Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Οι ασθενείς θα φεύγουν με τον… ορό!

Δεν έχουν τέλος τα πλήγματα του υπουργείου Υγείας στη δωρεάν δημόσια υγεία, που προσέφερε έως πριν από έναν χρόνο το «ετοιμόρροπο» ΕΣΥ.

Μετά το «δωράκι» της παραχώρησης 556 νοσοκομειακών κλινών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά και τις διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους, που θα πληρώνουν από την τσέπη τους τη νοσηλεία τους, το αρμόδιο υπουργείο ρίχνει μια ακόμη «βολή» στο ερείπιο που λέγεται Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτή τη φορά οι «εγκέφαλοι» της οδού Αριστοτέλους επιτίθενται με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, που ισχύουν σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα από την 1η Οκτωβρίου. Προκειμένου, λοιπόν, να μην ξεπερνούν τις ημέρες νοσηλείας που προβλέπουν οι νέοι κανόνες και οι τιμοκατάλογοι του υπουργείου Υγείας, οι γιατροί θα πρέπει πλέον να δίνουν άρον άρον εξιτήριο στους ασθενείς θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους!

Ετσι για λόγους οικονομίας οι γυναίκες που θα γεννούν φυσιολογικά θα φεύγουν από τα νοσοκομεία σε δύο μέρες, αντί για πέντε που ίσχυε έως τώρα, ενώ για πολλές ασθένειες που χρειάζονταν τουλάχιστον 20 μέρες νοσηλείας, με τα νέα δεδομένα, προβλέπονται δύο μέρες!

Αντιδράσεις

Στην περίπτωση που ο ασθενής χρειάζεται να νοσηλευτεί περισσότερες μέρες από τις προβλεπόμενες, τότε σύμφωνα με διορθωτική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας το κόστος θα χρεώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ομως, όπως καταγγέλλει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας, επειδή τα Ταμεία δεν έχουν χρήματα, αυτός που τελικά θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη είναι ο άρρωστος.

«Σήμερα που το ΕΣΥ δέχεται ολοένα και περισσότερους ασθενείς γιατί δεν έχουν χρήματα να πάνε στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, έρχεται το υπουργείο και δίνει τη χαριστική βολή στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ. Αυτή η πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ όμως μόνο καταστροφή θα φέρει στους Ελληνες, που τώρα το έχουν περισσότερο ανάγκη παρά πότε» λέει στη «δημοκρατία» ο κ. Βαρνάβας και συνεχίζει: «Τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις που κόβουν χρήμα και δίνουν στο κράτος. Με αυτή την αντίληψη δεν γίνεται κοινωνική πολιτική, και όταν ένα κράτος δεν έχει κοινωνική πολιτική τότε δεν είναι κράτος, είναι δυνάστης».

Το πρόβλημα, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των γιατρών, εντοπίζεται στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), που ορίζουν τις μέρες νοσηλείας ανά κατηγορία ασθενειών και το κόστος νοσηλείας των ασθενών. Οι γιατροί κάνουν λόγο για προχειρότητες και ημίμετρα από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές… Και αυτό γιατί οι αλλαγές στηρίχτηκαν σε δεδομένα άλλων χωρών, που έχουν οργανωμένα συστήματα πρωτοβάθμιας υγείας, κάτι που για τη χώρα μας δεν ισχύει. Και, το κυριότερο, όπως καταγγέλλουν, όλα αυτά έγιναν χωρίς καν να υπάρξει διάλογος με τους αρμόδιους φορείς και τις ιατρικές ενώσεις!

Σύμφωνα με τον παιδοακτινολόγο Βασίλη Θεοδωρόπουλο, διευθυντή του αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία», το υπουργείο Υγείας ουσιαστικά υιοθέτησε το σύστημα ΚΕΝ της Αυστραλίας, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει κανένας διάλογος με την ΟΕΝΓΕ: «Ενα απλό παράδειγμα θα σας πω. Οι μέρες νοσηλείας στις επεμβάσεις σκωληκοειδίτιδας είναι τρεις ή τέσσερις· εάν χρειαστεί παραπάνω τις πληρώνει ο ασθενής. Σήμερα ο ασθενής παραμένει δωρεάν τουλάχιστον μία εβδομάδα στο νοσοκομείο. Οταν μας κάλεσαν από το υπουργείο για να συζητήσουμε για τα ΚΕΝ, αντί να ακούσουν την άποψή μας, απλά μας ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους! Ετσι και εμείς φυσικά αποχωρήσαμε».

Τραγικά λάθη

Τα λάθη ή οι περικοπές για λόγους οικονομίας στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κραυγαλέα. Για ασθενή που χρειάζεται 20 μέρες νοσηλείας το ΚΕΝ προβλέπει μόνο δύο! Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η επιστολή που έστειλε ο διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Ρόδου στη διοίκηση στις 5 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα ο δρ Πολυχρόνης Αλιβάνης αναφέρει στην επιστολή του: «Ο χρόνος νοσηλείας του ασθενούς με καθετήρα περιτοναϊκής κάθαρσης είναι σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα 20 μέρες. Εντούτοις ο χρόνος νοσηλείας με τα ΚΕΝ του υπουργείου Υγείας είναι μόλις δύο ημέρες! Αυτές οι καταστάσεις είναι επικίνδυνες».

Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο φυσιολογικός τοκετός, όπου ο χρόνος νοσηλείας πλέον καθορίζεται στις δύο μέρες, από πέντε που ήταν, ενώ για την καισαρική τομή περιορίζεται στις τέσσερις μέρες από τουλάχιστον πέντε, που ίσχυε μέχρι πρότινος. «Εάν ένα παιδί εμφανίσει ίκτερο την τρίτη μέρα ποιος παίρνει την ευθύνη;» επισημαίνει στη «δημοκρατία» ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μαιευτήρας Στάθης Τσούκαλος: «Εμείς στο μαιευτήριο Ελενα κρατάμε τις λεχώνες για λόγους ασφαλείας πέντε με έξι μέρες και μετά δίνουμε εξιτήριο. Δεν νομίζω ότι κανένας γιατρός θα διώξει πιο νωρίς τη μητέρα, γιατί εάν συμβεί οτιδήποτε ποιος θα έχει την ευθύνη; Το υπουργείο; Ο υπουργός; Ποιος;»

Επεμβάσεις

Ακόμη έως σήμερα στις επεμβάσεις καρδιάς η νοσηλεία του ασθενούς ξεπερνούσε τις δέκα μέρες. Με τα νέα δεδομένα ορίζεται στις επτά μέρες. Βέβαια σύμφωνα με τον δρα Μιχάλη Αργυρίου, επιμελητή α’ στο Β’ Καρδιοχειρουργικό Τμήμα του θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός, αυτός ο χρόνος νοσηλείας συμπίπτει με τα διεθνή πρωτόκολλα. Ωστόσο το τοπίο είναι θολό για τις περιπτώσεις όπου ο ασθενής χρειάζεται περισσότερες διαφορετικές επεμβάσεις: «Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σύγχυση. Τι κάνουμε στην περίπτωση που ο ασθενής χρειάζεται και bypass και βαλβίδα;» διερωτάται ο κ. Αργυρίου μιλώντας στη «δημοκρατία» και προσθέτει: «Θα συνδυαστούν οι μέρες νοσηλείας των δύο διαφορετικών ασθενειών; Δεν μας έχουν εξηγήσει τι να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Βέβαια είναι γεγονός ότι οι Ελληνες ασθενείς παραμένουν πολλές μέρες στο νοσοκομείο χωρίς να είναι απαραίτητο. Γι’ αυτό κάποια στιγμή πρέπει να εφαρμοστούν τα ΚΕΝ. Ομως χρειάζονται οργάνωση και χρόνος. Στη Γερμανία μέσα σε τέσσερα χρόνια έγιναν 17 αλλαγές στα ΚΕΝ».

Εντυπωσιακή είναι και η μείωση στις μέρες νοσηλείας στις επεμβάσεις μαστού. Εως τώρα μια καρκινοπαθής που έκανε μαστεκτομή έπαιρνε εξιτήριο ύστερα από 10-15 μέρες, ανάλογα την περίπτωση. Σύμφωνα με τα ΚΕΝ μπορεί να πάει στο σπίτι της τη δεύτερη μέρα! «Αυτό πράγματι συμβαίνει στο εξωτερικό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες» λέει στη «δημοκρατία» ο χειρουργός ογκολόγος Θανάσης Νησιώτης, διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» στην Κηφισιά, και εξηγεί ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μια οργανωμένη και σοβαρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μετά τη μαστεκτομή οι γυναίκες χρειάζονται καθημερινά αλλαγές. Πού θα πάνε να τις κάνουν από τη στιγμή που τα ιατρεία του ΙΚΑ και τα Κέντρα Υγείας δεν είναι έτοιμα να τις υποδεχτούν; Εχει γίνει πολύ πρόχειρα αυτή η δουλειά».

Δημήτρης Βαρνάβας

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις. Με αυτή την αντίληψη δεν γίνεται κοινωνική πολιτική, και όταν ένα κράτος δεν έχει κοινωνική πολιτική τότε δεν είναι κράτος, είναι δυνάστης.

Πολυχρόνης Αλιβάνης

Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου της Ρόδου

«Ο χρόνος νοσηλείας του ασθενούς με καθετήρα περιτοναϊκής κάθαρσης είναι σύμφωνα με τα πρωτόκολλα 20 μέρες. Σύμφωνα με τα ΚΕΝ μόλις δύο ημέρες! Αυτές οι καταστάσεις είναι επικίνδυνες».

Στάθης Τσούκαλος

Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

«Δεν νομίζω ότι κανένας γιατρός θα διώξει πιο νωρίς από πέντε μέρες τη μητέρα, γιατί εάν συμβεί οτιδήποτε ποιος θα έχει την ευθύνη; Το υπουργείο; Ο υπουργός; Ποιος;».

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ