Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Οι «χρυσοί» μισθοί των κληρικών

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Παιδείας τα στοιχεία της μισθοδοσίας των κληρικών, των μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, μια και το τελευταίο διάστημα έχουν οργιάσει οι φήμες περί εξωφρενικών αποδοχών. Για τον λόγο αυτόν η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων ανήρτησε στην ιστοσελίδα της πίνακες με τους μισθούς των κληρικών ανάλογα με την εκπαίδευση και τα χρόνια προϋπηρεσίας τους, ώστε να γίνουν γνωστά «τα πραγματικά δεδομένα», για την αποτύπωση των οποίων «δίνονται τυχαία παραδείγματα».

Οπως, μάλιστα, αναφέρεται στην ανακοίνωση «ο Ιερός Κλήρος υπάγεται στο ενιαίο μισθολόγιο χωρίς καμία θετική ή αρνητική διάκριση». Οσον αφορά τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και τους μητροπολίτες, «δεν έχουν εξαιρεθεί από καμία γενικότερη μισθολογική μείωση ούτε ζήτησαν να εξαιρεθούν».

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές του Αρχιεπισκόπου ανέρχονται σε 2.213 ευρώ. Ακολουθούν οι μητροπολίτες, οι οποίοι με 30 έτη προϋπηρεσίας αμείβονται με 1.750 ευρώ. Οσον αφορά τους μισθούς των κληρικών, οι οποίοι δεν υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο, για τους νεοδιοριζόμενους ανέρχονται μόλις στα 678 ευρώ για τους απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στα 644 για τους αποφοίτους λυκείου. Οι υψηλότερες αποδοχές που λαμβάνουν, ύστερα από 30 χρόνια προϋπηρεσίας, είναι τα 1.410 ευρώ για τους κατόχους πτυχίου και τα 1.099 ευρώ για όσους έχουν ολοκληρώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, κατά τη συνεδρίαση χθες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, διαπιστώθηκε η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Εκκλησία λόγω των υποχρεώσεών της για την αποπληρωμή των δόσεων δανείων που έχει συνάψει.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ