Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Οι άγριοι «Ταλιμπανέζοι» στα κελιά του Κορυδαλλού

Η αυτοθυσία των σωφρονιστικών υπαλλήλων, των οποίων μειώνονται οι αμοιβές, αποτρέπει μέχρι στιγμής τα «ακραία φαινόμενα» στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Η ανταρσία που εκδηλώθηκε από μουσουλμάνους κρατουμένους (τους αποκαλούμενους «ταλιμπανέζους») στις 12 Σεπτεμβρίου ουδόλως απασχόλησε τα ΜΜΕ.

Κι όμως «παρά τρίχα» να θρηνήσουμε θύματα στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, όπου για πολλοστή φορά εκδηλώθηκε ένα σκηνικό βίας και εγκληματικής δράσης, με θύμα έναν ακόμη σωφρονιστικό υπάλληλο.

Το σκηνικό παρουσιάζεται ανάγλυφα στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στη Δ΄ Πτέρυγα της φυλακής ένας συνάδελφός μας, όταν αντιλήφθηκε ότι στο κελί 49 του Α’ ορόφου, Αραβες κρατούμενοι συμπλέκονταν για άγνωστο λόγο μεταξύ τους, προσέτρεξε -ως όφειλε- να δει τι ακριβώς συμβαίνει και να αποκαταστήσει την τάξη. Στην προσπάθειά του αυτή ο συνάδελφός μας, αφού πρώτα γρονθοκοπήθηκε από τους κρατουμένους, μαχαιρώθηκε τρεις φορές πισώπλατα και κατόπιν οδηγήθηκε στον νοσοκομείο.

Εχουμε επανειλημμένως προειδοποιήσει και ενημερώσει ότι η κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές έχει εξοκείλει. Η βία και η εγκληματική δράση δεν σταματούν στην είσοδο της φυλακής, αλλά αντιθέτως συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και εντός των τειχών. Καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα φονταμενταλισμού αντιμαχόμενων θρησκευτικών και πολιτισμικών ομάδων, μιας άλλης και διαφορετικής κουλτούρας, που θεωρεί τη ζωή και την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια ως συγκρίσιμο μέγεθος, ή ακόμα να αντιμετωπίσουμε άλλες διαφορές λόγω της συνέχειας της παρεμβατικής τους δράσης και μέσα στη φυλακή.

Παρά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας -αν αφορούσαν άλλους, ενδεχομένως, κρατουμένους, με πηχυαίους τίτλους και με διαρκείς επαναλήψεις από τον ηλεκτρονικό Τύπο κάποιοι θα ζητούσαν να ληφθούν μέτρα και θα μιλούσαν για κατάντια- δεν έχει γίνει καμία αναφορά. Ποιοι είναι αυτοί και με ποιο θράσος μπορούν να καταγγέλλουν ανάλογα με τη βία; Γιατί σιώπησαν και εξακολουθούν να σιωπούν όλοι, δημοσιογράφοι, κανάλια, εφημερίδες, εγκληματολόγοι;»

Για τους γνωρίζοντες, ο Κορυδαλλός, όπως και οι υπόλοιπες φυλακές της χώρας, είναι έτοιμος να εκραγεί. Παρά τη φαινομενική ψυχραιμία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η αποτραπείσα «στο τσακ» εξέγερση στον Κορυδαλλό επιτεύχθηκε με «συναγερμό» των υπαλλήλων και την «επιστράτευση» έμπειρου αρχιφύλακα γειτονικού καταστήματος, που ετέθη επικεφαλής. Οι θαρραλέοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι «έπεσαν στη φωτιά», συνεπλάκησαν εκ του συστάδην με τους στασιαστές και τελικά τους απομόνωσαν, προτού «πάρει φωτιά» ολόκληρο το συγκρότημα. Οι «ταλιμπανέζοι» ήταν οπλισμένοι με σίδερα και «κοπίδια» που είχαν κατασκευάσει χρησιμοποιώντας «υλικό» από τα κρεβάτια τους. Μέχρι δε να τους απομονώσουν, κατόρθωσαν να καταστρέψουν ολοσχερώς τη μονάδα του ΚΕΘΕΑ των φυλακών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ελληνες κρατούμενοι, που αποτελούν μειοψηφία, παρέμειναν ψύχραιμοι, δεδομένου ότι περιμένουν με αγωνία τις αλλαγές στον σωφρονιστικό κώδικα, ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές και να γίνουν κάπως πιο ανθρώπινες οι συνθήκες κράτησής τους.

Τα μηνύματα που έχουν λάβει οι υπεύθυνοι του υπ. Δικαιοσύνης είναι τραγικά. Υπερπληθυσμός, φρενήρης ρυθμός προφυλακίσεων «για ψύλλου πήδημα», ασφυκτικές συνθήκες κράτησης, στοιβαγμένοι κρατούμενοι σε κελιά και θαλάμους που δεν επαρκούν, μερικοί εκ των οποίων κοιμούνται στο πάτωμα, αλλά και… υπερπλήρη κρατητήρια στα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Μεταγωγών! Παράλληλα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι οικονομικές δυνατότητες των φυλακών να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης, σίτισης και περίθαλψης των κρατουμένων. «Το 1994 η δαπάνη των τροφείων ανά κρατούμενο ήταν 1.800 δραχμές και σήμερα, το 2012, προβλέπεται δαπάνη μόλις δύο ευρώ!» δήλωσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης.

Η πλειονότητα των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι αλλοδαποί. Στους περίπου 13.000 κρατουμένους, οι 7.500 είναι αλλοδαποί, εκ των οποίων οι περίπου 3.000 είναι Αλβανοί! «Είναι βέβαιο ότι στις περισσότερες φυλακές οι πυρήνες των αλλοδαπών ”έχουν” τις πιο πολλές πτέρυγες, τις οποίες ελέγχουν απόλυτα» δηλώνει στέλεχος των σωφρονιστικών υπαλλήλων σε φυλακή της Βόρειας Ελλάδας. «Ενώ οι Ελληνες πλέον με τα χίλια ζόρια εξασφαλίζουν μια τηλεόραση, οι αλλοδαποί έχουν όλα τα… κομφόρ, τα οποία, φυσικά, δικαιούται να έχει κάποιος κρατούμενος, εφόσον μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά» καταλήγει.«Ο,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα. Κρατάμε τις φυλακές με τα δόντια» τονίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Αν κάνουν μαζικό «ντου», μόνο τα πολυβόλα θα μπορέσουν να τους σταματήσουν

Οι πληροφορίες απ’ όλες τις φυλακές της χώρας αναφέρουν ότι σε περίπτωση που δεν «περάσουν» από τη Βουλή τα μέτρα για την αποσυμφόρηση και συνεχιστεί η αγεληδόν κράτηση σε κελιά-τρύπες, η έκρηξη στις φυλακές τον φετινό χειμώνα είναι αναπόφευκτη. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι στον Κορυδαλλό κρατούνται χιλιάδες άνθρωποι, που αν αποφασίσουν να κάνουν «ντου» όλοι μαζί, είναι βέβαιο ότι θα τους σταματήσουν μόνο με πολυβόλα! «Καλό θα είναι να εξετάσουν πλέον σοβαρά τη δυνατότητα της απέλασης όσων ξένων καταδικάζονται. Κοστίζουν τεράστια ποσά σε ένα κράτος που δεν έχει να θρέψει τους δικούς του πολίτες. Με αυτή και μόνο την αιτιολογία, κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί διεθνείς συμβάσεις».

Αξίζει να σημειωθεί -ενδεικτικό της αδιαφορίας που έχει επιδειχθεί από τις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες- ότι σήμερα στις φυλακές Κορίνθου υπηρετούν μόλις οκτώ σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ στην εξωτερική φρουρά της φυλακής απασχολούνται 22 φρουροί! Στις φυλακές Τρίπολης οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι μόλις 13, ενώ στην ίδια φυλακή υπηρετούν 50 (!) εξωτερικοί φρουροί. Η άνιση αυτή κατανομή δυνάμεων, με δεδομένο ότι υπάρχουν κενά στις οργανικές θέσεις που φτάνουν το 60%, οδηγεί -όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης- στη λύση της συγχώνευσης των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών, ώστε να στελεχωθούν κάπως καλύτερα οι φυλακές. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκφραστεί η άποψη να ανατεθεί -όπως παλαιότερα- η εξωτερική φρουρά στην Αστυνομία, κάτι που δεν ακούγεται τόσο ευχάριστα στον χώρο των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αφού μπορεί να υποκρύπτει απομακρύνσεις υπαλλήλων από την εξωτερική φρουρά.

Η εκρηκτική κατάσταση στις φυλακές έχει κινητοποιήσει το υπ. Δικαιοσύνης, που έχει ήδη συστήσει ειδική επιτροπή για την αναπροσαρμογή του Ποινικού Κώδικα. Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπονται για την αποσυμφόρηση των φυλακών, είναι το περίφημο «βραχιολάκι» για τους προφυλακισμένους, εκτός απ’ όσους έχουν διαπράξει ένοπλη ληστεία ή έχουν αφαιρέσει ζωές, η μείωση των ποινών για τους χρήστες ναρκωτικών, η αποφυλάκιση σημαντικού αριθμού κρατουμένων που έχουν εκτίσει ένα συγκεκριμένο όριο της ποινής τους (δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πόσο ακριβώς), καθώς και η έκτιση «κοινωνικής υποχρέωσης» αντί ποινής μέχρι τρία χρόνια (μπορεί και μέχρι πέντε), δηλαδή η -χωρίς αμοιβή φυσικά- παροχή υπηρεσιών σε δήμους ή άλλους δημόσιους οργανισμούς. Οπως εξάλλου έχει δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, πρόκειται να αλλάξει και ο νόμος «περί καταχραστών» του 1950, που είχε ψηφιστεί για να δικάζονται οι μαυραγορίτες της Κατοχής! Ο νόμος αυτός, όπως υποστηρίζουν ανώτατοι νομικοί κύκλοι, εμποδίζει πρόσωπα που κατηγορούνται για σοβαρά οικονομικά αδικήματα να συνεργαστούν με τις Αρχές, εξασφαλίζοντας ειδική μεταχείριση (μέχρι και αθώωση με παροχή προστασίας, όπως στις ΗΠΑ) για τον εαυτό τους.

Θανάσης Δημητρίου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ