Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

«Οι Αραβες δίνουν (ακόμη και) πάνω από 10.000 ευρώ για τους Ελληνες γιατρούς»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Αμείωτο είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων γιατρών που αναζητούν τη γη της (επαγγελματικής) επαγγελίας στις συνεχώς αναπτυσσόμενες χώρες του Κόλπου, με τα νοσοκομεία της Σαουδικής Αραβίας αλλά και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (όπως είχε δημοσιεύσει η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 4 Μαΐου) να προσελκύουν σήμερα όλο και περισσότερους επαγγελματίες του χώρου της υγείας από τη χώρα μας.

Ενδεικτικό είναι ότι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εγκατασταθεί το τελευταίο διάστημα περισσότεροι από 25 γιατροί διάφορων ειδικοτήτων ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σήμερα δεκάδες συνάδελφοί τους ετοιμάζονται να τους ακολουθήσουν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα πετροδόλαρα και οι εξωπραγματικές για την εποχή της κρίσης παροχές που προσφέρονται στους εργαζομένους αποτελούν τους δύο βασικούς λόγους προσέλκυσης Ελλήνων γιατρών, οι οποίοι… ξαναγράφουν τα βιογραφικά τους, «ξεσκονίζουν» τα αγγλικά τους και ξεκινούν για ένα «ταξίδι» που -βάσει συμβολαίου- διαρκεί συνήθως τουλάχιστον έναν χρόνο. Στην κορυφή της λίστας με τις πιο περιζήτητες ειδικότητες βρίσκονται σήμερα, σύμφωνα με τον συνεργαζόμενο με την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας για την έκδοση καρτών βίζας και αδειών εργασίας και παραμονής Δημήτριο Ρουσάλη, οι γυναίκες μαιευτήρες-γυναικολόγοι καθώς και γυναίκες δερματολόγοι, λόγω των αυστηρών κανόνων του Ισλάμ.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το ενδιαφέρον των Αράβων για τους Ελληνες γιατρούς αναζωπυρώθηκε, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, μετά την επιτυχή διαχείριση του κρούσματος με Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS) από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Επρόκειτο για τον Ελληνα ασθενή από το Κατάρ, που ήρθε στη χώρα μας πριν από σχεδόν δύο μήνες. Εκτός όμως από το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως εκτιμά και ο κ. Ρουσάλης, η μακρά συνεργασία με Ελληνες, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα, έχει δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο.

«Βλέποντας την επιτυχή συνεργασία με τους Ελληνες μηχανικούς, αλλά και γιατρούς που ήδη έχουν εγκατασταθεί στη χώρα, οι σαουδαραβικές Αρχές δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι επιδιώκουν τη συνεργασία με έμπειρους και καταρτισμένους επαγγελματίες από τη χώρα μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από την οποία “αλιεύονται” εργαζόμενοι. Ομως, η αυξημένη ζήτηση στις λεγόμενες περιζήτητες ιατρικές ειδικότητες σε συνδυασμό με την κρίση έχουν δημιουργήσει μια ιδανική συγκυρία για τη μετανάστευση Ελλήνων που αναζητούν εργασιακή διέξοδο στο εξωτερικό».

Ο ίδιος προσθέτει: «Ανάλογα με την εργασιακή εμπειρία, την ειδικότητα, αλλά και το βιογραφικό του εκάστοτε ενδιαφερόμενου γιατρού, οι απολαβές ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ μηνιαίως και μπορεί να υπερβαίνουν και τα 10.000 ευρώ». Πάντως, παρά το… χρυσάφι που στρώνουν οι Σαουδάραβες στα πόδια των Ελλήνων γιατρών, αρκετοί είναι και αυτοί που διστάζουν να προχωρήσουν τελικά σε μια τόσο ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής τους. «Υπήρξαν και περιπτώσεις γιατρών που έφτασαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε από το να εργαστούν σε κάποιο από τα ιδιωτικά ή δημόσια νοσοκομεία της Σαουδικής Αραβίας και τελικά δίστασαν, κυρίως για προσωπικούς λόγους» συμπληρώνει ο κ. Ρουσάλης.

Το αμφίδρομο ενδιαφέρον για την πρόσληψη Ελλήνων γιατρών στην αχανή χώρα της Μέσης Ανατολής επιβεβαιώνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Τζέντα Πολυχρόνης Πολυχρονίου, επισημαίνοντας όμως παράλληλα τον δισταγμό πολλών επίδοξων… μεταναστών. «Τον τελευταίο καιρό όντως γίνονται κινήσεις για την προσέλκυση εργαζομένων από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, όμως παρά τις όλο και βελτιούμενες διμερείς σχέσεις σε οικονομικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό επίπεδο, η απόφαση για εγκατάσταση σε μια χώρα με τόσο διαφορετικό τρόπο ζωής από τον δικό μας παραμένει δύσκολη. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν βλέπουμε πολλές γυναίκες να εγκαθίστανται στη χώρα. Σήμερα στην Τζέντα βρίσκονται περίπου 500 Ελληνες, στην πλειονότητά τους άνδρες και εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα» καταλήγει ο κ. Πολυχρονίου.

«Εστειλα βιογραφικό, έδωσα συνέντευξη μέσω Skype και μετά με κάλεσαν»

Μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία», ένας 42χρονος Ελληνας γιατρός εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν στη μεγάλη απόφαση για εγκατάσταση στην πόλη Νταμάμ της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και για όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Ο ίδιος διατηρεί την ανωνυμία του και δεν αποκαλύπτει την ειδικότητά του, καθώς έως και σήμερα εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας. «Η ιδέα για εργασία στο εξωτερικό προϋπήρχε σχεδόν από την ολοκλήρωση της ειδικότητας. Νέα Ζηλανδία, Βρετανία, σκανδιναβικές χώρες και χώρες του Κόλπου ήταν ανάμεσα στις “υποψήφιες”, ωστόσο η γνώμη ενός συναδέλφου που ήδη βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου. Στα “συν” για την επιλογή αυτή μέτρησαν αναμφισβήτητα οι υψηλές απολαβές, που μπορεί να είναι έως και υπερδιπλάσιες από αυτές στην Ελλάδα, το καλό εργασιακό κλίμα που, όπως με διαβεβαίωσε, επικρατεί, το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται, αλλά και η συνεχής εκπαίδευση στο αντικείμενό μας, διαδικασία που στην ιατρική δεν σταματάει ποτέ».

Οσον αφορά τη διαδικασία πρόσληψης, όπως λέει ο 42χρονος είναι χρονοβόρα λόγω της γραφειοκρατίας, αφού μετά τις πρώτες επαφές απαιτούνται η επικύρωση των τίτλων σπουδών αλλά και η έκδοση της απαραίτητης κάρτας εργασίας (βίζα): «Μετά την πρώτη επαφή με τους υπευθύνους του νοσοκομείου μού ζητήθηκε η αποστολή πλήρως ενημερωμένου βιογραφικού σημειώματος, ενώ ακολούθησε συνέντευξη μέσω Skype και, τέλος, ζωντανή συνέντευξη σε τρίτη χώρα. Ολη αυτή η διαδικασία διήρκεσε περίπου ένα πεντάμηνο και πλέον προετοιμάζομαι για την εγκατάστασή μου στη χώρα, τον Αύγουστο, όπως προβλέπεται και στο συμβόλαιο».

Και ιατρικός τουρισμός

Παράλληλα με το ενδιαφέρον προσέλκυσης Ελλήνων εργαζομένων στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο των επενδύσεων επιχειρηματιών (κυρίως στον τομέα του τουρισμού) της πετρελαιοπαραγωγού χώρας σε περιοχές-φιλέτα της Ελλάδας, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Τζέντα Πολυχρόνης Πολυχρονίου τονίζει ότι ο ιατρικός-θεραπευτικός τουρισμός αποτελεί μια νέα μορφή επένδυσης που κερδίζει έδαφος: «Αυτό που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι έχει ήδη εκφραστεί μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία στη χώρα μας ξενοδοχείων-νοσοκομείων, στα οποία οι φιλοξενούμενοι θα συνδυάζουν τις διακοπές τους με την απαραίτητη ιατρική φροντίδα που μπορεί να χρειάζονται. Γνωρίζουμε ακόμα ότι υπάρχει η πρόθεση να επενδυθούν στην εν λόγω μορφή τουρισμού σημαντικά σαουδαραβικά κεφάλαια, χωρίς ωστόσο να είμαστε ακόμη σε θέση να αναφέρουμε κάτι σε επίσημο επίπεδο».

Ρεπορτάζ: Αγγελος Σκορδάς

Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξεφτίλα στο Καστελόριζο! Τούρκοι βεβήλωσαν την ελληνική σημαία στο ακριτικό νησί με drone

Βαρύτατη πρόκληση κατά της χώρας μας, που θυμίζει έντονα το σκηνικό που είχε στηθεί στα Ιμια, όταν Τούρκοι «δημοσιογράφοι» είχαν κατεβάσει την ελληνική σημαία...

Εστία Επενδυτική: Ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν τα Μ.Μ.Ε. της «λίστας Πέτσα»

Kαταθέσαμε σήμερα ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν  τα Μ.Μ.Ε.,  στα οποία διανεμήθηκε το περίφημο κονδύλι των 20 εκ. (διαδικασίες, κριτήρια κλπ.) O κ. Πέτσας...

Πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 3.000 καταστήματα ΟΠΑΠ

Εύκολες, γρήγορες και ανέπαφες συναλλαγές μέχρι αργά το βράδυ Δύο ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, οι φορολογούμενοι μπορούν μέσω του δικτύου ΟΠΑΠ να πληρώσουν...

Η επικοινωνία με τα παιδιά είναι το «κλειδί» για τη διαχείριση των νέων συνθηκών

Η επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά, αποτελεί βασικό πυλώνα για την εύρυθμη  λειτουργία και ισορροπία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Η έναρξη της...

Χλιδάτη ανακαίνιση στο γραφείο του Νίκου Παπαθανάση – Παρήγγειλε μπανιέρα και διπλό κρεβάτι για να… χαλαρώνει στο υπουργείο

Το πρώτο του αναπτυξιακό έργο προώθησε με μεγάλη ταχύτητα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Προχώρησε σε πλήρη ανακαίνιση και επέκταση του...