Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Οι 54 «μεταγραφές» που άλλαξαν τον «χάρτη» στα χρόνια του Μνημονίου

Οταν πριν από λίγες ημέρες οι υπηρεσίες της Βουλής έκαναν το λάθος να αναγράψουν την αντιπρόεδρο της Βουλής Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά ως «βουλευτή ΠΑΣΟΚ», η βουλευτής Σερρών των Ανεξάρτητων Ελλήνων αντέδρασε και, μεταξύ αστείου και σοβαρού, είπε στον προεδρεύοντα Γ. Καλαντζή: «Μη μου πείτε ότι λανθάνουσα γλώσσα λέει την αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να πάω ποτέ».


Αν το ξανασκεφτόταν, πάντως, ίσως και να μην προχωρούσε στην ασυζητητί απόρριψη ενός τέτοιου ενδεχομένου. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί και η ίδια ανήκει στην πολυάριθμη ομάδα των διατελεσάντων βουλευτών οι οποίοι άλλαξαν κόμμα στη μνημονιακή Ελλάδα, επιφέροντας τεράστια αλλαγή στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Και δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο, αλλά 54 στον αριθμό. Το νούμερο είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, παράλληλα όμως είναι και από μόνο του ενδεικτικό για να καταδείξει τι πραγματικά συνέβη στη χώρα.

Πιο πρόσφατη αλλαγή, αυτή της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ. Οπως θα διαβάσετε και παρακάτω, κομβικό ρόλο στο πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά μεταγραφικό παζάρι βουλευτών έπαιξαν το Μνημόνιο και η ίδρυση πολλών νέων κομμάτων, τα οποία, είτε πέτυχαν την είσοδό τους στη Βουλή (ΔΗΜ.ΑΡ., Ανεξάρτητοι Ελληνες) είτε όχι (Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη), «έκλεψαν» βουλευτές από τα μητρικά τους κόμματα.

Οι πρώτες τέτοιου είδους μεταγραφές καταγράφονται περίπου ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου και πιο συγκεκριμένα στις 27 Ιουνίου του 2010, όταν σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου «Athens Imperial» στην πλατεία Καραϊσκάκη τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρούν από την Κουμουνδούρου και ιδρύουν τη ΔΗΜ.ΑΡ. Τα ονόματα αυτών, Φώτης Κουβέλης, Γρηγόρης Ψαριανός, Θανάσης Λεβέντης και Νίκος Τσούκαλης. Στις εκλογές του 2012 ο Φώτης Κουβέλης εντάσσει στις τάξεις της ΔΗΜ.ΑΡ. και τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος διεγράφη όταν αρνήθηκε να ψηφίσει το Μνημόνιο, ενώ μετά τις εκλογές παίρνει και τον συνεπώνυμό του πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Θανάση Οικονόμου. Ολα μάλιστα δείχνουν ότι η τριπλέτα των Οικονόμου θα συμπληρωθεί σύντομα στη ΔΗΜ.ΑΡ., αφού και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου, ο οποίος έχει εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ, είναι έτοιμος να κάνει το άλμα στη ΔΗΜ.ΑΡ.

Στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη πρόλαβε να μεταπηδήσει για ένα μικρό διάστημα και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης. Τόσο όμως ο ίδιος όσο και οι Πάρης Μουτσινάς, που εξελέγη με τη ΔΗΜ.ΑΡ., και Θεόδωρος Παραστατίδης, που είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ, άλλαξαν και πάλι κόμμα, όντες πλέον ανεξάρτητοι μεν βουλευτές, αλλά ανήκοντες στο νεοϊδρυθέν κόμμα Κοινωνία Πρώτα. Παράλληλα, στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι και ακόμη τρεις πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Αμοιρίδης από την Πιερία, ο Ηλίας Θεοδωρίδης από την Ημαθία και ο Γιώργος Παπαμανώλης από τις Κυκλάδες.

Χρονικά, την ίδρυση της ΔΗΜ.ΑΡ. ακολούθησε η ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία διεγράφη από τον κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όταν υπερψήφισε το πρώτο Μνημόνιο. Μολονότι όλοι περίμεναν ότι την κυρία Μπακογιάννη θα ακολουθούσαν στην ψήφιση του πρώτου Μνημονίου κι άλλοι βουλευτές που ήταν στον κύκλο της, αυτό δεν έγινε τότε. Εγινε ωστόσο λίγους μήνες αργότερα, όταν ιδρύθηκε η Δημοκρατική Συμμαχία. Συγκεκριμένα, στις 19 Αυγούστου του 2010 ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Χρ. Μαρκογιαννάκης διαγράφεται από τη Ν.Δ., όταν με δηλώσεις του καταφέρθηκε εναντίον της υποψηφιότητας Πλακιωτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης στις αυτοδιοικητικές του 2010. Το ίδιο διάστημα μάλιστα ανεξαρτητοποιείται και ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Κιλτίδης.

Το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη ιδρύεται στις 21 Νοεμβρίου του 2010. Ο κ. Μαρκογιαννάκης προσχωρεί αμέσως, ενώ δύο ημέρες αργότερα προσχωρούν ακόμα δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, στις 23 Νοεμβρίου ο βουλευτής Ηρακλείου Λ. Αυγενάκης κάνει «επαινετικές» δηλώσεις για το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη και διαγράφεται, ενώ την ακριβώς επομένη ο βουλευτής Ηλείας Γ. Κοντογιάννης προτιμά να ανεξαρτητοποιηθεί και να προσχωρήσει στη ΔΗ.ΣΥ. Και οι τέσσερις έχουν επιστρέψει πλέον στη Νέα Δημοκρατία μετά την αποτυχία της ΔΗ.ΣΥ. να μπει στη Βουλή στις εκλογές του περσινού Μαΐου, αντιμετωπίζοντας τη μετεγγραφή στη ΔΗ.ΣΥ. ως… ευχάριστο διάλειμμα.

Το πρώτο Μνημόνιο ανάγκασε δύο βουλευτές να ακολουθήσουν τη διαδρομή ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Κουρουμπλή και Σοφία Σακοράφα, οι οποίοι κάθονται πλέον στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελώντας υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Ωστόσο το μεγάλο «μπαμ» σε επίπεδο μετεγγραφών έγινε στη δεξιά πολυκατοικία, με την ίδρυση του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η διαγραφή του Πάνου Καμμένου από τη Νέα Δημοκρατία επειδή δεν παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου αποτέλεσε τη θρυαλλίδα, η οποία προκαλεί την έκρηξη των ΑΝ.ΕΛ. Αποτέλεσμα, πολλοί ακόμα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το δεύτερο Μνημόνιο, όχι απλά να βρίσκουν στέγη στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, αλλά και να εκλέγονται βουλευτές με άλλη σημαία.

Πιο συγκεκριμένα, βουλευτές με το κόμμα του κ. Καμμένου εξελέγησαν, αφού αποχώρησαν από τη νέα Δημοκρατία, η Ελενα Κουντουρά, η Μίκα Ιατρίδη, ο Κώστας Μαρκόπουλος -πρόσφατα επανέκαμψε στη Νέα Δημοκρατία-, ο Παναγιώτης Μελάς, η νυν αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο παλαιότερα βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Κουράκος και ο επίσης πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μανώλης, ο οποίος πάντως έχασε την έδρα στις εκλογές του Ιουνίου (οι δύο τελευταίοι έκαναν και δεύτερη μετεγγραφή, αποχωρώντας από τους ΑΝ.ΕΛ. για τη Νέα ΜΕΡΑ του Χρήστου Ζώη, στην οποία εντάχθηκε και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ Νίκος Σταυρογιάννης). Μετεγγραφή χωρίς όμως να εκλεγούν βουλευτές με τους ΑΝ.ΕΛ. πραγματοποίησαν κι άλλοι πρώην βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Χρήστος Ζώης (πρόεδρος της Νέας ΜΕΡΑΣ πλέον), ο Μιχάλης Γιαννάκης, ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Σπύρος Γαληνός. Ο κ. Καμμένος όμως δεν έμεινε μόνο σε πρώην νεοδημοκράτες, αλλά έριξε τα δίχτυα του και στο ΠΑΣΟΚ, «κλέβοντας» τον Γιάννη Δημαρά, ο οποίος διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ όταν καταψήφισε το πρώτο Μνημόνιο.

Αυτοί που κονταροχτυπιούνται πάντως στις μετεγγραφές είναι ο «αριστερός» Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ο «δεξιός» Κώστας Κιλτίδης. Ο πρώτος ξεκίνησε το 2010 ως βουλευτής ΠΑΣΟΚ, αντικαθιστώντας τον Στ. Αρναουτάκη, ο οποίος εξελέγη περιφερειάρχης Κρήτης. Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ όταν καταψήφισε το δεύτερο Μνημόνιο, και εντάχθηκε στη ΔΗΜ.ΑΡ. Εξελέγη μάλιστα βουλευτής με τη ΔΗΜ.ΑΡ. στις εκλογές του Ιουνίου, όμως ανεξαρτητοποιήθηκε και από εκεί διαφωνώντας με τον Φώτη Κουβέλη για να μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικώς ανάλογη και η πορεία του Κώστα Κιλτίδη,ο οποίος έφτασε να γίνει μέχρι και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας. Ανεξαρτητοποιήθηκε στα μέσα του 2010 και εντάχθηκε στη Δημοκρατική Συμμαχία. Αποχώρησε και από εκεί, για να ενταχθεί λίγους μήνες αργότερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ. Το τελευταίο διάστημα ακούστηκαν σενάρια για συνεργασία του με τη Χρυσή Αυγή, τα οποία ωστόσο διαψεύσθηκαν και από τις δύο πλευρές.
 

Ο Καρατζαφέρης, η διάλυση του ΛΑΟΣ, ο Νικολόπουλος και ο Λοβέρδος

Οι διαφωνίες τους με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και η απροθυμία συμβιβασμού με τις παλινωδίες του ανάγκασαν και πέντε πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ να μεταπηδήσουν στη Νέα Δημοκρατία. Πρώτος και καλύτερος ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος κατέχει πλέον ένα από τα ανώτατα αξιώματα στη Νέα Δημοκρατία, αυτό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Μαζί με αυτόν από τον ΛΑΟΣ αποχώρησαν ο νυν υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο νομικός του σύμβουλος στο υπουργείο Θάνος Πλεύρης, αλλά και οι πρώην βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Κυριάκος Βελόπουλος και Α΄ Πειραιώς Γιώργος Ανατολάκης, οι οποίοι δεν κατάφεραν πάντως να επανεκλεγούν βουλευτές.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί και ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Νικολόπουλος. Ο κ. Νικολόπουλος ψήφισε το δεύτερο Μνημόνιο, κάτι που τον έφερε σε θέση υφυπουργού Εργασίας στην κυβέρνηση Σαμαρά. Το βράδυ ωστόσο των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού στη Βουλή βάζει στην τσέπη του Αντώνη Σαμαρά τη δήλωση της παραίτησής του, κάτι που τον φέρνει εκτός Ν.Δ. Δεν εντάσσεται σε κάποιο άλλο κόμμα, αλλά ιδρύει το δικό του, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τους ΑΝ.ΕΛ.

Κόμμα πρόλαβε και ίδρυσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος φεύγοντας από το ΠΑΣΟΚ, τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, στην οποία έχει προσχωρήσει και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης. Πρόεδρος κόμματος και η Λούκα Κατσέλη. Η πρώην υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου και εμπνευστής του «λεφτά υπάρχουν» άργησε αλλά είδε το φως το αληθινόν εγκαταλείποντας το ΠΑΣΟΚ, αφού ξαφνικά αποφάσισε να γίνει αντιμνημονιακή. Ολα δείχνουν ότι σύντομα θα συνεργαστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τον δρόμο της συνεργασίας σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έδειξε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αρια Αγάτσα, η οποία, αν και το 2009 εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ, το 2012 κατέβηκε υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία. Οι ψηφοφόροι της Βοιωτίας δεν εκτίμησαν τη μετεγγραφή, με αποτέλεσμα να την αφήσουν εκτός Βουλής. Ξεχωριστή και η περίπτωση της πρώην βουλευτού Αννας Βαγενά. Η γνωστή ηθοποιός ορκίστηκε βουλευτής ΠΑΣΟΚ ως πρώτη επιλαχούσα στη θέση της Πέμης Ζούνη, ωστόσο την επομένη ανεξαρτητοποιήθηκε και μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρελθόν όμως από το ΠΑΣΟΚ αποτελούν ακόμα δύο κυρίες, κορυφαία στελέχη του κόμματος, τα οποία αποφάσισαν ότι το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν τις εκφράζει, παίρνοντας την απόφαση να το εγκαταλείψουν. Πρώτη η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία, αφού απέτυχε να επανεκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του 2012, αποφάσισε να τραβήξει τον δικό της δρόμο. Με τη φράση «αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει» ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το Κίνημα και ίδρυσε τον δικό της πολιτικό φορέα με τίτλο Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεύτερη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία πρόλαβε να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές του 2012, εκφράζοντας τη διαφωνία της με το πακέτο των μέτρων.

 «Αστεγοι» και παραιτηθέντες

Παρελθόν από τα πρώην κόμματά τους αλλά προς το παρόν «άστεγοι» είναι όμως και τρεις νυν ανεξάρτητοι βουλευτές. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι μια ομάδα μόνος του, ο επίσης πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος, αν και ακούστηκε από το ότι πάει στον Λοβέρδο έως το ότι επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχει κάνει τίποτα, αλλά και ο πρώην βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο κόμμα και δεν φαίνεται να επιστρέφει εύκολα στη Ν.Δ.

Αγνωστο παραμένει τι θα κάνει και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος μαζί με τον Εκτορα Νασιώκα παραιτήθηκαν τον Ιούνιο του 2011, διαφωνώντας με την οικονομική πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου. Η περσινή δήλωση του κ. Φλωρίδη ότι το παρασιτικό ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύτηκε από πολλούς ως άνοιγμα στο πρώην κόμμα του, πριν από μία εβδομάδα ωστόσο ο κ. Φλωρίδης επανεμφανίστηκε λέγοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν βάλει μυαλό.

Τα πηγαινέλα στην Κεντροαριστερά

Πέρα πάντως από τους 53 διατελέσαντες βουλευτές, το παράδειγμα στην οδό της αλλαγής κομμάτων έχει ακολουθήσει και μια πλειάδα άλλων στελεχών, κυρίως του ευρύτερου αριστερού χώρου, και ορφανών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία βρήκαν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος μέχρι και το 2010 συγκαταλεγόταν μεταξύ των σημαινόντων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Μολονότι παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κατήλθε πρώτη φορά ως υποψήφιος βουλευτής το 1996 με το ΔΗΚΚΙ του Δ. Τσοβόλα. Απέτυχε να εκλεγεί και επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και αποχώρησε ξανά το 2010, διαφωνώντας ανοιχτά με τον Γιώργο Παπανδρέου. Στις εκλογές του 2012 βρήκε στέγη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο εξελέγη βουλευτής. Ανάλογη και η πορεία ακόμα ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, του Δημήτρη Τσουκαλά. Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών γραμματέας της ΠΑΣΚΕ Τραπεζών – Ασφαλιστικών και πρόεδρος της ΟΤΟΕ, διαφώνησε και αυτός με το Μνημόνιο, με αποτέλεσμα να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ο Μανώλης Γλέζος, στο απώτερο βέβαια παρελθόν, όπως και ο Στάθης Παναγούλης. Πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είναι και ο επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας. Αρκετά στελέχη που αλλαξοπίστησαν έχει και η ΔΗΜ.ΑΡ. Μεταξύ αυτών, η πρώην βουλευτής του Συνασπισμού Ασημίνα Ξηροτύρη, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία ακολούθησαν τον Φώτη Κουβέλη είναι και οι νυν βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Σπύρος Λυκούδης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και Κατερίνα Μάρκου.

Ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν μετά τις εκλογές του 2012

Οπως είναι φυσικό, οι συνεχείς αλλαγές και τα πηγαινέλα των βουλευτών έχουν τροποποιήσει κατά πολύ τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, με τις δυνάμεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να μην έχουν καμία σχέση με τις δυνάμεις που προέκυψαν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία, η οποία ξεκίνησε με 129 βουλευτές, είναι σήμερα στους 127. Στο πέρασμα αυτού του ενάμιση χρόνου από την Κ.Ο. διαγράφηκαν οι Ν. Νικολόπουλος, Γ. Κασαπίδης, Ν. Σταυρογιάννης και Θ. Σολδάτος, ωστόσο στο ίδιο διάστημα εντάχθηκαν ο Κώστας Μαρκόπουλος από τους ΑΝ.ΕΛ. και ο Θ. Σολδάτος, ο οποίος επέστρεψε μετά τη διαγραφή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγει κερδισμένος κατά μία έδρα, αφού έφτασε τους 72 βουλευτές με την ένταξη στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα του Γ. Μιχελογιαννάκη.

Ο μεγαλύτερος χαμένος είναι το ΠΑΣΟΚ. Σαν να μην έφτανε στον Ευάγγελο Βενιζέλο η εκλογική συντριβή, είδε στο μεσοδιάστημα να χάνει πολλούς από τους 33 βουλευτές με τους οποίους ξεκίνησε. Πιο συγκεκριμένα, έχασε τους Μίμη Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο, Χρήστο Αηδόνη, Μάρκο Μπόλαρη, Θεοδώρα Τζάκρη και Θόδωρο Παραστατίδη, ενώ στο ίδιο διάστημα διαγράφηκαν αλλά επανεντάχθηκαν στην Κ.Ο. οι Αντζελα Γκερέκου, Μ. Κασσής, Γ. Κουτσούκος και Κώστας Σκανδαλίδης. Αποτέλεσμα, αυτή την ώρα το ΠΑΣΟΚ να μετράει 27 βουλευτές, ενώ είχε ξεκινήσει από τους 33.

Χαμένοι και οι ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου, οι οποίοι από τους 20 βουλευτές είναι στους 18, με τις απομακρύνσεις Μαρκόπουλου και Κουράκου, αλλά και η ΔΗΜ.ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη, η οποία ξεκίνησε από τους 17 βουλευτές και έχει φτάσει στους 14 έπειτα από τις απομακρύνσεις Βουδούρη, Παραστατίδη και Μιχελογιαννάκη.

Μπετόν αρμέ η Χρυσή Αυγή με 18 βουλευτές και το ΚΚΕ με 12, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι η Βουλή διαθέτει πλέον μία περισσότερη Κοινοβουλευτική Ομάδα από όσες ξεκίνησαν τον προπερασμένο Ιούνιο. Πιο συγκεκριμένα, την Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, η οποία αποτελείται από την εντεκάδα των Αν. Λοβέρδου, Χρ. Αηδόνη, Γ. Κασαπίδη, Μ. Ανδρουλάκη, Μ. Μπόλαρη, Ν. Νικολόπουλου, Ν. Σταυρογιάννη, Γ. Κουράκου, Οδ. Βουδούρη, Π. Μουτσινά και Γ. Μιχελογιαννάκη, ενώ σύντομα αναμένεται και η ένταξη της Θεοδώρας Τζάκρη.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ