Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Οι απαλλαγές στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων

Oι «τακτοποιημένοι» χώροι ενός ακινήτου, μαζί με το υπόλοιπο μέρος της κατοικίας, απαλλάσσονται από τους φόρους μεταβίβασης ακινήτου, κληρονομιών και γονικών παροχών, εφόσον η μεταβίβαση ακινήτου αφορά απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Αυτό διευκρινίζει με εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας μάλιστα ότι σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί τέτοιοι φόροι τα χρήματα αυτά ύστερα από αίτηση του υπόχρεου μπορούν να επιστραφούν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα», εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, οι χώροι κύριας χρήσης κατοικίας, που «τακτοποιήθηκαν» με τον τελευταίο νόμο για την «αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης» (ν. 4178/2013), απαλλάσσονται από τον φόρο μεταβίβασης, τους φόρους κληρονομιών ή γονικών παροχών, εφόσον τα κτίσματα στα οποία ανήκουν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη κατοικία από τους αγοραστές, τους κληρονόμους ή τους δωρεοδόχους και εφόσον έχει περαιωθεί η διαδικασία καταβολής του ειδικού προστίμου ή έχει καταβληθεί το 30% του συνολικού προστίμου ή του σχετικού παραβόλου.

Για την πιστοποίηση της χρήσης του χώρου, προκειμένου να χορηγηθεί η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η τεχνική έκθεση του μηχανικού, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της βεβαίωσης περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής στη ρύθμιση και στην οποία περιγράφεται με σαφήνεια ο δηλούμενος χώρος με τη χρήση που έχει.

Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις όπως εσωτερικοί χώροι και σοφίτες, κατά τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50%, επί του αντίστοιχου εντύπου χώρου χρήσης κατοικίας (έντυπα 1, Κ1 και Κ2 κατά περίπτωση).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν στην ίδια εγκύκλιο ότι ο φόρος μεταβίβασης κληρονομιών ή γονικών παροχών, ο οποίος καταβλήθηκε για την αξία ρυθμισθέντων χώρων κατά την υποβολή δηλώσεων, που υπήχθησαν στις διατάξεις της απαλλαγής πρώτης κατοικίας, μπορεί να επιστραφεί ως αχρεώστητα καταβληθείς εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής, ύστερα από σχετική αίτηση του υπόχρεου.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ