν καλό χρηματιστή / trader και εμπιστευθείτε του ένα ποσό, λέγοντάς του ότι δεν θέλετε να μείνετε τελικά στις τράπεζες, αλλά του εμπιστεύεστε το ποσό ώστε να βγάλετε κέρδη με το καθημερινό του trading. Οι περισσότερες χρηματιστηριακές θεωρούν ότι θα κερδίσουν αρκετά χρήματα για τους πελάτες τους και για το ταμείο τους, μια και το ανεβοκατέβασμα των ποσοστών θα είναι καθημερινό και με πολλές ευκαιρίες εξόδου ώστε να μην εγκλωβιστεί κανείς.

Μη θεωρήσετε την σύσταση «αλογομούρικη», νομίζετε ότι το Χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες λειτουργεί διαφορετικά, τουλάχιστον στον κλάδο των τραπεζών;

Βασίλης Κωνσταντουλάκης

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ