Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Οι δανειστές ζητούν τώρα κατώτατο χωρίς επιδόματα

Μικρότερες περικοπές στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και διατήρηση των τριετιών, αλλά με πετσόκομμα στο ποσοστό αύξησης επί του κατώτατου μισθού είναι οι αντιπροτάσεις που πρόκειται να καταθέσει σήμερα στην τρόικα το υπουργείο Εργασίας. Η διαφωνία στις διαπραγματεύσεις της Κυριακής και η χθεσινή σύσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας έδειξαν ότι οι πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική πλευρά είναι ασφυκτικές. Ειδικότερα η τρόικα θέλει περικοπή στο 50% των αποζημιώσεων εδώ και τώρα, πλήρη κατάργηση στις τριετίες για όλους τους εργαζομένους που διέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και εφαρμογή εξαήμερης απασχόλησης.

Στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και των επικεφαλής της τρόικας, που αναβλήθηκε χθες το απόγευμα και τελικά θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 το πρωί, οι αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς, έχουν ως εξής:

-Αποζημιώσεις: Προτείνεται μείωση κατά 30% και όχι 50% που απαιτεί η τρόικα. Παράλληλα, θα ζητηθεί το ανώτατο ποσό αποζημίωσης των 12 μισθών να μην ισχύσει για όλους τους εργαζομένους. Για παράδειγμα, όσοι δουλεύουν πάνω από 16 χρόνια σε μια επιχείρηση, εάν απολυθούν, με τα σημερινά δεδομένα λαμβάνουν έως και 24 μισθούς, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Το υπουργείο Εργασίας ζητά να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς και να μην κινδυνεύσουν να βρεθούν άνθρωποι με 20 και 30 χρόνια προϋπηρεσίας στον δρόμο, παίρνοντας ως αποζημίωση μόνο 12 μισθούς. Αναφορικά με τον χρόνο προειδοποίησης της απόλυσης, η τρόικα πιέζει να υποχωρήσει το πολύ στους 3 μήνες, από 6 μήνες που ισχύει σήμερα.

-Τριετίες: Το υπουργείο Εργασίας επιμένει ότι ενδεχόμενη κατάργηση των τριετιών θα επιφέρει δραματικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ θα καταργήσει κάθε έννοια μισθολογικής εξέλιξης. Αντιπροτείνει η αύξηση 9% που δίνεται σήμερα για κάθε επιπλέον τριετία να περιοριστεί στο 5%. Ετσι, θα διατηρηθεί το σκέλος του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ, αλλά θα υπάρχει έστω και μια μικρή αύξηση για όσους αποκτούν κάποια προϋπηρεσία.

-Εξαήμερο: Η τρόικα ζητά πλήρη εφαρμογή έξι ημερών εργασίας στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Η ελληνική πλευρά δεν διαφωνεί με την οριοθέτηση του εξαημέρου, αρκεί να μην αλλάξει το 40ωρο εργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία ώστε να μειωθούν οι ώρες ανάπαυσης σε 11 από τη μία βάρδια στην αμέσως επόμενη, αντί για 12 που ισχύει σήμερα.

ΟΑΕΔ: 339.650 άτομα χωρίς δουλειά για πάνω από ένα χρόνο!

Δραματική αύξηση καταγράφουν οι μακροχρόνια άνεργοι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία ανεργίας για τον Σεπτέμβριο του 2012, που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο ΟΑΕΔ. Το 43,96% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων, δηλαδή 339.650 άτομα, βρίσκεται χωρίς εργασία πάνω από 12 μήνες. Παρατηρείται ότι ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων αυξήθηκε κατά 63.641 άτομα μέσα σε έναν χρόνο και κατά 3.333 άτομα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Αύγουστο. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον οργανισμό, μαζί με εκείνους που δηλώνουν ότι πλέον δεν αναζητούν άλλο εργασία, ανέρχεται στα 891.558 άτομα. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011 ο αριθμός των ανέργων του ΟΑΕΔ κατέγραψε αύξηση κατά 117.529 άτομα, ενώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2010 η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη και φτάνει τα 226.529 άτομα.

Από αυτούς που αναζητούν εργασία το 37,71%, σχεδόν τέσσερις στους 10, βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή στην Αθήνα. Το ποσοστό όσων ψάχνουν για δουλειά και μένουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέρχεται στο 19,75%.

Στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως 54 ετών αναλογεί το 63,75% των εγγεγραμμένων ανέργων, ενώ το 47,13% είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απολύσεις που γνωστοποιήθηκαν στον ΟΑΕΔ έφτασαν τον Σεπτέμβριο τις 25.492, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 49,08% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ