Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Οι αντιδράσεις για το δυσνόητο ερώτημα!

Και κατηγορίες επειδή το Οχι είναι πρώτη επιλογή στο ψηφοδέλτιο! Στην κάλπη για πρώτη φορά 108.371 δεκαοχτάρηδες

Αντιδράσεις προκαλεί η προχειρότητα της κυβέρνησης στο θέμα του ψηφοδελτίου του δημοψηφίσματος. Κι αυτό γιατί, αφενός, μεν το ερώτημα που περιλαμβάνει είναι γενικόλογο και ακατανόητο, αφετέρου, η επιλογή του «Οχι» προηγείται, αφού είναι πάνω από αυτή του «Ναι» (και όχι στο ίδιο ύψος όπως θα ήταν το σωστό).
Κυρίως αντιδράσεις υπάρχουν επειδή η κυβέρνηση δεν επέλεξε το λογικό και επιβεβλημένο από νομικής και πολιτικής άποψης να υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια, ένα με το «Ναι» και ένα με το «Οχι», συν ένα λευκό. Αντιθέτως, υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, με διατύπωση του ερωτήματος και πρώτο το «Οχι», κάτι που προκαλεί αντιδράσεις.

Απαράδεκτο και «ξεδιάντροπη επιχείρηση υφαρπαγής ψήφου» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης το γεγονός με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στο twitter, ενώ ανάλογα τοποθετήθηκαν και πολλοί άλλοι.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους οι ετεροδημότες που έχουν υποβάλει σχετική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έως την 30ή Απριλίου 2015, καθώς το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί µε βάση τους εκλογικούς καταλόγους της β΄ αναθεώρησης 2015, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί έως εκείνη την ημερομηνία.

Εκλογικό σώμα

Παράλληλα, για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες, εκ των οποίων 55.206 άνδρες και 53.165 γυναίκες (που δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές).

Ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029, εκ των οποίων 4.772.029 άνδρες και 5.082.965 γυναίκες. Αρα, δεδομένου ότι με βάση τον νόμο 4023/2011 το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό αν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, τότε την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον 3.942.012 ψηφοφόροι.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερώσει ότι για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας προβλέπεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν οριστεί για τις εθνικές εκλογές της 25/1/2015 και με συντετμημένες προθεσμίες.

Οι πολίτες αναβάλλουν την κατάθεση δηλώσεων φόρου E1

Οι πολίτες αναβάλλουν μέχρι… νεωτέρας την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και πολλές άλλες υποχρεώσεις προς την Εφορία! Αρκετοί φορολογούμενοι μάλιστα, που διευθετούν τις υποχρεώσεις τους μέσω λογιστών, έδωσαν οδηγίες για στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο των πολιτικών εξελίξεων!
Οπως εξηγεί ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής, «στο φοροτεχνικό γραφείο μας έχουν ακυρωθεί όλα τα ραντεβού για τη σύνταξη και την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Οσες δηλώσεις ήταν έτοιμες προς υποβολή και ειδικά των νομικών προσώπων λάβαμε εντολή να μην αποσταλούν μέχρι νεωτέρας. Το μόνο καλό είναι ότι λόγω της ακινησίας το TAXIS για πρώτη φορά δουλεύει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες».

Οσον αφορά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις των φορολογουμένων ο κ. Παντελής εξηγεί ότι οι λογιστές λαμβάνουν την ίδια εντολή αναμονής από τους πελάτες για όλες τις πληρωμές τους στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η επιβολή της υποχρεωτικής τραπεζικής αργίας δημιουργεί φόβους σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την εκπλήρωση των παρακάτω φορολογικών υποχρεώσεων:
την πληρωμή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία (Α.Ε.) για τη φορολογική περίοδο του Ιουνίου. Η υποβολή της σχετικής δήλωσης και της πληρωμής του ΦΠΑ λήγει σήμερα.

Σήμερα λήγει και η προθεσμία για την πληρωμή μηνιαίας δόσης από τους φορολογουμένους που έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων ή σε παλαιότερες ρυθμίσεις.
Λήγει και η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης για την επικύρωση ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων σε όσους έκαναν αίτηση την περασμένη εβδομάδα.

Στ. Κράλογλου

S&P:50% πιθανότητες για Grexit

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από CCC σε CCC-, προχώρησε χθες το βράδυ ο οίκος Standard & Poor’s, χαρακτηρίζοντας αρνητικές τις προοπτικές (outlook) της ελληνικής οικονομίας και ανεβάζοντας στο 50% τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Παράλληλα, προβλέπει ύφεση 3% φέτος και προειδοποιεί ότι μπορεί να υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας τους ερχόμενους έξι μήνες.

Κοτζιάς: Η πρόταση της Ελλάδας είναι (ακόμα) στο τραπέζι

«Το δημοψήφισμα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και η πρόταση που έκανε η Ελλάδα στο Eurogroup είναι πάνω στο τραπέζι» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. έπειτα από συνάντηση μαζί τους. Με μπαράζ επαφών και τηλεφωνημάτων με ομολόγους του και επικεφαλής διπλωματικών αποστολών, ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε χθες εταίρους και συμμάχους για την ελληνική στάση και τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας. Η ημέρα ξεκίνησε με συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη Ντ. Πιρς και τελείωσε με τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Γ. Κασσουλίδη και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσαβούσογλου μετέφερε την αλληλεγγύη του τουρκικού λαού, της τουρκικής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας στις προσπάθειες της Ελλάδας για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, την ώρα που ο τουρκικός στόλος κάνει ασκήσεις αντοχής της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Ενδιάμεσα, ο κ. Κοτζιάς είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ΥΠΕΞ Γερμανίας και Ρωσίας Στάινμαγιερ και Λαβρόφ. Είχε επίσης συναντήσεις με τους πρέσβεις Νορβηγίας και Ελβετίας. Ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε αναλυτικά για ποιον λόγο πήρε η ελληνική κυβέρνηση τα μέτρα και για ποιον λόγο υιοθέτησε το δημοψήφισμα. Επεσήμανε ότι συχνά σε πολλές χώρες γίνονται δημοψηφίσματα, όπως στην Ιρλανδία, «όπου είχαν ήδη εγκρίνει τη συνθήκη 20 κράτη-μέλη και η Ιρλανδία το αρνήθηκε αναγκάζοντας την Ε.Ε. να ξαναρχίσει τη διαπραγμάτευση».

Ν. Σταυρουλάκης

«Δεν σταματά η Κοινωφελής Εργασία»!

Σε διάψευση των φημών που διακινήθηκαν χθες το πρωί μέσω SMS και οι οποίες ήθελαν να ακυρώνεται το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα, προέβη η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου. Τονίστηκε ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν ως στόχο «τον εκβιασμό και τον εκφοβισμό των άνεργων πολιτών, προκειμένου να μην εκφράσουν ελεύθερα τη βούλησή τους στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου». Η κυρία Αντωνοπούλου δήλωσε: «Το δημοψήφισμα δεν διεξάγεται για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αν θα παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη, αλλά για το αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τα δυσβάσταχτα μέτρα που προτείνουν οι θεσμοί».
Σε κάθε περίπτωση, απομένει η ανακοίνωση των οριστικών πινάκων για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που αφορά τις πρώτες 32.433 θέσεις για πεντάμηνη απασχόληση σε δήμους και περιφέρειες όλης της χώρας. Επίσης, ακολουθεί η προκήρυξη του δεύτερου σκέλους του προγράμματος, που για 20.833 θέσεις στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΟΑΕΔ: Πως θα πληρωθούν τα επιδόματα

Καθησυχαστική εμφανίστηκε χθες με δηλώσεις της η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, διαψεύδοντας πληροφορίες για προβλήματα στις πληρωμές επιδομάτων και παροχών του οργανισμού, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται κανονικά. Το πρόβλημα βέβαια παραμένει, καθώς οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να εισπράξουν τα επιδόματα λόγω του ορίου των 60 ευρώ που έχει τεθεί στο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΟΑΕΔ, οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων του οργανισμού θα γίνονται κανονικά. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, θα πιστωθούν:

  • Από την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2015 οι λογαριασμοί των δικαιούχων της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας.
  • Από την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015 τα επιδόματα αφερεγγυότητας, επιδόματα ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τα φοιτητικά βοηθήματα, οι πληρωμές των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) και τα ειδικά βοηθήματα βιομηχανίας ζάχαρης.
  • Από την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015 τα επιδόματα και οι παροχές ανεργίας, τα επιδόματα επίσχεσης, τα βοηθήματα αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, οι σπουδαστικές άδειες και τα συμπληρωματικά επιδόματα μητρότητας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, που αφορούν τον Μάιο του 2015, οι επιδοτούμενοι άνεργοι του οργανισμού ανέρχονται σε 83.685 άτομα, καταγράφοντας μείωση κατά 20,21% μέσα σε έναν μήνα, αφού τον Απρίλιο είχαν ανέλθει στα 104.888 άτομα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 8,9% του συνόλου, αφού οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ανήλθαν την ίδια περίοδο σε 935.934 άτομα.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ