Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Οι δανειστές απαιτούν και εισοδηματικά κριτήρια για τη σύνταξη των 384 €

Εισοδηματικά κριτήρια στη χορήγηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για όσους επιλέξουν να κάνουν χρήση των διατάξεων περί πρόωρης συνταξιοδότησης επιχειρούν να επιβάλουν οι θεσμοί. Πρόκειται για τη νέα απαίτηση των δανειστών, μετά και την πρότασή τους να αυξηθεί το όριο χορήγησης σύνταξης από τα 15 έτη, που είναι σήμερα, στα 20 έτη, τουλάχιστον. Οι προτάσεις των θεσμών έχουν ήδη γίνει γνωστές, μέσω των τεχνικών κλιμακίων, στην ελληνική πλευρά, ενώ αναφορά πραγματοποιήθηκε και στην τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Ειδικά για το σκέλος της εθνικής σύνταξης, στο οποίο η κυβέρνηση έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, οι θεσμοί επιμένουν να τονίζουν ότι τα εισοδηματικά κριτήρια θα επιβληθούν μέχρι οι δικαιούχοι να συμπληρώσουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δηλαδή 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας ή 67 έτη με 15ετία, όπως ισχύουν έως τώρα.

Η συγκεκριμένη απαίτηση έρχεται να προστεθεί στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Οι θεσμοί επιθυμούν η επαναρύθμισή τους να γίνει στο όριο του 50%-55% και όχι στο 70% που θέλει η ελληνική πλευρά. Ο λόγος είναι ότι έτσι εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί η δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2016 κατά 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι μπορεί να καλυφθεί και η υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας να επιστρέψει ποσά τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους, από περικοπές που έγιναν από το 2013 και μετά και το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικές. Το υπουργείο Εργασίας πάντως αποφεύγει να καταθέσει τις οριστικές προτάσεις του επί του θέματος, αφού πρώτα θα περιμένει έως τις αρχές Ιανουαρίου για τις σχετικές μελέτες που ετοιμάζει η Αναλογιστική Αρχή, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση αναμένεται να περιέχει τις διατάξεις περί ενοποίησης όλων των Φορέων Κύριας Ασφάλισης, υπό το ΙΚΑ. Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ναυτικούς, όμως η στόχευση θα είναι κοινή για όλους: η δημιουργία ενιαίων κανόνων σε εισφορές και σε παροχές. Για το 2016, ειδικά οι αγρότες αναμένεται να υποστούν αύξηση των εισφορών τους στο 10%, από 7% που είναι σήμερα. Στόχος είναι έως το 2018, το αργότερο, να έχουν ισορροπήσει οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται, στο 20%, δηλαδή στα επίπεδα των εισφορών που χορηγούνται στο ΙΚΑ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ