Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Οι απίστευτοι διάλογοι, που έδειξαν το επίπεδο της Βουλής

Υβρεις, προσβολές, ειρωνείες, παλικαρισμοί, καταστροφές και χαρακτηρισμοί όπως «γελοίε», «χοντρέ», «φασίστα», «χαφιέδες» και άλλα πολλά…όμορφα συνέθεσαν το σκηνικό κατά τη χθεσινή κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Προανακριτική Επιτροπή. Ηταν ένα πραγματικό μακελειό, το οποίο -συμβάλλοντας στην απώλεια του τελευταίου ψήγματος αξιοπρέπειας που είχε η Επιτροπή με ευθύνη ορισμένων εκ των μελών της- κατέδειξε, δυστυχώς, και το επίπεδο της σημερινής Βουλής.

Τα αίματα στην επιτροπή άναψαν με το «καλημέρα» και οδήγησαν στην αποχώρηση του Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής. Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης διαβλέποντας ότι η επιτροπή έχει αρχίσει τη συνεδρίαση σε υψηλούς τόνους διέκοψε στο πρώτο πεντάλεπτο τη συνεδρίαση, έπειτα από ένα επεισόδιο μεταξύ των κ. Γεωργιάδη και Κασιδιάρη, για να ηρεμήσουν όλοι. «Διακρίνω ένταση λόγω αυξημένης τεστοστερόνης» είπε ο κ. Βενιζέλος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. «Πιστεύετε ότι είναι ορμονικό;» ρώτησε κάποιος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε «είναι θέμα ενδοκρινολογικό. Και σε κάθε περίπτωση η ιατρική δεν έχει απαντήσει αν η ψυχιατρική προηγείται της ενδοκρινολογίας ή το αντίθετο», φωτογραφίζοντας έτσι συγκεκριμένα μέλη της επιτροπής.

Λίγο αργότερα, με την επανέναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Κασιδιάρης θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει στο σχόλιο Βενιζέλου περί τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα να γίνει «πανικός».

Ο διάλογος είναι ενδεικτικός:

ΗΛ. ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Οσον αφορά τα περί τεστοστερόνης, κύριε μάρτυς, τα είδαμε όταν βγαίνετε στο βήμα της Βουλής και λέτε “άντε καλέ”, με ένα ύφος που δείχνει ασφαλώς ότι σας λείπει αυτή η συγκεκριμένη ορμόνη. Αυτό δείχνει, κύριε πρόεδρε. Αφήστε, λοιπόν, το φθηνό χιούμορ σε μένα. Το φθηνό χιούμορ σε μένα ποτέ! Δεν περνάει.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είστε γνωστός. Ευφήμως.

ΗΛ. ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Είμαι γνωστός, αλλά όχι ως απατεώνας και εμπλεκόμενος σε σκάνδαλα. Είμαι γνωστός, αλλά με καθαρό μέτωπο, κύριε πρόεδρε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό το φαινόμενο της κοινοβουλευτικής αλητείας να το αποσύρετε από μπροστά μου.

ΗΛ. ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Κατεβάστε το χέρι! Δεν σου επιτρέπω να μου κουνάς το χέρι!

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αντε από εδώ!

ΗΛ. ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Αντε; Αντε, βρε χοντρέ, τελείωνε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Φασίστα! Εξευτελίζεις το Κοινοβούλιο.

ΗΛ. ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ετσι να μιλάς στους χαφιέδες μέσα στο ΠΑΣΟΚ, γελοίε! Χοντρέ! Να μιλάς έτσι μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όχι σε εμένα!

Επειτα από αυτόν τον διάλογο ο Χ. Μαρκογιαννάκης απαγόρευσε στον Ηλία Κασιδιάρη να υποβάλει άλλη ερώτηση, γεγονός που εξόργισε τον κ. Κασιδιάρη, ο οποίος σύμφωνα με άλλα μέλη της επιτροπής χτύπησε το έδρανο, με αποτέλεσμα να σπάσουν κάποια ποτήρια, ενώ έσπασε και ένα μικρόφωνο. «Τι κάνεις εκεί, παιδί μου; Είσαι τρελός;» φώναξε ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Ηλίας Κασιδιάρης απάντησε ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να θίξει την υπόληψή του. Αποχώρησε μάλιστα μόνος του καταγγέλλοντας τα μέλη της επιτροπής ότι είναι κλέφτες και τον πρόεδρο της επιτροπής ότι προστάτευσε τον μάρτυρα!

Λίγο αργότερα μάλιστα ο κ. Κασιδιάρης δήλωσε: «Δέχτηκα ανοίκεια επίθεση από ένα πολιτικό ανδρείκελο που παριστάνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει όμως να ξέρει ότι υπάρχουν άνθρωποι με αξιοπρέπεια, οι οποίοι αντιδρούν όταν τους προσβάλλουν. Αυτή η Προανακριτική έχει τάσεις συγκάλυψης. Είναι μια παρωδία, ένα φιάσκο και μια γελοία διαδικασία». Σχολιάζοντας πάντως τη στάση του κ. Κασιδιάρη ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι οι πράξεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής ήταν φασισμός στην πράξη.

Τόσο ο κ. Βενιζέλος πάντως όσο και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με προεξάρχοντα τον κ. Βαρβιτσιώτη, καταδίκασαν την απαθή στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Οταν μάλιστα η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναρωτήθηκε γιατί της απευθύνεται με χειρονομίες ο κ. Βενιζέλος -της φώναξε ότι αυτή είναι η δημοκρατία σας-, ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε: «Αφού χαϊδεύουν τη Χρυσή Αυγή. Απαθείς κάθονται τόση ώρα».

Λίγο αργότερα πάντως και αφού τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασαν όσα έπραξε ο κ. Κασιδιάρης, ενώ ο κ. Γεωργιάδης φώναξε: «Δεν θα φοβόμαστε τους Χρυσαυγίτες επειδή χτυπάνε τα τραπέζια».

Γιώργος Λυκουρέντζος


Γλιτώνει τώρα (πιθανότατα) το μαρτύριο ο Παπανδρέου

Σανίδα σωτηρίας βρήκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οσα συνέβησαν χθες στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Λαγκάρντ έδωσαν την ευκαιρία που αναζητούσε ο κ. Παπανδρέου για να αποφύγει το «σκαμνί» ως μάρτυρας στη Βουλή. Ο ταξιδευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις πληροφορήθηκε τους απίστευτους διαλόγους και όσα διαδραματίστηκαν έστειλε… μήνυμα να ξεχάσουν την παρουσία του την ερχόμενη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο. Μάλιστα, όπως έλεγαν στενοί του συνεργάτες, δεν πρόκειται να αφήσουν τον πρώην πρωθυπουργό να «τσαλακωθεί» και να «διασυρθεί» από τον Κασιδιάρη και την Κωνσταντοπούλου. Ετσι ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι εκτός απροόπτου γλιτώνει την βάσανον της διαδικασίας με πρόσχημα τη χθεσινή εικόνα και όλα δείχνουν ότι θα αρκεστεί στην υποβολή υπομνήματος, το οποίο μπορεί να μην καταθέσει καν αυτοπροσώπως.

Ανενόχλητος

Κάτι τέτοιο, έλεγαν κύκλοι που πρόσκεινται στο προεδρείο της επιτροπής, θα γίνει αποδεκτό και έτσι ο κ. Παπανδρέου θα συνεχίσει ανενόχλητος τις διακοπές του, τις διαλέξεις του και ό,τι τον ευχαριστεί, αντί να αποκαλυφθεί ποιος ήταν ο ρόλος του στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» και εάν ήξερε κάτι για την υπόθεση.

Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει τέλος στην ιστορία της ακόμη και «βίαιης προσαγωγής» που είχε αποφασισθεί σε περίπτωση που ο πρώην πρωθυπουργός δεν προσερχόταν. Η κατάθεση του κ. Παπανδρέου είχε κριθεί απαραίτητη μετά την αποκάλυψη των e-mail των συνομιλιών Διώτη – Μπίκα, στα οποία φαινόταν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ενημερωνόταν για τις εξελίξεις στο θέμα της λίστας μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ