Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Οι δικαστές που αντιστάθηκαν στο σύστημα!

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες η διπλή παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη. Με μία κίνηση που προκάλεσε έκπληξη αλλά και σε πολλούς θαυμασμό, οι δύο εισαγγελείς, με μία τρισέλιδη επιστολή παραίτησης, ζήτησαν την αντικατάστασή τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο και τους όρισε. Το περιεχόμενο της επιστολής τους, όπως διέρρευσε στον Τύπο, αποτελεί γροθιά στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, που από τη μία εξαγγέλλει κάθαρση και πάταξη της φοροδιαφυγής και από την άλλη δένει τα χέρια των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών.

Χαρακτηριστικό του πανικού που προκλήθηκε από την πράξη αντίστασης των δυο εισαγγελέων είναι το γεγονός ότι άρον άρον ο πρωθυπουργός (που, όπως έχει αποδειχτεί, απλώς προεδρεύει στην κυβέρνησή του) Λουκάς Παπαδήμος έσπευσε να συγκαλέσει σύσκεψη, σήμερα στις 11 π.μ., με τους προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων Παν. Πικραμμένο (Συμβούλιο της Επικρατείας), Ρένα Ασημακοπούλου (Αρειος Πάγος) και Ιωάννη Καραβοκύρη (Ελεγκτικό Συνέδριο), καθώς και με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

Η συνάντηση ανακοινώθηκε δύο ώρες μετά τις παραιτήσεις και σε αυτήν θα παραστούν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου καθώς και ο υπουργός Επικρατείας και τέως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γεώργιος Σταυρόπουλος.

Σύμφωνα δε με την επίσημη ανακοίνωση, αντικείμενο θα έχει την γνωριμία του κ. Παπαδήμου με τις ηγεσίες των ανώτατων δικαστηρίων και την ενημέρωσή του για την κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Πάντως, στους διαδρόμους των δικαστηρίων χθες μία φράση ακουγόταν για τις παραιτήσεις των δύο: «Δεν τους άφηναν να κάνουν τη δουλειά τους…». Η ίδια η κυβέρνηση, που μόλις το καλοκαίρι ψήφιζε τη σύσταση της θέσης οικονομικού εισαγγελέα, πολυδιαφημίζοντας μάλιστα τον νέο θέσμο, μόλις μερικούς μήνες μετά έρχεται και, όπως καταγγέλλουν οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης, επιχειρεί την αποπομπή τους, ανακαλύπτοντας ότι δήθεν χρειάζεται σε αυτήν τη θέση ένας πιο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός, με τον βαθμό του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός ότι εδώ και επτά μήνες εκκρεμεί το αίτημά τους για την υποστήριξη του γραφείου τους με έναν δικαστικό υπάλληλο. Ηδη ήταν γνωστό ότι οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης εργάζονταν με τους προσωπικούς τους φορητούς υπολογιστές, καθώς στον χώρο που τους παραχωρήθηκε δεν εγκαταστάθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής, παρότι ζητήθηκε πολλές φορές. Αντ’ αυτού, ο κ. Βενιζέλος τούς κοινοποίησε σχέδιο νόμου με το οποίο τους αντικαθιστούσε!

Ωστόσο, η μεγάλη αλήθεια πίσω από την παραίτηση κρύβεται στην πιο χαρακτηριστική φράση της επιστολής τους: «Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση» ανέφεραν. Και το ερώτημα που γεννάται είναι ποιοι από τους καυτούς φακέλους που είχαν στα χέρια τους προκάλεσαν τις «απαγορεύσεις και τις υπαγορεύσεις».

Οι δύο, μεταξύ άλλων, χειρίζονταν τις καταγγελίες για παραποίηση των στοιχείων του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού οικονομικών Δημήτρη Κουσελά για την ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων, τις καταγγελίες με αφορμή την παραίτηση Σπινέλλη από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών για τη μη είσπραξη προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων, τις καταγγελίες για δωροδοκίες και λαδώματα εφοριακών, τη διερεύνηση καταγγελιών περί συμμετοχής του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε εταιρία που έχει σχέση με CDS, τις καταγγελίες για δανειοδοτήσεις τραπεζών προς τα κόμματα και το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Ολες υποθέσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν στον κρατικό κορβανά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τόσο που δεν θα χρειαζόταν να κόβονται μισθοί και συντάξεις.


«Δεν δεχόμαστε να είμαστε ούτε υπό απαγόρευση ούτε καθ’ υπαγόρευση»

«Βόμβα» είναι η επιστολή με την οποία ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης και ο αναπληρωτής του Σπύρος Μουζακίτης -και οι δύο εισαγγελείς εφετών- υπέβαλαν τις παρατήσεις τους από τις θέσεις τους και όχι από το δικαστικό σώμα. Η επιστολή είναι κοινή και συνυπογράφεται από τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι την παρέδωσαν στον προϊστάμενό τους Νικόλαο Παντελή, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και εκείνος τη διαβίβασε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. Σε αυτήν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο μέχρι πρότινος οικονομικοί εισαγγελείς τονίζουν: «Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση».

Την ίδια ώρα, αφού αναφέρονται στην επιστολή τους διεξοδικά στο ιστορικό του διορισμού τους στις θέσεις των οικονομικών εισαγγελέων, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της θέσης τους, αναφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες: «Αποδεχθήκαμε ασμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας. Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί ούτε να εξασφαλίσουμε την ανοχή των παντός είδους πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα τη νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».

Και συνεχίζουν: «Ηδη με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικά και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας». Συγχρόνως τονίζουν ότι «ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα».

Χαρακτηριστική δε της φόρτισης των δύο εισαγγελέων είναι η καταληκτική φράση της επιστολής τους: «Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση, πολλώ δε μάλλον δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».

Στο τέλος ζητούν την αντικατάστασή τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ), το οποίο τους όρισε. Η επιστολή των δύο εισαγγελέων θα διαβιβαστεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος είναι αρμόδιος να τη στείλει στο ΑΔΣ.


Εκπληξη και α πειλές στην ανακοίνωση Βενιζέλου-Παπαϊωάννου

Η παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, οι οποίοι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για την υπόθεση, εκφράζοντας την έκπληξή τους για την κίνηση των δύο εισαγγελέων.

Ειδικότερα αναφέρουν: «Με θεσμική έκπληξη πληροφορηθήκαμε από αναρτήσεις στο Διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης ότι οι αντεισαγγελείς Εφετών κ.κ. Γρηγόριος Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, επιφορτισμένοι με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου με τα καθήκοντα του οικονομικού εισαγγελέα και του αναπληρωτή του, υπέβαλαν προς τον εποπτεύοντά τους αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νικ. Παντελή την παραίτησή τους από τα καθήκοντα αυτά».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί, αφού επιτίθενται με ανοίκειο και απειλητικό τρόπο στους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, καλούν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάξει δικαστική έρευνα για τις παραιτήσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Η βεβιασμένη και υπερβολική δημόσια αντίδραση των δύο αντεισαγγελέων Εφετών, που δημιουργεί την εντύπωση ότι οι θεσμοί δυσλειτουργούν, και συνιστά παρέμβαση στα καθήκοντά τους ακόμη και η σκέψη να ανατεθούν τα καθήκοντα του οικονομικού εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, συνιστά σαφή προσβολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και θέτει σημαντικά ζητήματα κύρους και αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης, επί των οποίων είναι βέβαιον ότι θα επιληφθεί αμέσως ο κ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου».

Ταυτόχρονα οι δύο υπουργοί καλούν τους παραιτηθέντες οικονομικούς εισαγγελείς, με αφορμή τη φράση που υπάρχει στην επιστολή παραίτησής τους περί «υπαγόρευσης ή απαγόρευσης» στη δράση τους ως εισαγγελικών λειτουργών, να αναφέρουν αμέσως συγκεκριμένα στοιχεία, διαφορετικά οι δύο εισαγγελείς, όπως επισημαίνουν οι υπουργοί, «συμβάλλουν στη δημιουργία γκρίζων ζωνών, που τόσο πολύ έχουν δηλητηριάσει τα τελευταία χρόνια τον δημόσιο βίο».

Ακόμα οι δύο υπουργοί αναφέρουν: «Με τη δημόσια αυτή κίνηση των παραπάνω αντεισαγγελέων Εφετών επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση της παρέμβασης στο έργο τους. Αυτό πλήττει βαθιά το κύρος της Δικαιοσύνης, καθώς ως παρέμβαση στο έργο τους εκλαμβάνεται η δήθεν πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει προς τη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα αναλαμβάνει, αντί για αντεισαγγελέας Εφετών, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου».

Οι κ. Βενιζέλος και Παπαϊωάννου δεν αμφισβητούν το γεγονός ότι υπήρξε σχέδιο νόμου αναφέροντας: «Η αλήθεια είναι ότι σε υπηρεσιακό επίπεδο είχε εκπονηθεί προσχέδιο διάταξης, μεταξύ πολλών άλλων και για την ανάθεση των καθηκόντων του οικονομικού εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού σε πανελλαδικό επίπεδο».

Βάσω Παλαιού


Η Ν.Δ. μιλά για τεράστιο ηθικό ζήτημα και ζητά ερευνα από Αρειο Πάγο

Για τεράστιο πολιτικό και ηθικό ζήτημα μιλά η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις παραιτήσεις των οικονομικών εισαγγελέων αλλά και την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον τους οι υπουργοί Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σε δήλωσή τους ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας και ο αναπληρωτής του Κωνσταντίνος Καραγκούνης επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι «από το κείμενο της παραίτησης των δύο εισαγγελέων προκύπτει σαφώς ότι αναγκάζονται να παραιτηθούν γιατί κάποιοι, προφανώς υψηλά ιστάμενοι, ενοχλούντο από την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα με την οποία ασκούσαν τα καθήκοντά τους. Προκύπτει ακόμη ότι “κάποιοι” προσπάθησαν είτε να τους υπαγορεύσουν είτε να τους απαγορεύσουν υπηρεσιακές ενέργειες κατά τη δίωξη συγκεκριμένων περιπτώσεων».

Οι δύο βουλευτές της Ν.Δ. προσθέτουν τέλος ότι «στοιχειώδεις, λοιπόν, λόγοι δικαιοσύνης και διαφάνειας επιβάλλουν τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με παραγγελία του κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να εξακριβωθούν:

1. Ποιοι έχουν παρέμβει στο έργο των εν λόγω οικονομικών εισαγγελέων είτε υπαγορεύοντας είτε απαγορεύοντας ενέργειες ή καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο δυσχεραίνοντας την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους.

2. Σε ποιες υποθέσεις εκδηλώθηκαν αυτές οι παρεμβάσεις.

3. Ποιων τα συμφέροντα καλύπτουν οι παρεμβάσεις αυτές».

Από το ΠΑΣΟΚ θεώρησαν ότι καλύπτονται από την τοποθέτηση που έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης και δεν είχαν να προσθέσουν κάτι.

Για το ίδιο θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτηρίζοντας μείζον το θέμα που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τις καταγγελίες των δύο εισαγγελέων για κυβερνητικές μεθοδεύσεις που οδηγούσαν στην αντικατάστασή τους για να απαλλαγούν από την παρουσία τους.

Για «πολιτικές παρεμβάσεις που υπονομεύουν και ακυρώνουν το έργο των εισαγγελικών λειτουργών» μίλησε η ΔΗ.ΣΥ., ενώ για πιέσεις που αποδίδουν (;) κάνουν λόγο οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ