Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Οι 5+1 «μαύρες τρύπες» του Προϋπολογισμού

Στη δημοσιότητα δίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος τον Προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος αποτελεί ιστορικό μνημείο υπερφορολόγησης χώρας στον δυτικό κόσμο μεταπολεμικά. Οι επιλογές του διακρίνονται από ευπειθή υποταγή στις υποδείξεις της τρόικας, από προχειρότητα και κινούνται καθαρά με τη λογική να βγάλουμε την εβδομάδα ή τουλάχιστον τον μήνα. Στον νέο Προϋπολογισμό διακρίνονται έξι μαύρες τρύπες, που ο αντιπρόεδρος θα δυσκολευτεί να καλύψει.

ΑΕΠ

Το ΑΕΠ, σύμφωνα με τον νέο Προϋπολογισμό το 2012, θα καταγράψει μείωση 2,5%, από 5,8% που εκτιμάται ότι θα είναι η συρρίκνωση το 2011. Η πιθανολογούμενη υποχώρηση της ύφεσης το 2012 δεν στηρίζεται πουθενά και, το κυριότερο, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τη διαρκώς ελαττούμενη καταναλωτική ζήτηση.

Η άγρια φορολόγηση των Ελλήνων, η μεγάλη ανεργία αλλά και τα εκατοντάδες καταστήματα που κλείνουν καθημερινά δεν προοιωνίζονται υποχώρηση της ύφεσης αλλά ενίσχυσή της.

Ταυτόχρονα η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ακόμα επικοινωνιακή, ενώ ουδείς «φοροκλέφτης» φοβάται τους λεκτικούς λεονταρισμούς του αρμόδιου υπουργού.

Εσοδα

Στο σκέλος των εσόδων η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι αποκλίσεις είναι τεράστιες και θα συνεχίσουν να είναι όσο η κυβέρνηση επιμένει στις φοροεπιθέσεις. Εναν χρόνο πριν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προέβλεπε για το 2011 έσοδα της τάξης των 56,34 δισ. ευρώ. Σήμερα εκτιμούν ότι μπορούν να εισπράξουν μόνο 51,5 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος το οποίο είναι επισφαλές, όταν στο δεκάμηνο του 2011 τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 39,2 δισ. ευρώ.

Οι αυξημένοι έμμεσοι φόροι του 2011 είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση. Ετσι, ενώ αρχικά προέβλεπαν για το τρέχον έτος εξ αυτού του λόγου να εισπράξουν από έμμεση φορολογία 34,7 δισ., τώρα οι εκτιμήσεις είναι για 29,1 δισ. ευρώ. Για το 2012 το σχετικό κονδύλι διατηρείται στα 29,08 δισ.. κάτι που και πάλι δεν θα επιβεβαιωθεί, καθώς η κατανάλωση πέφτει διαρκώς εξαιτίας της ανασφάλειας που διαπερνά τα μεσαία στρώματα του πληθυσμού.

Εντυπωσιακό είναι ότι χθες σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, αν και επισημαίνεται η αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής, γίνεται αποδοχή των μέτρων (!) που έχουν ψηφιστεί και έχουν βυθίσει την οικονομία σε ύφεση.

Δαπάνες

Στις κρατικές δαπάνες ο χρόνος έχει σταματήσει. Για το 2011 έναν χρόνο πριν προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στα 67,65 δισ. Με βάση τα στοιχεία κλείνουν στα 68,58 δισ. ευρώ και η υπέρβαση είναι 1 δισ. Για το 2012 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 67,48 δισ. ευρώ ή στα 64 δισ., αν ευοδωθεί το «κούρεμα». Οι δαπάνες κρίνονται πλέον ανελαστικές για το συγκεκριμένο μέγεθος κράτους.

Ανεργία

Από 15,4% το 2011 εκτιμάται ότι θα πάει στο 17% το 2012. Πρόσφατα ο Α. Λοβέρδος είχε αναφέρει ότι θα φτάσει σε 1.000.000 άτομα. Ουδείς πιστεύει ότι η ανεργία θα υποχωρήσει. Το σκηνικό που όλοι βλέπουμε, με τα άδεια καταστήματα που προβάλλουν παντού, αποτελεί το καλύτερο πειστήριο για το τι θα ακολουθήσει. Η χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια ξεπάτωσε την παραγωγική της βάση τόσο στη βιομηχανία όσο και στη γεωργία.

Πληθωρισμός

Εκτιμάται ότι φέτος θα κλείσει στο 2,8% και στο 0,6% το 2012. Πιθανόν είναι ο μόνος στόχος που θα επιτευχθεί, καθώς θα είναι το αποτέλεσμα της πλήρης εξαφάνισης της καταναλωτικής ζήτησης.

Ελλειμμα

Εφέτος εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 9% και του χρόνου με το «κούρεμα» θα πέσει στο 5,4%. Ειδικά στον συγκεκριμένο κωδικό τα προβαλλόμενα μεγέθη αλλάζουν συνέχεια, διαψεύδοντας την κυβέρνηση, που πιστεύει ότι θα κλείσει τις τρύπες με επιβολή νέων φορολογικών μέτρων.

Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ