Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Οι «ακάλυπτοι» της Marfin! Ούτε φράγκο δεν πλήρωσε η… Φράγκου

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, 14 στελεχών της τράπεζας Marfin και της εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου (φωτό) αποφάσισε χθες η Εισαγγελία Διαφθοράς της Αθήνας. Σε βάρος του κ. Βγενόπουλου και των 14 στελεχών της Marfin απαγγέλθηκε η κατηγορία της απιστίας, ενώ σε βάρος της εφοπλίστριας οι κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε απιστία καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η υπόθεση αφορά δάνειο περίπου 200.000.000 ευρώ (αρχικά, το 2006 ήταν 75.000.000 ευρώ, αλλά με τις αναχρηματοδοτήσεις έφτασε τα 200.000.000 ευρώ), το οποίο φέρεται ότι χορηγήθηκε χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ δεν έχει αποπληρωθεί.

Η επίμαχη δανειοδότηση φέρεται ότι χορηγήθηκε για να αγοραστούν από την επενδυτική εταιρία μετοχές του ομίλου MIG και ΜRB, του ομίλου δηλαδή όπου άνηκε η τράπεζα, η οποία χορηγούσε το δάνειο.

Οπως έχει γίνει γνωστό, στο παρελθόν υπήρξε σειρά αποφάσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπου αναφέρονταν σαφώς περιπτώσεις χειραγώγησης των μετοχών του ομίλου. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι τόσο η Επενδυτική Τράπεζα όσο και η Marfin Λαϊκή δάνειζαν εταιρία συμφερόντων Βγενόπουλου, Ζολώτα, Φράγκου και άλλων με απώτερο σκοπό τα δανειζόμενα κεφάλαια να χρησιμοποιούνται για να χειραγωγείται η μετοχή της MIG.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επίμαχη περίοδο που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε τις αντίστοιχες περιπτώσεις χειραγώγησης, επικεφαλής ήταν ο κ. Μποτόπουλος, ο οποίος ανήκε στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου. Να θυμίσουμε ότι μεταξύ των δανειοληπτών της τράπεζας βρίσκονται μέλη της οικογένειας του Ευ. Βενιζέλου.

Η δικογραφία

Μετά την περιπετειώδη αρχική ενασχόληση της κυρίας Τσατάνη και την ατυχή, εν τέλει, προσπάθειά της να τη θέσει στο αρχείο, την υπόθεση ανέσυρε και επαναξιολόγησε στο σύνολό της, σύμφωνα με πληροφορίες, για περισσότερο από έναν μήνα η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Στη συνέχεια η δικογραφία πέρασε στα χέρια των αρμόδιων εισαγγελέων Διαφθοράς, της κυρίας Ράικου και των κυρίων Δραγάτση και Ελευθεριάνου, και το αποτέλεσμα ήταν η χθεσινή άσκηση ποινικών διώξεων.

«Η υπόθεση είχε τεθεί, όπως είναι γνωστό, στο αρχείο έπειτα από πολύχρονη προκαταρκτική εξέταση με πλήρως αιτιολογημένη διάταξη της αρμόδιας εισαγγελέως. Γι’ αυτό η άσκηση ποινικής δίωξης προϋπέθετε, σύμφωνα με τον νόμο, την ύπαρξη νέων σοβαρών αποδεικτικών στοιχείων, αλλά και την προηγούμενη ακρόασή μου από τους εισαγγελείς που ασχολήθηκαν εκ νέου με την υπόθεση. Ούτε νέα στοιχεία υπήρξαν όμως, εξ όσων γνωρίζω, ούτε κλήθηκα ποτέ για να ασκήσω το θεμελιώδες δικαίωμά μου να ακουστώ και να υποδείξω τα μέσα της υπεράσπισής μου» ανέφερε χθες σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Βγενόπουλος.

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βγενόπουλος έχει κληθεί δύο φορές να δώσει εξηγήσεις. Η πρώτη, από τους εισαγγελείς Διαφθοράς στην πρώτη περίοδο εξέτασης της δικογραφίας, και η δεύτερη, όταν η επίμαχη δικογραφία πέρασε στα χέρια της κυρίας Τσατάνη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ